Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza

Tülin Bumin

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza Sözleri ve Alıntıları

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza sözleri ve alıntılarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza kitap alıntılarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1620'lerden itibaren gelişen bir süreç içinde Avrupa'nın tüm önemli düşünürleri, Galilei, Gassendi, Descartes, Toricelli, Fermat, Huygens, Hobbes, Böyle, aralarındaki bütün ayrılıklara ve zaman zaman rastlanan şiddetli tartişmalara karşın, bir noktada aynı düşüncede paylaşmaktadırlar: Doğa bir makinadır ve bilim de bu makinayı kullanma ve yeni makinalar üretme sanatıdır.
II. BÖLÜM Kartezyen Dünya Tasarımı
Descartes, bütün 17.yüzyıl felsefesine damgasını vurmuş olan bir filozoftur. Hatta bütün bu yüzyıl kartezyen olarak nitelendirilir: En azından, herkes ya Descartesçı ya da Descartes'a karşıdır. Descartes, bütün felsefesini "açık ve seçik" idelere dayanarak kurmak istediği halde onun düşüncesinin üç boyutunu oluşturan yöntem, metafizik ve
Sayfa 34 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Modernliğin akıl­sallığının felsefede (ve bilimde) doğuşuyla, Ortaçağ'da serbestçe dolaşan delilerin, duvarlar arkasında ilk kez sessizliğe itilişinin eşzamanlı olması rastlantısal değildir.
Ortaçağ'ın egemen katego­risi olan Aşkınlık, insanı da beraberinde alıp doğa-dışına taşımış gi­bidir. Oysa Rönesans ressamları hâlâ Hıristiyanlığın Madonna'larını çizmekle birlikte artik burada konu, bedeni, bireysel varlığı, du­yusal hazzı resmetmenin bir vesilesi olarak kendini duyurur.
Filozof­lar Antikite'de köleliği makinanın yokluğuyla meşrulaştırırken ya da Modernlik'te insanın doğa üzerindeki efendiliğinin makina ile gerçekleşeceğini düşünürken, makinayı her zaman insan ile ilişki­sinde değerlendirmektedirler.
Antik Yunan'da felsefe, tekniği, genellikle söylendiği gibi, yal­nızca küçümsememiş, ama onu (Koyre'ye göre, teknoloji olarak) gerçekleştirilemez görmüş, 17. yüzyılın ardından gelen dönemlerde ise bunu başarmanın sarhoşluğunu duyduktan sonra, günümüzde artık umut ve coşku gibi olumlu duygular uyandırmayan tekniğe bir tür çaresiz katlanma tutumunu benimsemiştir.
Reklam
Laberthonniere, Descartes'ın asıl niyetinin bir din savunusu yapmak olmadığını, tersine onun amacının dünyayı insanın kul­lanması ve çıkarı yönünde dönüştürme gücünde olan işlevsel, et­kin bir bilimi temellendirmek olduğunu belirtir.
Sonuç olarak denilebilir ki, ister genellikle ileri sürüldüğü gi­bi matematiğin gökyüzünden yeryüzüne inmesi yoluyla olsun is­ter Koyre'nin dediği gibi bu dünyaya ait hareketin Euklides'in so­yut mekânına taşınması yoluyla olsun, 17. yüzyılda ilk kez akılsal olan deneysel olana, theoria praksis'e onu değiştirip, dönüştürüp yeniden makinalar şeklinde yapılandırmak üzere sızmakta ve ma­tematiksel fizik doğmaktadır.
Sanatta, ticarette, bilgide dünyevileşme ve maddeye yakın­laşma, Rönesans'ın Doğa kavramının yepyeniliğinin en belirgin göstergeleridir.
Biz bir şeyi iyi olduğu için istemeyiz, onu istediğimiz için o şey iyidir. İnsanlar kendi varlıklarını korumak için yararlı olanın peşinde koşarlar. İştah, kendisi için bir şeyler yaptığımız erektir. İyi, varlığın büyümesi, yararlılığın ta kendisidir. Spinoza, Erhica'nın dördüncü bölümünde "Ben iyiden, bize yararlı olduğuna kesinlikle inandığım şeyi anlayacağım" diye yazar.
194 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.