Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi

Belkıs Temren

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi Gönderileri

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi kitaplarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi yazarlarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hizmet vermenin en önemli başlıklarından birini, eğitim verme oluşturur. Türk tasavvufu da, eğitimi ancak sınırlı bir zümreye, belirli konular dahilinde "öğretim" olarak veren medresenin dışında, geniş halk kitlelerine sadece belirli bilgileri öğretmek şeklinde değil, aynı zamanda yaşam tarzı aşılamak şeklinde en geniş anlamıyla eğilim vermeyi üstlenmiştir. Üstelik de verilen, bireyin anlayışım geliştiren, erdemli insan olma özelliklerini aşılayan bir eğitimdir.
Sayfa 128
Acaba günümüz batılı ülkeleri eşitlik prensibini yeterince gözetebiliyorlar mı? 72 milleti bir görebiliyorlar mı? Yoksa, kültürbenci (etnocentric) davranmaktan henüz kurtulamadılar mı? (..) Çağdaş erdemli toplum idealinde yorumsal olarak bulunan ilkeler, olgusal olarak acaba batılı diye adlandırdığımız ülkelerin kaçında özellikle "başkası" söz konusu olunca uygulanabiliyor?
Sayfa 125
Reklam
(Tasavvuf düşüncesinde) Nasıl bir insan amaçlanmaktadır? sorusunun yanıtı, "insan-ı kamil"dir. Buna yetkin insan, olgun insan da denilmekledir. Bu insan modeli, bugün çağımızın arayışındaki evrensel insan modelidir.
Sayfa 122
“Muhasibi’de nefsin bir tanımını yapmamamız gerekirse, nefis insanın içgüdü mekanizması ve eğilimler toplamına verilen bir ad'dır. İçgüdü mekanizmasının, iç ve dış duyulardan gelen biyolojik ve sosyal nitelikteki etkilerin şekillendirdiği eğilimlerin bütününe verilen bir addır.”* (* Hüseyin Aydın, Muhasibi’nin Tasavvuf Felsefesi, s:83)
Sayfa 120
Nefsini bilen, kendini bilecektir. Diğer bir deyişle, nefsini iradesi altına alabilen, nefsinin bağlılıklarından arınıp, özgür hale gelen insan, kendini bilecektir.
Sayfa 120
Varlığının işlevini bilen insan, kendini bilen insandır.
Sayfa 118
Reklam
Düşünen insan, sorunları sezecektir ve sezdiği sorunlara yanıtları yine düşünerek bulacaktır.
Sayfa 118
Türk tasavvufunda düşünen insan istenir. Akılla gidilmeyen yolun sonu karanlıktır, inancı hakimdir. Bilmek ve sezmek akılla elde edilir. Bilgi ise Kutsaldır. Edindiği bilgiyi, dalha önce de belirttiğimiz gibi, tarif, tasnif ve tahakkuk aşamalarından geçirmelidir. Kendi öz. malı haline getirmelidir.
Sayfa 117
Tasavvufa göre, tanrı insanoğlunun gönlünde konaklamaktadır. Her insan bir tanrı mazharıdır. "Cami" sıfatını yüklenmiştir. Semme veçhullahtır. Gönül kırmak, kırıcı olmak, yıkıcı olmak, tanrıya karşı işlenebilecek en büyük suçtur. İnsanlara karşı hoşgörülü olmak, bilginin sonucudur. İnsan, insanın gönlündekini bilirse, insanı sevmek, insanı saymak, tanrıyı sevmeyi, saymayı gösterebilmenin yoludur, şeklinde algılayacaktır.
Sayfa 111
Demokrasi, özgürlük ve eşitlik prensiplerinin işlerliğe kavuştuğu bir uzlaşma ortamıdır. (..) Bunun koşulu da, yapıcı olmak yıkıcılığı içimizden atmaktır.
Sayfa 110
64 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.