Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tembellik Hakkı

Paul Lafargue

Tembellik Hakkı Gönderileri

Tembellik Hakkı kitaplarını, Tembellik Hakkı sözleri ve alıntılarını, Tembellik Hakkı yazarlarını, Tembellik Hakkı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Antikçağ köleliğinin sızlanıp duran temsili olan İsa gibi, Proletaryanın erkekleri, kadınları, çocukları da acının sert çarmıhına bir yüzyıldır zahmetler içinde tırmanıyor: Bir yüzyıldır, zorunlu çalışma altında kemikleri kırılıyor, etleri yara bere içinde kalıyor, sinirleri mengenede eziliyor; bir yüzyıldan beri açlık içlerini burkuyor ve beyinlerinde sanrılar oluşturuyor!.. Ey tembellik, bizim bu bitmek bilmez sefaletimize merhamet göster! Ey tembellik, sanatların ve soylu erdemlerimizin anası, insanın kaygılarına mer- hem ol!
Sayfa 56 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Her ürünümüz pazara sürülmesini kolaylaştıracak ve ömrünü kısaltacak şekilde soysuzlaştırılıyor. Tıpkı insanlığın ilk çağlarının, üretimlerinin niteliğine bağlı olarak, taş çağı, tunç çağı adını alması gibi, bizim çağımız da sahtekârlık çağı diye adlandırılacaktır.
Sayfa 43 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Kırsal bir yerleşimin orta yerine fabrika dikmektense, veba tohumu ekmek, su kaynaklarıni zehirlemek daha iyidir.
Sayfa 25 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Geçmiş yüzyılların feodal tozunu dumanını ve sefaletini eşeleyip şimdiki zamanların tadına acınası bir şükür duymamızı istiyorlardı.
Sayfa 21 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Çaĝımızın çalışma yüzyılı olduğu söyleniyor; aslında acının, sefaletin ve çürümenin yüzyılı.
Sayfa 20 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Her türlü bireysel ve toplumsal sefalet, proletaryanın çalışma tutkusundan doğdu.
Sayfa 15 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Kapitalist toplumda çalışma her türlü entelektüel yozlaşmanın, organik deformasyonun nedenidir.
Sayfa 12 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Kapitalist uygarlığın hüküm sürdüğü ulusların işçi sınıfları tuhaf bir deliliğin esiri olmuş. Kederli insanlığa yüzyıllardır işkence eden bireysel ve toplumsal sefaletler de bu deliliğin peşinden geliyor. Bu delilik, çalışma aşkıdır; bireyin ve evlatlarının yaşamsal güçlerini tüketmeye dek varan çalışmanın can çekişen tutkusudur. Rahipler, iktisatçılar ve ahlakçılar ise, bu zihniyet sapmasına karşı çıkmak yerine, çalışmayı pek kutsal göstermeyi görev bildiler. Kör ve kıt zekâlı bu insanlar, kendi tanrılarından daha bilge olmak istediler [...]
Sayfa 11 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Aristoteles’in düşü, bizim gerçeğimizdir. Nefesleri ateşten, uzuvları çelikten, yorulmak bilmez, muhteşem verimlilikteki, tükenmez makinelerimiz, kendi kutsal işlerini uysalca yerine getiriyorlar; bununla birlikte, kapitalizmin büyük filozoflarının dehası, köleliklerin en kötüsü olan ücretli çalışmanın önyargısının egemenliği altında. Makinenin insanlığın kefareti olduğunu, insanı sordidce artes'ten ve ücretli çalışmadan kurtaracak Tanrı olduğunu, ona boş vakit ve özgürlük kazandıracak Tanrı olduğunu henüz anlamış değiller.
Sayfa 61
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.