Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1848 Çalışma Hakkı nın Çürütülmesi

Tembellik Hakkı

Paul Lafargue

Tembellik Hakkı Gönderileri

Tembellik Hakkı kitaplarını, Tembellik Hakkı sözleri ve alıntılarını, Tembellik Hakkı yazarlarını, Tembellik Hakkı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
·
Puan vermedi
Yaşadığımız yüzyılın artı değer üretme misyonu ve onun doğurduğu tüketim çılgınlığı bizi çalısmaya itiyor. Kısacık ömrümüzün büyük bölümünü çalışarak geçiyoruz. Daha ay sonu gelmeden ne yapacağını bilemeyen, kıt kanaat geçinmeye çalışan, sabah gün doğumuyla çıkıp gün batımında evine dönen aldığı para ile faturalarını bile zar zor ödeyen yarı aç, umutsuz bir hayata yaşamak denirse büyük bir kesim ömürlerini böyle tüketiyor. Geçim sıkıntısı derdine düşüp insani değerlerimizi ve hatta kendimizi feda ediyoruz. Lafargueye göre çalısma hakkı hak olmaktan çıkmış, kapitalist düzende bir zorunluluğa dönüşmüştür, herkes çalısmak zorunda hissederek bu sömürü düzenine dahil edilmektedir. İnsan böylece kendine ve dünyaya yabancılaşmış, artı değer üreten bir makineye dönüştürülür. Kapitalist obur dünyanın çarkları arasında kurtuluşu olmayan olduğu yerde dönen emekçilerin yarını yok. Kapitalizmde boş zaman çalışanların dinlenip yeniden işe başlayabilmelerini sağlar. Ancak bu insanların kendini yeniden hatırlayıp hayattan tatmin olabilmesi için daha fazla boş zamana ihtiyaçları vardır. İnsanın yabancılaşmadan kurtulması ve insani değerlerini oluşturabilmesi için gereken zamanı onlara vermek şarttır. Lafarguenin tembellik hakkı olarak savunduğu aylaklık değildir, çalışmanın dışında daha sağlıklı değerlendirebileceği boş zamanın oluşudur.Bizlerin zamanı kullanma özgürlüğümüzün olması temel bir haktır.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Ayrıntı Yayınları · 201510,2bin okunma
Reklam
Ürettiğimiz tüm mallar, sürümleri kolay olsun ama çok dayanmasın diye, bile bile üstünkörü yapılıyor. Ürünlerinin nitelikleri dolayısıyla insanlığın ilk dönemlerine nasıl tas çağı, tunç çağı deniyorsa, bizim çağımıza da kalpazanlar çağı denecektir.
İşçilerin, kendilerini öldürürcesine çalışma ve yokluk içinde sürünerek yaşama gibi çılgınlığı karşısında, kapitalizmin büyük üretim sorunu üretici bulmak ve onların gücünü iki katına çıkarmak değil, tüketici bulmak, isteklerini kamçılamak ve onlarda sahte gereksinimler yaratmaktır artık.
Çağımız, çalışma yüzyılıdır, diyorlar; aslında acının, yoksulluğun, kokuşmuşluğun yüzyılıdır.
Bir yüzyıldır şu zoraki iş kemiklerini kırıyor , canlarını çıkartıyor , sinirlerini geriyor; bir yüzyıldır açlık bağırsaklarını buruyor ve beyinlerinde sanrılara yol açıyor. Ey tembellik , acı artık ne zamandır sürüp gelen sefaletimize ! Soylu erdemlerin ve santların atası sen , sen ey tembellik , merhem ol insanların tüm kaygılarına !
Sayfa 66 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çalışın, çalışın işçiler, toplumsal serveti ve kendi yoksulluğunuzu arttırmak için çalışın. Çalışın ki, daha da yoksullaşarak daha çok çalışmak ve yoksullaşmak için birtakım nedenleriniz olsun. Kapitalist üretimin acımasız yasası budur işte.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.