How the Mind Creates Language

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

Puan vermedi·544 syf.·
2021 15. kitabı
kitap kısaca dil için beyinde doğuştan gelen ve dil ile ilgili tüm işleri yapan beyinde yer alan bir organın(modülün) olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. çeviri aslında iyi ama bazı örneklerin de orijinal dilde verilmesi gerekiyordu. kitapta verdiği örneklere orijinal dilden bakmak gerekiyor ve bu da çok zaman alıyor. yinede ingilizce bilmeyen ve sadece bu kitabı okuyarak da olayın çoğuna hakim olunabilir.
2019 5. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2019 10:29
Düşünürken kullandığın dil anadilin demişti bir arkadaşım. Yanılmış. Düşünmenin dili olmadığını söylüyor Pinker. Dil edinimi ile ilgili bildiğiniz ne varsa bir kenara koyup derhal bu kitabı okumaya başlayın. Chomsky gibi dil bilimcilere bolca yer verdiği bu kitab bence eşsiz dil çalışmalarından bir tanesi.
2023 32. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2023 15:25
Dilbilimi alanına ilgisi olanlar veya dilbilimci olanlar için keyifle okunacak bir kitap olmasına karşın alan dışından okuma yapacaklar için bazı bölümler yorucu olabilir. Çoğu örnek ingilizce dilbilgisinden verilmiş olduğu için okuyanın kendi diline uyarlaması zorluk yaratabilir. Genel anlamda dil içgüdüsü, doğuştan gelen dil edinim modülleri vb.gibi konular çok detaya girilmeden okuyucuya anlatılmaya çalışılmıştır. Alana ilgisi olanların okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum.
2021 16. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2021 23:22
Bu kitabı çok uzun zamandır okumaya çalışıyorum gerçekten çalıştım. Çünkü bu kitabı okumak için İngilizce gramere hakim olmak gerekiyor ve ben özellikle bu yüzden çok zorluk çektim. Bir ara okumayı bıraktım ama elimdeki kitabı yarım bırakma gibi bir adetim olmadığından kendimi zorlayarak bitirmeyi başardım. Ayrıca şunu da eklemeden geçemeyeceğim gerçekten çok kötü bir çeviri yapılmış, zaten grameri kavrayamayan benim gibi biri için de bu kitabı okumayı gerçekten zorlaştıran ayrı bir konu oldu. Kısaca alanında bu kadar önemli bir ismin bu nadide eserine bu kadar kötü bir çeviri ve kendi eksikliğimden kaynaklı verilmesi gereken değeri verememenin burukluğunu yaşıyorum. Kitabı hala okumak isteyen arkadaşlara nacizane İngilizce gramere de hakimseniz orijinalini okuyun derim.
Harika kitap, berbat çeviri
2021 18. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 23:10
ben bir dilbilim öğrencisiyim, dil kavrami ve onun mekanizmalari her zaman ilgimi çekmiştir. dil içgüdüsü de çok iyi bir kitap, farkli konu başlıklarında dilin farklı yönlerini farklı açılardan ele aliyor. defalarca doğru bölümde olduğumu ve dile bu kadar hayran olmakta cok hakli olduğumu gösterdi bana. ama yapabiliyosaniz lütfen, lütfen ingilizce okuyun, en azından karşılaştırmalı olarak. hayatimda bu kadar kötü çeviri görmedim ben. elimde ingilizce e kitap halinde vardı, sürekli karşılaştırarak okumak zorunda kaldım. ingilizcesinde ne dedigini (ingilizce bilmedigi icin) tahmin edemeyecek olan okurlar, turkce baskidaki bircok hatadan dolayi bircok yeri anlayamayacaktir. kitap okunmasi gereken bir kitap ama çevirmen Feray İlgün biraz utanmalı bence
Dil Bilim
Düşüncelerimizin dili yoktur!
2024 21. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2024 02:58
Uzun süredir bu kitabı okuyordum. Açıkçası beklediğimden daha uzun sürede bitirdim. Bunun sebebi çok fazla örneklendirme ve detaylı anlatımla birazcık sıktı beni belki başkaları için iyi olabilir. Kitabın anlatmak istedikleri ve anlattığı şeylerden bana kalanlar; Düşüncelerimizin bir dili yok (belki de bu yüzdendir bazen hislerimizi ve yahut düşüncelerimizi kolay ifade edemiyoruz). Dillerin çoğu aynı mantığa mentaliteye sahip bu yüzden dil öğrenmek çok zor bir olay değil, gramer düşündüğümüz kadar önemli değil. Dilde değişimi hiç bir zaman durduramayacağımız gayet açık. Dil bilirkişileri için gülüyorum :). Yurtdışında yaşadığımdan beri, dil ve dilin insanla ilişkisi beni çok etkilemişti. Bunun için kitabı merakla ve heyecanla okumaya başlamıştım ama kitabın anlatmak istediklerini yayarak anlatmasından dolayı kitabın sonuna doğru artık bir görev hissiyatına dönüştü benim için sonunda bitirdim. Uzun lafın kısası eğer dile ilgiliyseniz ve İngilizce ye belli bir hakimiyetiniz varsa okuyun. Zaten bu durumlara sahipseniz okursunuz bu yazıya gerek bile yok :) ama bunlar yoksa boşuna vakit kaybetmeyin daha size uygun kitaplarda bulabilirsiniz.
Dil Bilim

Steven PinkerYazar · 6 kitap
Steven Arthur Pinker, ünlü bir Kanadalı-Amerikalı deneysel psikolog, bilişsel bilimci ve popüler bir yazardır. Pinker, evrimsel psikolojinin ve bilgisayarlı zihin kuramının savunucusu olarak da bilinir.