Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi

Belkıs Temren

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi Gönderileri

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi kitaplarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi yazarlarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bir insan, bir zalime yardım ederse Tanrı onun başına onu musallat eder." Gazali (“Sapıldıktan Kurtuluş", s:11, M. Rahmi Balaban çevirisi)
Sayfa 109
Bertrand Russel "İnsanlığın Yarını” adlı yapıtında (..) "Adam öldürmeyi suç sayan yasa kaldırılırsa, adanı öldürenlerden başka, her insanın özgürlüğü kısıtlanmış olur, birçok durumlarda adam öldürenlerin özgürlüğü bile uzun sürmez, çünkü kısa zamanda kendilerini de öldürecek biri çıkar" diye ekliyor. Tasavvufla da buna şöyle bir formülle çare bulmuşlar: "Zalimin zulmüne izin vermek, mazluma kötülüktür."
Sayfa 108
Reklam
Uzlaşma, (..) iki şekilde olur. Birincisi, "hukuk" kurallarını oluşturmak şeklinde karşımıza çıkar. (..) İkincisi ise, toplumdaki insanın, erdem seviyesini, olgunluk seviyesini yükseltmektir. Bu da ancak, eğitim vermekle mümkün olur.
Sayfa 108
“Alabildiğine geniş bir özgürlük olursa, başkalarının özgürlüklerini azgınca çiğneme eğilimlerini önleyecek sınırlamalar da olmalıdır." Bertrand Russel ("İnsanlığın Yarını" s:96)
Sayfa 108
"En ileri hizmet ve saygı insana gösterilmelidir. Ve bu, insan ayırımı yapılmadan yerine getirilmelidir. Hz. Peygamberin tavrında bunun örnekleri verilmiştir. O, din ayırımı yapmadan, putperestler de dahil hastaları ziyaret eder, tüm cenazeler için saygıyla ayağa kalkardı. O, insanı değerlendirirken günlük hesapları değil, insanlığın geleceğini esas almıştır. Kendisini taş yağmuruna tutan Taif putperestlerine beddua etmesi istendiğinde bunu reddetmiş, şöyle yakarmıştı: 'Allahım, kavmimi doğruya yönelt, çünkü onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar". Kendisine öylesi bir kötülüğü yapanları ’kavmim" diye anması, üzerinde çok durulmuş bir ifadedir. Bunun anlamı açıktır: Putperestler de dahil, tüm insanlık Hz. Muhammed'in külli vücudunda parçalar, hücreler gibidir. Nitekim sufi düşünce onu Ruh-i Azam (en büyük ruh) olarak anar. Öyle bir ruh ki, Kur'an’ın ifadesi ile: "İnsanlara dokunup onları üzen her şey, onu da rahatsız eder, incitir." * (* Yaşar Nuri Öztürk, Mevtana ve İnsan, s:43)
Sayfa 105
Hemen hemen dinsel metinlerin hepsi "hırsızlık yapma" "yalan söyleme" gibi olumlu ahlaki prensiplere yer verirken, bu tür yorumsal anlamların acaba kaçı, kaç kişi tarafından davranışlara yansıtılabiliyor?
Sayfa 103
Reklam
64 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.