Teolojik Hermenötik

Zeki Özcan

Teolojik Hermenötik Gönderileri

Teolojik Hermenötik kitaplarını, Teolojik Hermenötik sözleri ve alıntılarını, Teolojik Hermenötik yazarlarını, Teolojik Hermenötik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... tarihi gelişim süreci ne olursa olsun; yaşanan ve yaşayan bir realite sıfatıyla İslâm'ın kitabı Kur'an'da tarihi ve kültürel birtakım öğeler olması kaçınılmazdır. Ancak bütün bunlar aslî hüviyetlerini yitirerek, orijinal ve ilâhi bir yapıda yepyeni bir fonksiyona kavuşmuştur. Kur'an onlara indirgenemediği gibi; onlarından herhangi birinin yerine bir başkasını koymak da mümkün değildir. Özetle söylemek gerekirse, bilinen tarihi şartlarda ortaya çıkmasına rağmen Kur'an, tarihi nesne değildir. O, herhangi tarihi bir metinden daha farklı bir şeydir.
Sayfa 187Kitabı okudu
Eğer müminin algı psikolojisi açısından bir tanımını yapacak olursak şunu diyebiliriz: "Mümin, tabii fenomenleri doğru biçimde algılayan kişidir." Kur'an bu duruma basiret demektedir. Müminin doğru bir algı bilincine sahip olmasını sağlayan şey de, ön anlamadır, yani tabiata inanan bir insan gözüyle bakmasıdır.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Kısaca söyleyecek olursak hermenötik, metinlerin ya da işaretlerin yorumuyla uğraşan bilimler için "yardımcı disiplin" olmuştu. Ülkemizde bazılarının yaptığı gibi, hermenötiğin yardımcı disiplin olması göz ardı edilerek, "yorumbilim" diye nitelenmesi doğru değildir. Çünkü bilimin ayırt edici özelliği, kendisine özgü bir objesi ve bu objeye uygun özel bir yöntemin olmasıdır. Oysa hermenötiğin, diğer bilimlerin objelerinden ayrı, kendine özgü bir objesi ve bundan dolayı da özel bir yöntemi yoktur... Hermenötik, kesinlikle bir bilim değildir, nasıl mantık yargının bir 'organon' u yani aracı ise, hermönetik de yorumun ve anlamanın 'organun'dur.
285 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitap,yorumbilim açısından dinin özellikle de dini metinlerin nasıl yorumlanması gerektiğinin bilimsel ilkelerini tespit ve tahlil etmesi açısından dikkate değerdir.Dini metinlerin yorumlanması özel gayret isteyen bir çalışmadır,şayet dini metinleri doğru bir şekilde yorumlamaya tabi tutmazsak o zaman metinlerden anlaşılmayacak yargılara ve sonuçlara ulaşılma tehlikesi söz konusudur.Günümüzde insanların birbirlerini anlamamaları,özellikle de dini konularda insanların doğru bilgilere ulaşamadığı ortadadır.Pek çok ilahiyatçı televizyona çıkıp din ve dini metinler hakkında görüş ve fikirlerini ileri sürerken özellikle de yorum söz konusu olduğunda hepsinin sınıfta kaldığı görülmektedir çünkü hiçbiri yorum yapmanın temel ilkelerine göre hareket etmemektedir,bu da dini doğru düzgün bilmeyen insanların yanlış fikirler edinmelerine sebep olmaktadır. İnsanların esas çatışma noktası birbirlerini anlamamaları olduğuna göre özellikle de dine dayalı farklı yorumların nasıl sonuçlar doğurabileceğine tarih şahittir.Bu eser bu yönüyle bizlere özellikle dini metinleri yorumlarken hangi ilkeleri nasıl kullanmamız gerektiğini anlatmaya çalışmaktadır.
Teolojik Hermenötik
Teolojik HermenötikZeki Özcan · Alfa Yayınları · 200012 okunma
... tarihî gelişim süreci ne olursa olsun; yaşanan ve yaşayan bir realite sıfatıyla İslâm'ın kitabı Kur'an'da tarihi ve kültürel birtakım öğeler olması kaçınılmazdır. Ancak bütün bunlar aslî hüviyetlerini yitirerek, orijinal ve ilâhi bir yapıda yepyeni bir fonksiyona kavuşmuştur. Kur'an onlara indirgenemediği gibi; onlarından herhangi birinin yerine bir başkasını koymak da mümkün değildir. Özetle söylemek gerekirse, bilinen tarihi şartlarda ortaya çıkmasına rağmen Kur'an, tarihi nesne değildir. O, herhangi tarihi bir metinden daha farklı bir şeydir.
Sayfa 187 - Alfa
Eğer müminin algı psikolojisi açısından bir tanımını yapacak olursak şunu diyebiliriz: "Mümin, tabii fenomenleri doğru biçimde algılayan kişidir." Kur'an bu duruma basiret demektedir. Müminin doğru bir algı bilincine sahip olmasını sağlayan şey de, önanlamadır, yani tabiata inanan bir insan gözüyle bakmasıdır.
Sayfa 146 - Alfa
Reklam
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.