Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Efsaneler Çökerken

Tarihin Buğulu Aynası

Cemil Koçak

Tarihin Buğulu Aynası Gönderileri

Tarihin Buğulu Aynası kitaplarını, Tarihin Buğulu Aynası sözleri ve alıntılarını, Tarihin Buğulu Aynası yazarlarını, Tarihin Buğulu Aynası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kimbilir, belki Nâzım, Fidel’e bir de nazarlık armağan etmişti de, Fidel'i ve Küba’yı nazarlık korumuştu.
"Şarkta büyümüş kimselere çokdefa hânedanımsı bir kütük uydurmak isteyenlerçıkar. Mustafa Kemâl, kendisinden öncesine meraklı ve pek bağlı değildi. Gerçi 1876'da, ilk Kânunu Esâsî’nin ilân edildiği güne rastlayan 23 Aralık’ta, Selanik’te kurulmuş Âsâkiri Millîye Taburu'ndaki gönüllü subaylardan biri, babası olarak öne sürülmüştür. Resmi, ötekilerden ayrılarak büyütülmüştür. İstanbul hürriyetçilerine yardım etmek için toplanan bir millî kuruluşta babasının da bulunmuş olması, Mustafa Kemâl'in hoşuna gidecekbir şeydi. Ama inanmış mıdır, sanmıyorum. Hattâ bir gün alaycı bir dille: 'Bu bizim peder değildir’dediği kulağıma gelir."
Reklam
Atatürk'ün resminin basılı olduğu bir gazeteye helva sarılırsa, ne olacaktı?
"İnkılâp ve rejimlerin bir şahsa izafesi" Doğu'ya ve özellikle de memleketimize has bir ruh haliydi. Bunun en büyük sakıncası ise "şahsî prensipler doğurması, zümreler yaratması" ve toplumda ikilik oluşturmasıydı. Başarıların tek bir şahsa bağlanması doğru değildi. Hükümet ise vatandaşı açık ve doğru görüşten mahrum bırakmak istiyordu.
Reiskâra yaranmak için uluorta fikirler neşrinden evvel, hâdiseleri olduğu gibi tesbit ederek, yeni nesile aynen anlatmamız gerekir. Aksi hâlde, birçok kahramanları sefil olarak göstermek ve birçok kalpazanları, nâehilleri de lâyık olmadıkları vasıflarla tavsif etmek gafletine düşebiliriz. Matbuat sayfaları bir tiyatro sahnesine benzetilmemelidir. Yâni matbuat, liderleri temsil edilecek herhangi bir târihî piyes gibi, rolleri istedikleri kimselere vermemelidir. (...) Matbuatın yakın vakte kadar çok defâ sırf reiskârı memnun etmek gayretini güttüğünü söylemeye mecburuz ve sırf bu gayretle hâdisatı ve birçok târihî vekâyii inkâr edecek kadar ileri de gitmiştir."
Sayfa 164Kitabı okudu
Bizde pâdişâha ’irâdei ümmet ve usûlü hürriyet’ üzre icrayı hükümet etmek hakkı verilmiş olup, ünvânı 'sahibi miilk'tiir. Fakat ’mâlikül mülk' değil...
Reklam
"Trabzon iliyle Canik (Samsun) sancağının, şark illeri olarak tanımlanan Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Elâzığ, Van ve Bitlis illeriyle bu sahada yer alan ve İdarî olarak herhangi bir ile bağlı olmayan bağımsız sancakların hiçbir nedenle ve bahaneyle biri diğerinden ve Osmanlı camiasından ayrılamayacak bir bütün olduğu" yazılıdır. Yâni, sâdece Doğu illerini içeren bir karar Nutuk'ta bütün yurda âidmiş gibi gösterilmiştir ki, doğru değildir. Ayrıca uzun karar metni epey kısaltılmış ve orijinal metinde yer alan ve bu sahada yaşayan İslâm anâsırından söz edilen cümleyse metinden çıkarılmıştır.
Hânedanı Osmaniye
"Hânedanı Osmaniye'nin, 'Türk Vatandaşlığından' dahi çıkarıldıkları yazıyordu."(Osmanlı hanedanı bu millete hizmetten başka ne yaptı.)
Sayfa 142 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Namık Kemal
"Namıl Kemal; 'Cumhuriyeti' reddetmişti."
Sayfa 103 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Zaman değişir, metinler üzerinde 'tahrifat" yapılmak zorunda kalınır.Siyasal koşullar bunu gerektirir çünkü.Hazindir, fakat 'politika' değişince 'Târih' de değişir."
Sayfa 81 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
168 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.