Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tartışma Sanatı Stratejileri

Arthur Schopenhauer

Tartışma Sanatı Stratejileri Gönderileri

Tartışma Sanatı Stratejileri kitaplarını, Tartışma Sanatı Stratejileri sözleri ve alıntılarını, Tartışma Sanatı Stratejileri yazarlarını, Tartışma Sanatı Stratejileri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kuralları takip edersek tarafsız gerçekliğe hiçbir şekilde saygı gösterilmemelidir çünkü gerçeğin nerede yattığını genelde bilemeyiz. daha önce dediğim gibi, insan kendisinin haklı mı yoksa haksız mı olduğunu bilmez; sadece buna inanır ve yanılır; her iki taraf da buna inanır. gerçek derindedir. bir tartışmanın başında çoğunlukla her iki kişi de kendisinin haklı olduğuna inanır; tartışma süresince ikisi de şüphe etmeye başlar ve kapanışa kadar gerçek ne kesinleştirilir ne de onanır.
çünkü bir insanın gerçekten haklı olduğu bir durumda yüzeysel argümanlar yüzünden aklının karışması ya da görüşlerinin çürütülmesi sık olan bir şeydir ve bir tartışmadan muzaffer çıkarsa çoğunlukla bunu önermesini oluştururken yargıda bulunma yetisinin doğru işlemesine değil, o önermeyi kurnazlık ve becerililikle savunmuş olmasına borçludur.
Reklam
çünkü insanın konuşmadan önce düşünmesi gerekir. ama birçok insanda doğuştan gelen kibre gevezelik ve doğuştan gelen düzenbazlık da eşlik eder. düşünmeden konuşurlar ve daha sonra hatalı olduklarını fark etseler ve iddialarının yanlış olduğu ortaya çıksa bile durum bunun tam tersiymiş gibi görünsün isterler.
Çıngıraklı yılanı takip eden koyun sürüsü gibidirler. “Düşünmektense ölmeyi tercih ederler.”
Sayfa 75 - TutkuKitabı okudu
Rakibimizin anlayamadığı otoriteler genelde üzerlerinde en çok etkisi olanlardır.
Sayfa 74 - TutkuKitabı okudu
Reklam
O halde diyalektiğin tanımı şöyledir: bir tartışmadan haklı çıkma amacıyla kullanılan eskrim sanatıdır.
Sayfa 20 - TutkuKitabı okudu
İlk karşına çıkan kişiyle tartışma; yalnızca iyi tanıdığın, absürt şeyleri savunmayacak kadar idrak yetisine sahip olduğunu ve utanılacak durumlara düşmeyeceğini bildiğin kişilerle tartış. Otoritenin sana dayattıklarına göre değil, nedenlere ve gerekçelere dayanarak tartışmayı bilenlerle; sunulan nedenleri dinleyip dikkate alanlarla ve nihayetinde gerçeğe değer veren, karşı tarafın ağzından bile olsa sağlam gerekçeleri memnuniyetle dinleyen ve doğruyu karşı taraf söylediğinde, yani kendisi haksız olduğunda da bunu kabullenebilecek kadar adil olanlarla tartış.
Reklam
Eserin Belki En İyi Tespiti
İlk karşına çıkan kişiyle tartışma; yalnızca iyi tanıdığın, absürt şeyleri savunmayacak kadar idrak yetisine sahip olduğunu ve utanılacak durumlara düşmeyeceğini bildiğin kişilerle tartış, Otoritenin sana dayattıklarına göre değil, nedenlere ve gerekçelere dayanarak tartışmayı bilenlerle sunulan nedenleri dinleyip dikkate alanlarla ve nihayetinde gerçeğe değer veren, karşı tarafın ağzından bile olsa sağlam gerekçeleri memnuniyetle dinleyen ve doğruyu karşı taraf söylediğinde, yani kendisi haksız olduğunda da bunu kabullenebilecek kadar adil olanlarla tartış. Demek ki yüz kişi içinde tartışmaya layık bir kişi bile zor çıkar. Geri kalanı ise bırakın ne isterlerse onu konuşsunlar, çünkü ahmaklık herkesin hakkıdır...
Sayfa 93
Ve Sayı Gittikçe Azalıyor Bile Olabilir
Kısacası düşünebilen çok az insan vardır ama herkes bir fikir sahibi olmak ister ve kendisi için düşünceler üretmek yerine neden hazır olanları almasın ki?
Sayfa 78
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.