Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihin Yapısökümü

Alun Munslow

Tarihin Yapısökümü Gönderileri

Tarihin Yapısökümü kitaplarını, Tarihin Yapısökümü sözleri ve alıntılarını, Tarihin Yapısökümü yazarlarını, Tarihin Yapısökümü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biz arkada bıraktığımız şeyi görüyoruz.
Charles A. Beard
Ne kadar çok tarih varsa ona inanmayan o kadar tarihçi vardır.
Reklam
291 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Bunun tam anlamıyla bir incelemeden çok kitabı okumayı düşünenler için küçük uyarı ve anekdotlar olduğunu belirtmek durumundayım. Özellikle tarih bölümü okuyanların ve hatta bu alanda akademik çalışmalar yapmayı düşünenlerin okuması gereken bir kaynak. Bölüm mezunu olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, bizler "tarih felsefesi"
Tarihin Yapısökümü
Tarihin YapısökümüAlun Munslow · Ayrıntı Yayınları · 200013 okunma
Chartier’nin savunduğu gibi, “Ne kadar belgesel, hatta ne kadar ‘nesnel’ olursa olsun" hiçbir metin “kavradığı gerçeklikle şeffaf bir ilişki sağlayamaz.”
Şimdiki zamanın gündelik hayat deneyiminden ya da genelde entelektüel cemaat içindeki egemen fikirlerden tamamen bağımsız bir tarih yazılamayacağı gibi, şu ya da bu oranda kültürel olarak sağlanmak durumunda olan açıklayıcı çerçevelerden sakınmak da imkânsızdır.
White gibi Foucault da şu sonuca varır: Dil ideolojik olarak kirli bir araçtır ve ne yapıp ne yapamayacağı kullanım biçimine ve hangi toplumsal ve politik amaçlar için özellikle otorite sistemlerini ve neyin doğru, neyin yanlış; neyin serbest, neyin yasak olduğuna ilişkin görüşleri pekiştirmek için mi, yoksa onlara meydan okumak için mi kullanıldığına bağlıdır.
Reklam
Yazılı tarih her zaman salt masum bir hikâye anlatmanın ötesinde bir şeydir; çünkü yazılı tarih her şeyden önce iktidarın dağıtılması ve kullanılmasının başlıca aracıdır. Tarihsel verilerin bir anlatı içinde örgütlenmesi eylemi, kendi başına yalnızca “hakiki" bir gerçeklik yanılsaması oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda, geçmişe sahte bir tutarlılık vererek, çağdaş toplumlarda iktidar uygulamanın bir mekanizması olarak da hizmet edebilir.
"Bilimciler birbirlerinin sonuçlarını kağıda geçirirken, tarihçiler birbirlerinin kitaplarını okur" Louis Mink
... Başka bir ifadeyle, delillerde hikaye biçimine sokulmayı bekleyen geçmiş hayatlar vardır ve biz tarihçiler anlatıyı fiilen olduğu haliyle yeniden mi anlatırız; yoksa her zaman kendi hikayelerimizi geçmişin delillerine mi dayatırız?
Yalnızca tarih yöntemini eleştirmek yetmez, şunları da sormak gerekir: Meslekten tarihçiler delillerden "olgular" çıkararak geçmişi nesnel olarak yeniden kurabilirler ve açıklayabilirler mi ve bütün o zahmetli araştırma işi bittikten sonra çıkan sonuçları herkesin okuması için sorunsuz bir biçimde kaleme alacak olan kimdir?
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.