A Novel

İngilizce
Türler:

2023 12. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2023 13:45
Farklı bir kurgu kitap, biraz Halil Cibran'ı anımsatsa da onun kadar haz vermedi bana. MS 3400 lerde yaşayan Platon'un Orfeus Çağına (MÖ 3500- MÖ 300), Havariler Cağına (MÖ 300-MS 1500) ve sonrasinda günümuze (MS 1500-MS 3400) gelmesiyle bir hikaye yaratılır. Herşey Platon'un magarasiyla başlamıştır ve yer altında yaşayan günümüz köstebek insanlarına bir yolculuk yapmiştır Platon. Gördüklerini anlatır mağaranın dışında yaşayan Londra insanlarına. Gercek olan nedir ozaman Magarının içindeki mi yoksa dışındaki ışık mı? Yargilanır Platon tarihi saptirdığı için. Aklansada yargilandığı şehre küsmüştur artık, gider o şehirden.
Platon GünlükleriPeter Ackroyd · Monokl · 201240 okunma
2024 4. kitabı
Yazar gelecekte yaşayan bir Platon yaratmış ve bizim bildiğimiz her şey aslında onun için geçmiş, çünkü çok ilerde yaşıyor Platon. Yazar, Platon gibi güvenilir bir kişi kullanarak bizim gerçeklik algımızla oynuyor ve her şeyi eleştiriyor ve böylelikle, tüm evrensel gerçekliğimizi sorgulamaya itiliyoruz. Kitabın içinde sözlük kısmı var ve burada bildiğimiz kelimelerin anlamını bambaşka anlamlarla açıklıyor, burda evrensel gerçeklik algısını kırdığını söyleyebiliriz. Postmodernizmde hiçbir şeyin eleştiriden kaçmayacağı gibi edebiyatın kendisi de Platon’un sözlük kısmında “çöp” diye nitelendiriliyor ve o da eleştiriden payını alıyor. Kitap postmodern olduğu için okurken araştırma yapmanız gerekiyor, yaptığı göndermelere ve anakronizme dikkat ettiğiniz sürece yazarın oyununa gelmezsiniz. Tüm göndermeler çok ince ve bildiklerimizi sorgulatacak cinsten. Kasıtlı yanlış yazar eser vermesi, yazarların isimlerinin, kavramların ve mitolojik olsun tarihsel olsun çeşitli olayların yanlış yorumlaması, yanlış film yorumu vb örneklerle yazar bizi bu sayede ayık tutuyor ki bu da postmodernizm akımının bir getirisi. Kısacası kitap, zaman algımızı kırarak kabul edilen evrensel gerçeklikler ile alay ediyor ve bizi düşünmeye ve sorgulamaya itiyor. Okuması sıkıcı değil ve bölümler arası çok kısa, göndermelere dikkat ettiğiniz sürece keyifle okuyacağınızı söyleyebilirim. Keyifli okumalar:)
Platon GünlükleriPeter Ackroyd · Monokl · 201240 okunma

Peter AckroydYazar · 22 kitap
Peter Ackroyd 1949'da Londra'da doğdu. Cambridge Üniversitesi'ni bitirdi. Yale Üniversitesi'nde araştırmacı olarak bulundu. 1973-1982 yılları arasında Spectator dergisinin yayın yönetmenliğini yapan Ackroyd, The Times gazetesinin de baş kitap eleştirmenidir. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlanmaktadır. Ackroyd'un ilk romanı 1982'de yayımlandı: The Great Fire of London (Londra Yanıyor, çev. Aslı Çelik, 2002). 1983'te çıkan The Last Testament of Oscar Wilde (Oscar Wilde'ın Son Vasiyeti, çev. Tomris Uyar, 1994) ile Somerset Maugham Edebiyat Ödülü 'nü kazandı. Türkçeye çevrilen öteki romanları: Booker Ödülü'ne aday gösterilen Chatterton (1987; çev. Füsun Elioğlu, YKY, 1995), English Music (1992; İngiliz Müziği, çev. Oya Dalgıç, YKY, 1995), The House of Doctor Dee (1993;Doktor Dee'nin Evi, çev. Özcan Kabakçıoğlu, YKY, 2004), Dan Leno and the Limehouse Golem (1995; Cinayet Sanatı, çev. Burçin Karamercan, 2002), Hawskmoor (1985; çev. Gül Tekay Baysan-Candan Baysan, YKY, 2006) ve First Light (1989; İlk Işık, çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2007), The Fall of Troy (2006; Troya'nın Düşüşü, çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2009). Romanları yanında William Blake, Thomas More, Charles Dickens ve T. S. Eliot gibi ünlü yazar ve düşünürleri, çağları ve çevreleriyle birlikte ele aldığı biyografileriyle de tanınan Ackroyd'un ayrıca şiir ve deneme kitapları da vardır.