Sünnete Sımsıkı Sarılmak İsteyenler İçin

Terk Edilmiş Sünnetler

Mahmud B. Mansur

Terk Edilmiş Sünnetler Gönderileri

Terk Edilmiş Sünnetler kitaplarını, Terk Edilmiş Sünnetler sözleri ve alıntılarını, Terk Edilmiş Sünnetler yazarlarını, Terk Edilmiş Sünnetler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlim talebelerinin Re’y taraftarlarının kitaplarına yönelmeleri;
Yusuf b. Esbat şöyle dedi: Babam kaderi( kaderi inkar edenlerden), dayılarım Rafizi’ydiler. Allah beni Süfyan sayesinde kurtardı.. Fudayl şöyle dedi/Kilinin bid’at sahibi kimseyle oturup kalkması münafıklığının göstergesidir. Muğire’den nakledildiğine göre, Muhammed b. Salib el-Kelbi: Haydi kalkın mürcienin sözlerini dinlemeye gidelim dedi ve Mürcienin sözünü benimseyerek geri döndü. İmam Şafii ne güzel buyurmuştur: Dinde otorite alimler olmasaydı zındıklar minberlerde hutbe okur dururdu. Ve yine şöyle dedi: Eğer hadis taraftarları olmamış olsaydı bizler bakla satıyorduk. Hadis ve eserin yokluğunda bid'atler çoğalır ve taraftarları şeref kazanırlar.
Bid’at taraftarlarından ilim öğrenmek;
Malik (Allah ona rahmet etsin) şöyle demistir: İlmi dört kişiden öğrenme, bu kimselerden başka herkesten öğren; - Sefahatini gösteren kendini bilmezden, - İnsanlarla konuşurken yalan söyleyen yalancıdan, - Heva/arzu sahibi olan ve hevasına/arzusuna çağıran kimseden, - Fazilet, erdem sahibi ve ibadetine dikkat eden ama rivayet ettigi hadisleri bilmeyen kimseden. ibn Sirin söyle dedi: Ey gençler!Allah’tan sakının. Hadisleri kimden aldığınıza/dinlediğinize bakın. Zira bu sizin dininizdir. Malik dedi ki: Bu ilim dindir. Dininizi kimden öğrendiğinize bakın. İbn Abbas (radiyallahu anhuma) şöyle dedi: Bu ilim dindir. Onu kimden öğrendiğinize bakın. İbn Lehiya, bid'at taraflığından dönen birisini, şöyle söylerken işittim demiştir: Hadisleri kimden öğrendinize bakın. Bizler bir görüşü benimsediğimiz zaman onu hadis yapardık. (Zemmü’l-Kelam)
Reklam
İçinde Hadis ve eserlere yer verilmeyen kitapların yayılması;
İbn Mes'ud şöyle demiştir: İnsanlar ilmi, büyüklerinden, Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) Sahabelerinden aldıkları müddetçe, doğruluk üzerine ve sapa sağlamdırlar. İlim onlara küçüklerinden gelirse helak olurlar. Ben derim ki: Kücüklerinden kast edilen kendi zamanlarında yaşan küçük kimselerdir. Ali (radiyallahu anh)in, şu sözü ne kadar doğrudur: ilim bir nokta kadar küçüktü ama cahil kimseler onu büyüttü (zorlaştırdı). (Serhu's-Sünne)
Mezhep taassunun yayılması;
Mezhep taassupluğu ümmeti sayısız gruplara bölen tedavisi zor bir hastalıktır. Kendilerinden sonra onara bağlanan insanların ortaya çıktığı Ebu Hanife, Ahmed, Safii ve Malik gibi din önderleri bu tassupçuluğu yermiş ve eğer hadis sahihse o benim mezhebimdir demişlerdir. İbn Mes'ud dedi ki; Dininizde birisini taklit etmeyin. O dinden çıkacak olsa bağlanan kâfir, mümin olacak olsa bağlanan da mümin olur. Biliniz ki kötülükte örnek edinilmez. İbn Abbas (radiyallahu anhuma) dedi ki: Her kim sonradan çıkacak bu isimlerden birini kabul ederse, boynundaki islam bağını çıkarmıştır. İbn Abbas (radiyallahu anhuma) dedi ki: Alimlerin hatalarından dolayı bağlılarının vay başına gelenlere. (Camiu Beyani'l-İlmi)
Kelam ve Re’y kitaplarının yayılması
Ömer (radiyallahu anh) şöyle demiştir: Re’y’den sakının. Re’y sahipleri sünnetin düşmandır. Hadisleri ezberlemek onlalara ağır gelmiş re'ye yönelmişlerdir. Sapmışlar ve sapıtmışlardır. Ata şöyle dedi: İbn Abbas (radiyallahu anhuma)ya bir adam geldi ve Allah seni salih eyesin, senin re'yin/görüşün nasıl dedi. Ibn Abbas ona Ben kendi re'yimle/görüşümle konuşarak, sebat ettikten sonra ayaklarımın kaymasından korkarım diye cevap verdi. Ibn Mes'ud dedi ki: Re'yin ne? demekten sakının.Sizden öncekiler bundan dolayı helak oldular. İmam Şafii dedi ki: Kelam ilmine bulaşan kimse kurtuluşa eremez. Îmâm Malik dedi ki: Dini kelam ilmiyle öğrenen zındık olur. Şafii dedi ki: İnsanlar kelam ve heva(nın ne olduğunu) bilselerdi ondan aslandan kaçar gibi kaçışırlardı. (Zemmü’l-Kelam ,Camiu Beyani'l-İlmi)
Hadis ve sünneti öğrenmek
"Kim bu dinimizde onda olmayan bir şey çıkarırsa reddedilir, kabul edilmez." Süfyan söyle demiştir: Din sünnetlerden ibarettir. Muhammed b. Sirin şöyle dedi: Onlar, sünnet üzerine oldukları sürece kendilerini (doğru) yolda sayarlardı. Said b. Cübeyr dedi ki: "Bedir Ashabının bilmedikleri, din(den) değildir." Evza'i dedi ki: "İlim, Peygamber'in (sallallahu aleyhi ve sellem) sahabesinden bizlere aktarilanlar(da)dır. Onlardan nakil olmayan ise ilim sayılmaz.” Şa’bi dedi ki: Sana, Peygamber 'in (sallallahu aleyhi ve sellem) sahabesinden anlatılanlara sımsıkı tutun, kendi rey'lerinden aktarılanlara ise redet. Evza'i dedi ki: İnsanlar seni terk etse de seleften aktarılan eserlere tutun. Sana kişilerin re'yi/aklı güzel gösterilse de ondan sakın. (camiu beyani'l-ilmi)  Sizden kim yaşarsa çok ihtilaflar, ayrılıklar görecek. Sünnetime ve hidayete ermiş Raşid dört halifenin sünnetine sarılın. Bunlara azi dişlerinizle sımsıkı tutunun.” (Ebu davud)
Reklam
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.