Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihten Çıkan Siyaset

Wendy Brown

Tarihten Çıkan Siyaset Gönderileri

Tarihten Çıkan Siyaset kitaplarını, Tarihten Çıkan Siyaset sözleri ve alıntılarını, Tarihten Çıkan Siyaset yazarlarını, Tarihten Çıkan Siyaset yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
224 syf.
8/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Nietzsche'den Marx'a farklı okumalar: Siyasete varan!
Son yıllarda kitaplarıyla dikkati çeken ABD'li siyasetbilimi profesörü Brown'un, çığrından çıkan ve Sol dahil görmezden gelinen Tarihsellik krizine karşı siyasete değen semptomları incelediği ve yeni alternatif tarih anlayışını ünlü filozofların deyişlerinden faydalanarak önerdiği eseri; 7 denemesiyle taçlanan. Tarihsel bilinç
Tarihten Çıkan Siyaset
Tarihten Çıkan SiyasetWendy Brown · Metis Yayıncılık · 201010 okunma
Walter Benjamin’e göre modern tarihin en büyük muamması, bir telos'u olmadan ileriye doğru yaptığı fırtınalı harekettir. ...geçmiş şimdi'nin daha aşağı bir biçimi değil, hem travmatik hem de ütopik sahneler saklayan istifade edilebilecek bir gizli mahzendir.
Reklam
Fakat Benjamin ilerleme, materyalist metafizik gibi modernist siyasi teammülleri eleştiren bir düşünürden ibaret değildir; aynı zamanda tam da kazı yaptığı ümitsizlik alanından eşsiz bir umut filizi çekip çıkaran dört dörtlük bir siyasi ümitsizlik teorisyen -şairidir.
Derrida hayaletleri, hayalet basmasını ve ruh çağırmayı içeren gözenekli hayaletlik şemasında, sistematikliğe, dönemselliğe, gelişim yasalarına veya sınırları belli tutarlı bir geçmiş ve şimdi'ye dayalı gözden düşmüş anlatılara başvurmayan bir tarihsel bilinç tarzını denetlemeye girişir.
dünün bilançosu tarihse, bugün denen dev tüzel kişilik de geleceğin çözülmüş veya başkalarıyla kaynaşmış kimliğinin hammaddesidir.
Halk ancak devlet vasıtasıyla halk olarak inşa edilir ve ancak devlete direnerek halk olarak kalır.
Reklam
Nietzsche'ye göre, Yunan filozoflarının aşırı rasyonellik şeklinde ifade bulan dekadansı Yunan yüceliğinin çöküşünün bir semptomudur
Ya Nietzsche'nin düşüncesi klavuzluk etmek yerine sadece kışkırtıyor, ifşa ediyor, meydan okuyor ve demokrasi kültürünü bu yolla pekiştirme işlevi görüyorsa?
Öyleyse, görünen o ki,demokrasinin ters düşme eğilimleri homeopatiktir; demokrasinin kalbine başka bir antidemokratik unsurun yerleştirilmesini gerektirir. Demokraside, teori ile siyaseti özgül bir ilişkiye sokan da bu paradokstur.
Siyaset kurar teori bozar -ama ikisinin birbirine ille de karşıt olması gerekmez.
Reklam
Tarihin rastlantılardan ve birbiriyle ilintisiz olaylardan müteşekkil olması, siyasi düşünce açısından önem taşır; zira şimdi'nin görünürdeki bütünlüğü bu çizgisel olmayan, süreksiz tarihe tabi tutulur, şimdi de bu suretle parçalara ayrılmış olur.
Bir Tanrı olarak akıl devrildiği anda kanının da dinsel olduğu ortaya çıkmıştır
Kapitalizm meşrutiyetini 'siyaset dışı' görünmesinden alır; devletin meşrutiyeti ise kapitalizmle veya toplumsal çatışmanın başka araçlarıyla hiçbir ilgisi yokmuş gibi görünmesine dayanır.
Marx'a göre, ideolojinin gerçekliği ters yüz edişi tıpkı retinanın görülen şeyi baş aşağı edişi gibi mutlak, zorunlu ve kaçınılmazdır.
Marx, Adam Smith'in emek-değer teorisini görece mütevazi bir genişletme ve gözden geçirmeye tabi tutsa da, onun teorisindeki 'görünmeyen el' ile 'serbest müdahale 'yi alıp yerine kapitalist birikimin canevinde duran sistemli sömürü ve eşitsizlikle ilgili bir teori koyar.
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.