Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünya Hegemonyası İçin Yapılan

Tehlikeli ve Gizli Deneyler

Fatih Alemdar

Tehlikeli ve Gizli Deneyler Gönderileri

Tehlikeli ve Gizli Deneyler kitaplarını, Tehlikeli ve Gizli Deneyler sözleri ve alıntılarını, Tehlikeli ve Gizli Deneyler yazarlarını, Tehlikeli ve Gizli Deneyler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünyaya her 20 dakikada 3500 yeni doğan bebek katılırken bir veya birden fazla hayvan/bitki türü yok olmaktadır. Bu da yılda yaklaşık 27000 türün kaybedilmesi anlamındadır. Tüm dünyada tatlı su tüketimi her 20 yılda 2 kat artmaktadır. Bu oran nüfus artışının 2 katından daha fazladır. Halen 31 ülke su kıtlığı tehlikesinde olup 1,4 milyar insan temiz içme suyu kaynağından yoksundur. Tüm dünyanın üçte ikisi yetersiz ve dengesiz beslenmektedir (başta A, E vitamini, Fe ve Zn noksanlığı). Dünyanın en zengin ilk üç kişisinin serveti dünya en yoksul 48 ülkesinin ulusal gelirinden fazladır. En zengin 225 kişinin toplam serveti dünya nüfusunun yarısının yıllık gelirine eşit. Bu bireylerin oluşturduğu uluslar da böyledir
Sadece gerçek hava raporu, insanların morali üzerinde etkili olmuyor, uydurma bilgi de etkili olabiliyor, hatta "hava çok güzel" dediğinizde, insanlar daha çok bahşiş veriyor... Mart 1994 tarihinde, Atlantic City'deki Casino Oteli'nde ilginç bir hava raporu tahmini yapan oda hizmetlisi, her sabah kahvaltıları odalara götürmeden önce, her odanın önünde bir deste karttan birini çekiyordu. Bu kartların üzerinde “soğuk ve yağmurlu”, “soğuk ve güneşli”, “sıcak ve yağmurlu", "sıcak ve güneşli" olmak üzere dört tahmin bulunuyordu. Ses yalıtımlı olan otel odalarının camları da siyah olduğu için, konukların hava durumunu görmeleri mümkün değildi. Konuklar hava durumunu sorduklarında oda hizmetlisi, çektiği karta göre yanıt veriyordu.
Reklam
1883'de gerçekleştirilen ip çekme deneyi, ilginç bir sonuç verecekti: İpi çekenler ne kadar çoğalırsa, her bir çekenin sarf ettiği kuvvet de azalıyor ve sekiz kişide yüzde elliye düşüyordu! Çok uzun bir süre öncesinden biliniyorduysa da tez, bilimsel olarak ilk kez Fransız Agronom Max Ringelmann tarafından kanıtlanmıştı: İnsan tembel. Özellikle de fark edilmediğini sandığı zaman. Ringelmann'ın şık deneyi, yirmi öğrenciye tek başlarına ve gruplar hâlinde beş metre uzunlukta bir ipi çekmelerini isterken ipin diğer ucuna bir dinamometre (kuvvetölçer) yerleştirmesine dayanır. Bu alet, deneklerin harcadıkları kuvveti gösteriyordu. İpin ucundan iki kişi çektiğinde iki deneğin harcadıkları ortalama kuvvet, tek başlarına harcadıklarının %93'üne eşitti. Üç kişide bu oran %85'e, dört kişide %77'ye düşüyordu. Ve tembellik halkası bu şekilde, sekiz kişilik grupta herkes kendi kapasitesinin sadece yarısı kadar kuvvet harcayana dek devam ediyordu. Psikologlar, bu etkiyi bugün, “Ringelmann etkisi” olarak adlandırırlar.
2009 yılında İsveç'te yapılan araştırmalar da kalp atışlarını hızlandıran egzersizlerin, beyin gücünü artırdığını kanıtlamıştı. Aynı şekilde 2011'de ABD'de, yaşlılar üzerinde bir yıl süreyle yapılan deneylerde; kalp atışlarını belli bir ritimde tutarak, günde 40 dakika yürüyüş yapan kişilerde, beyindeki hipokampüsün büyüyüp, hafızanın arttığı; pasif gruptakilerde ise, hipokampüsün küçüldüğü gözlemlendi.
Beyindeki elektrik akımlarının hızının, bilgisayarlardaki sinyal hızından 100 milyon kat daha fazla olduğunu biliyor muydunuz?
Bilimin sınırlarının ne olduğu ve birtakım ahlaki değerleri göz önüne alıp almaması gerektiği hala tartışılmaktadır. Bir düşünceye göre, bilimin gelişmesi için, bilim adamları özgür bırakılmalı ve hiçbir sınır gözetilmemeli. Karşıt bir düşünceye göre ise; işin tedavileri, uzay yolculukları gibi bilimde ulaşılan sonuçlar, güzel gelişmeler, fakat bilimin durması gereken bir nokta da var....
Reklam
297 syf.
5/10 puan verdi
Açıkçası merak ederek aldığım bir kitaptı. Okurken de bu merakı korudum ancak kitap bazı kısımlarda eksik kalmış. Çoğu deney bir sayfada anlatılmış ve yeterince açıklanmamış. Deneyi internette arattığınızda çıkan iki üç cümleyi kopyalamış yazar sanki... Yine de merak edenler alıp okuyabilir ancak çok da önermem.
Tehlikeli ve Gizli Deneyler
Tehlikeli ve Gizli DeneylerFatih Alemdar · Mavi Çatı Yayınları · 201940 okunma
297 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Korkan bir topluluğu yönetmek daha kolaydır. Gizli de olsa bazı korkunç şeyleri aşikar hale getirerek korku imparatorluğu kuruyorlar. Sadece bilmeniz gerekenleri biliyor ve içten içe nasıl bir düzen içindeyiz diye korkuyorsunuz. Hayat mücadelenizde başarılar, kitapla kalın.
Tehlikeli ve Gizli Deneyler
Tehlikeli ve Gizli DeneylerFatih Alemdar · Mavi Çatı Yayınları · 201940 okunma
297 syf.
2/10 puan verdi
Kitap konu olarak çok güzel yalnız içerik için de aynı şeyi söyleyebileceğimi zannetniyorum. Çünkü bilgi bakımından çok eksik bazılarında deneyleri tam olarak bile anlatmıyor. Yani yazar göstermelik bi kitap yazmış. Kitaptaki bilgilerin çoğu kopyala yapıştır. Hiç uğraşılmamış. Ne dizin var ne kaynakça ne de dipnot. WASAT.
Tehlikeli ve Gizli Deneyler
Tehlikeli ve Gizli DeneylerFatih Alemdar · Mavi Çatı Yayınları · 201940 okunma