Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1848 Çalışma Hakkı nın Çürütülmesi

Tembellik Hakkı

Paul Lafargue

Tembellik Hakkı Gönderileri

Tembellik Hakkı kitaplarını, Tembellik Hakkı sözleri ve alıntılarını, Tembellik Hakkı yazarlarını, Tembellik Hakkı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1 MAYIS...
"Şayet işçi sınıfı, ne kapitalist sömürü hakkından başka bir şey olmayan İnsan Hakları’nı talep etmek ne de yalnızca sefalet anlamına gelen Çalışma Hakkı’nı istemek için değil; ama kendisine hâkim olan ve doğasını alçaltan bu kötü tutkuyu [iş tutkusunu] yüreğinden söküp atarak tüm insanlar için günde üç saatten fazla çalışmamayı savunan tunçtan bir yasa oluşturmak için o müthiş gücüyle ayağa kalkarsa… Yer küre, şu yaşlı Dünya sevinçle titreyecek ve kendinde yeni bir dünyanın kıpırdandığını, karnını tekmelediğini hissedecektir. İyi ama kapitalist ahlak tarafından bozulmuş, yozlaştırılmış bir proletaryadan böylesine cesur bir kararlılığı nasıl istemeli?"
Çağımız için çalışma asrı deniliyor; oysaki gerçekte acının, sefaletin ve kokuşmuşluğun çağıdır.
Sayfa 34
Reklam
“Çağımız için çalışma asrı deniliyor; oysaki gerçekte acının, sefaletin ve kokuşmuşluğun çağıdır.”
Sayfa 34
Sonra büyük oyun başlayacaktır. "Ulus Mallarının Yağmalanması Oyunu".
Napoléon, 5 Mayıs 1807'de, Alman kenti Osterode'dan şunları yazıyordu: "Halklarım ne kadar çok çalışırsa, kötülükler o kadar azalır. Ben bir buyurganım (...) ve pazar günleri, dua saatinden sonra, dükkânların açık tutulmasını ve işçilerin işlerine gitmelerini buyurmaya hazırım."
1770'te, Londra'da "Alışveriş ve Ticaret Üstüne Bir Deneme" adlı imzasız bir yapıt yayımlandı.
Reklam
Kapitalist toplumda çalışma, her türlü düşünsel yozlaşmanın, her türlü orgensel bozukluğun nedenidir. İki elli uşak takımının baktığı Rothschild ahırlarının safkan atlarını; Normandiya çiftliklerinin toprağı süren, gübreyi taşıyan, ekini ambarlayan ağır yük hayvanıyla karşılaştırın bir. Ticaret misyonerlerinin henüz Hıristiyanlıkla, frengi ve çalışma doğmasıyla kokuşturamadıkları soylu vahşilere, sonra da, bizim o zavallı makine uşaklarına bir bakın hele.
Boş zaman, T.S. Eliot'a göre "kültürün temelini" oluşturur.
Bütün bu saydığımız sosyalist düşünürlerden çok önce, tembellik, yani boş zaman hakkını Rousseau dile getirmiştir. 1758 tarihli d'Alembert'e Mektup adlı yazısında: ....
Peki, Paul Lafargue, neden tembelliği savunma gereği duymuş? Bunu en iyi o anlatacak. Biz şöyle bir değinelim. Lafargue'in yetiştiği dönem ve çevre, genel olarak, işçi kitleleri için insanlık dışı bir ortamdı. Aydınlar arasında, öldürücü çalışmaya karşı bir tepki filizlenmekteydi.
Reklam
Lafargue, gençlik eylemlerine katıldığı bu dönemde, kültürünü artırma yolunda yoğun bir okuma tutkusuna kaptırır kendini. Kant'tan başlayarak okuduğu ve etkilendiği düşünürler arasında Hegel, Feuerbach, Littré, Taine, Claude Bernard, Fourier, Saint Simon, Darwin, Auguste Comte ve özellikle Proudhon'u sayabiliriz.
Paul Lafargue, Marx'la tanışmadan önce Proudhoncudur. Ahlaki ve ekonomi bilimini her türlü Tanrısal öğeden arındırma girişiminin temsilcisi Proudhoncu.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Karl Marx
Karl Marx
'ın damadı'
Paul Lafargue
Paul Lafargue
ın kaleme aldığı Tembellik Hakkı, Komünist Manifesto yahut Kapital gibi kendi alanında klasik haline gelen metinlere benzer bir şekilde, yayımlandığı tarihten bu yana. hâlâ büyük bir ilgiyle okunuyor... Sade yumuşak bir dille yazılmış., herkesin kolaylıkla okuması için
Tembellik Hakkı
Tembellik Hakkı
Vahşi kapitalizmin yanı sıra çalışmaya övgüler yağdıran Marksist ideolojiyi de eleştiren Lafargue aylaklığı, tembelliği övmekten çok insanların işçi sınıfının yeterince sorgulamadan edindiği çalışma aşkını bir mecburiyet haline getirip içselleştirmesi sorunu üzerine temellendiriyor... Kitapta
Paul Lafargue
Paul Lafargue
işçilerin ücretli emeği ortadan kaldırmak yerine, daha çok iş imkanı adına genişletmeye çalışmasını eleştirmektedir. Lafargue'a göre, ücretli emek kölelikle eşdeğerdir ve bir işçi hareketi olarak köleliğin yayılması için savaşmak akıl almazdır.. Lafargue kitabında, bir burjuva hakkı olarak gördüğü çalışma hakkının aksine tembellik hakkını savunmuştur."
Tembellik Hakkı
Tembellik Hakkı
Fransız Uyruklu Düşünür ve Eylem Adamı yazar
Paul Lafargue
Paul Lafargue
tanışmak istersenız, #buyurun
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Ayrıntı Yayınları · 201510,1bin okunma
Bir asker gibi ömür boyu bağlı olacağı birliğe katıl­mış, yani okulunu bitirir bitirmez bir iş tarafından kapı­lıp yutulmuş, okul öncesi çağda da ailesi tarafından öksüzler yurdunda kreşlerde, yuvalarda bir yana atıl­mış olan bu çalışanlar, ruhsal bakımdan köleliğe indir­ genmeye ve hiyerarşiye pek bir alışıktır. Özerk olabilme yetenekleri körelmiş, dumura uğramıştır. İşte gösterdik leri onca gayretkeşlikle uygulamaya koydukları itaatkarlık sanatını, tüm biçimleriyle sistemi taklit ede­ rek ve böylece kültürel, siyasi, ahlaki konformiznmi tüm biçimleri altında yayarak, bu "sanat"ı kurdukları aileye de taşır ve aşılarlar..
Sayfa 96 - Ayrıntı Yayınları 2019Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.