Temellerin Duruşması 1

Ahmet Kabaklı

Temellerin Duruşması 1 Gönderileri

Temellerin Duruşması 1 kitaplarını, Temellerin Duruşması 1 sözleri ve alıntılarını, Temellerin Duruşması 1 yazarlarını, Temellerin Duruşması 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Son iki asırda, Avrupa bizi silahları ile bastırınca hazırlıksız ve temelsiz birtakım aydınlar, tıpkı tüfek ateşiyle ilk karşılaşan Afrika yerlileri gibi, büyük paniğe kapılmışlardır. Dört- beş yüzyıl boyunca Türk'ü yenilmez gören Batı'yı, asla yenilmez görmeye başlamışlardır. "Donanma ordu yürürken muzafferen ileri Üzengi öpmeye hazırdı garbın elçileri" gerçeğine karşılık Batı'nın yetiştirdiği taklitçi Türk aydınları (!) " Biz ancak maddi ve manevi her varlığımızdan sıyrılıp Batılılara benzediğimiz takdirde adam oluruz" kafasıyla fetva vermişlerdir. İki asırdan beri aydınları, okumuşları çoğunlukla böyle konuşan bir toplum, içine düştüğü hataları tekrar etmekten başka ne yapabilir?
412 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Tarih tüm gerçekliğiyle ve pozitif belgelerle yayınlanmalı ve öğretilmeli. Siyaset ve ideoloji temelinde yürütülen tarih anlayışı, toplumsal çatışmalara sebeb olduğu gibi, toplumun milli değerlerine olan inanç ve bağlılığını da azaltmaktadır. Kişileri ve olayları, eleştirmek veya övgü yağdırmak için değil, olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle, çağın gerçekleri de gözler önüne serilerek tarafsız bir anlayışla ele alınmalıdır. Bu açıdan bakıldığında, Meşrutiyetle başlayan ve Cumhuriyet dönemini de kapsayan dönemi, milli ve manevi değerlere karşı olma ve Batı tarzı yeniden yapilanma süreci olarak ele alan Ahmet Kabaklı, yazdiklarini bir çok belgeye dayanarak bu fikrini objektif tarihcilige olan bir özlem ve ayrıca katkı şeklinde izah etmektedir.. Eleştirirken dahi bir dönemi savunan ve öven tarzı ile Atatürk ve Milli Mücadeleye sahip çıkan, buna karşılık zamanın şartlarında gelişen olumsuzlukları da temelindeki düşünce ve bakış açılarındaki farklılıkları ile ortaya koyan güzel bir eser... Kimse mükemmel değildir. Ve her dönem, kendi döneminin koşulları ile değerlendirilmelidir. Biz bunu öğrendiğimizde, ne tarihi kişiliklerimizi ne de din-etnisite farklılıklarımizi kimse siyasi malzeme olarak kullanamayacak ve toplum içinde bölücülük yapamayacaktir... Bir günde okuyup bitirebilecek kadar, güzel ve akıcı bir anlatım.
Temellerin Duruşması 1
Temellerin Duruşması 1Ahmet Kabaklı · Türk Edebiyat Vakfı · 2016274 okunma
Reklam
Atatürkü kayırmak ve savunmak ne demek ? Onu tarihten veya milletten korumak, kurtarmak isteyenler kim oluyorlar ? Onu korumak, kayırmak hakkini kimden alıyorlar ? Yoksa onu kaydırmak bahanesi altında kendi cikarlarinizi, imtiyazlarinizi mi korumak derdindesiniz ? Atatürk'e gerçek dışı bir çehre ve karakter vermek, bize, ona ve millete büyük hakarettir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Milli semboller asla kanunlarla korunamaz. Atatürk ün de buna ihtiyacı olamaz.
Sayfa 100Kitabı okudu
Cumhuriyet devrinde makbul ve beğenilir görüş İnkılâp'tir. İnkılâp ise geçmişimize ve kendimize ait kurumları değiştirmek, onlardan kaçmak hatta nefret etmek gibi anlatılmıştır.
Aynı ihtiyaç ve gayelerle, aynı milli-islami inançlar üzerine kurulmuş Selçuklu- Osmanlı-Cumhuriyet adlı devletlerimizi yapma veya siyasi bıçaklarla parçalamaya uğraşmak, tarih bölücülüğüdur. Diğer bütün boluculukler gibi bu da gerçeklere ve milli birliğe aykırı, kasıtlı bir tutumdur. Milleti ve tarihi geniş ufuk içinde görmek lazımdır. Bölücülük, kasıtlı da olsa, olmasa da ufuksuzluktur.
Reklam
223 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.