His Dark Materials 2

The Subtle Knife

Philip Pullman

2022 2. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2022 20:19
Vayy canına ikinci kitap hız kesmeden ve ne oluyoruz ya dedirtecek türden devam ediyor olaylar ilk kitaptan farklı olarak çok başka boyutlara taşınmaya başladı büyük bir savaş yaklaşıyor ve ikinci kitap çoğunlukla bu savaşın yankıları ile geçti ve üçüncü kitap için büyük beklentilere neden oldu diyebilirim cadılar, ayılar insanlar casuslar yaratıklar ve melekler ve bir sürü tür daha ve bunlar arasında yolunu amacını arayan Lyra ve Will onları çok zorlu bir savaş bekliyor, bir diğer değinmek istediğim konu kitabın sonu aşırı sinir etti ve üzdü beni neden ya neden ilk kitabın sonunda da şok yaşamıştım bu kitapta da öyle oldu üçüncü kitabın sonu beni çok korkutuyor ve bakalım üçüncü ve son kitapta neler olacak son kitap için çok heyecanlıyım, serinin son kitabında görüşmek üzere :)
·352 syf.·
2020 69. kitabı
Serinin ikinci kitabı evreni bir hayli genişletiyor ve belli şeylere açıklık getirirken aynı zamanda iyice kafa karışıklığına neden oluyor. Lyra'nın dünyasına çok alıştığım için farklı dünyalarda geçen bu kitabı okumaya buruk başlamıştım ama sonra kurgu ve heyecan açısından ilk kitabı aratmadığını fark ettim. Bu seri için çocuklara göre olduğunu söyleyenlere bir kez daha şaşırıyorum. O kadar derin konular ele alınmış ki etkilenmeden okumak mümkün değil. Bazı bölümler okültik bir hava bile yaratıyordu. Özellikle bizim dünyamıza denk geldiğini düşündüğüm yerdeki kutup araştırmasının anlatıldığı yerler Lovecraft'ın Deliliğin Dağlarında kitabındaki havasını yarattı bende. Bunun dışında şamanizm unsurlarının kullanılması da benim için beklenmedik ve şaşırtıcıydı. Yazar aklına ne geliyorsa kullanmış ama öyle bir kullanmış ki her şey birbiriyle muntazam bir dengede. Fantastik kurguların bilim kurguyla harmanlanması her zaman çok hoşuma gitmiştir, bu da başından beri bu çizgide ilerleyen bir seri ve gittikçe bu ikili daha çok birbirine giriyor. Yeni karakter Will'e hemencecik alıştım, zaten dizi uyarlamasındaki ilk sezonda tanıtmışlardı. Kesinlikle çok farklı bir karakter. Burada yaş konusu benim biraz şaşırtıyor, çok küçükler. Onca olay için 12 yaş çok ilginç geliyor bana, o yüzden aklımda 15-16 yaşlarında iki çocuk canlandırıyorum elimde olmadan. Bunun dışında yazarın kitabın sonunda yaşattığı iki kalp kırıcı olay için çok kırgınım resmen. İkisi de bir anda oluverdi. Yazarın bir özelliği de zaten çok önemli şeyleri birden açıklaması ya da olayların hiç beklenmedik bir anda gelişmesi gibi görünüyor. Bitişiyle sarsan bir kitap oldu. Sonraki kitabı hiç bekletmeden okumaya başlayacağım
·352 syf.·
2021 5. kitabı
Finallerimden dolayı uzun bir süre okuyamadım ama Karanlık Cevher evreni öyle güzel ki uzun süre ardından okumaya devam ettiğimde beni direkt içine çekmeyi başardı. Zaten hikayenin çok hararetlenen ve karışan kısmı olduğu için kitap bir çırpıda bitiyor, inanılmaz sürükleyici. İlk kitap evrene giriş niteliğinde ve direkt Lyra'nın maceralarına odaklıyken bu sayıda hemen herkesin bakış açısından olayları takip etme şansımız oluyor ki bu da karakterlerle bağ kurma açısından önemli bir adım. Her karakter o kadar şahsına münhasır ki okurken hepsi tek tek her görünüşe ve her ruh haline kadar detaylı bir şekilde ve kolaylıkla zihinde beliriyor. Bu anlamda Philip Pullman son derece usta bir yazarlık koymuş ortaya. Kitabın son çeyreğine kadar ayıla bayıla, çok heyecanlanarak ve çok çok hoşuma giderek okuduğum hikaye son bölümlerde artık üzücü, ciddi ve fazlasıyla vurucu olmaya başlıyor ki bu da hikayeyi biraz ağırlaştırdı. Hatta kitabın yarısından itibaren sık sık "Bu seriye çocuk kitabı demek çok doğru bir tercih değil." diye düşündüm. Genç-yetişkin kitaplarına lafın gelişi sık sık çocuk kitabı da denebiliyor ama bu seriye çocuk kitabı demek pek de doğru değil bence. (spoilerımsı) Sonuç olarak üçüncü kitabı okumak için son derece sabırsızlansam da bir yandan da elim hiç gitmiyor çünkü seri bitecek. :) İlk kitaptaki ikonik çinganların bu kitapta olmayışı ve vu kitaptaki bazı karakterlerin da son kitapta olmayacak oluşu çok üzücü.
Hala sıkıcı...
2024 119. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 01:43
Hala beğendim diyemeyeceğim kadar sıkıcı gidiyor. İlk kitaba kıyasla bir miktar hızlandı denebilir sadece. Yani ben evrene adapte olamadığım için hiçbir şeye şaşırıp üzülemiyorum bu durumda. Sanki yazar kalem elinde çiziktirirken şunu da ekleyeyim, dur bunu da buraya sıkıştırayım diye yazmış gibi... Son kitabi da okuyacağım tabi bu saatten sonra ama zerre merak ve heves yok. Niye böyle oldu ya?
2021 93. kitabı
Bu seriye başlarken filminden dolayı gerçekten de bir çocuk kitabı olarak düşünüyordum ancak fazla derinliği olan bu seri için çocuklardan önce büyükler okusun isterim. Lyra'nin dünyasından sonra kendi dünyamızı da bu kitapta okumak hoşuma gitti doğrusu. Büyüklerin hayatta kalamadigi Cittagazze ise beni kesinlikle ürpertti. Bazı şeyler ortaya çıkarken yeni gizemlerle birlikte ikinci kitap bana göre birinci kitabı aratmadı. Yeni karakter Will ise beni heyecanlandıran bir karakter oldu. Kitabın sonu beni biraz sasirtip biraz üzdü. Hızlı gelişen ama azıcık üzen o sondan sonra üçüncü kitap için heyecanlıyım. Seri bittiğinde dizisini de izleyeceğim Bence vakit kaybetmeden okuyun.
2025 25. kitabı
Lyra ve cini Pantalaimon kendilerini Cittagazze adındaki bir dünyada bulurlar.Bu dünyada ise hiç yetişkin yoktur, hep çocuklar vardır çünkü Heyula denen canlılar yetişkinlerin sonunu getirirken çocuklara dokunmazlar. Ancak kendisini Cittagazze’de bulan başka biri daha var: William Parry.O da başka bir dünyada peşindeki adamlardan kaçarken bir pencere fark ediyor ve oradan geçtiğinde kendisini bu yetişkinlerin olmadığı dünyada buluveriyor.Böylece kaderin bir cilvesi olarak önemli görevlere tabi olan Lyra ve William tanışıyor ve yeni tehlikeli maceralarında birbirlerine yoldaş oluyorlar. William her şeyi kesen bıçağın taşıyıcısı olurken Lyra ise aletiyometresiyle William’ın babasını bulmasında yardımcı olmaya çalışıyor ancak peşlerindeki düşmanları ve önlerindeki yaklaşan büyük savaşın varlığı ikisini de oldukça zorlayacak. İlk kitap evrene giriş kitabı iken ikinci kitap da bambaşka maceralar ve evrenlere göz attık, bir çok karakterle tanıştık.Yine akıcı ve güzeldi kitap ve yine kritik bir şekilde bitti.Son kitaba hız kesmeden başlıyorum.Bakalım Lyra ve Willi’i daha neler bekliyor.
Keskin BıçakPhilip Pullman · İthaki Yayınları · 2020298 okunma
Ben inceleme yazmayı bilmiyorum glb
2025 16. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2025 11:04
İlk defa üç kitaplık bir seride ikinci kitabı zar zor bitirdim normalde asıl olaylar ikide olduğu için diğer kitaplara göre daha çabuk biterdi(?) bunda çok başka yerlere gitti olaylar beklemiyodum böyle şeyler ve sanki ilk kitapla bu kitabı başka kişiler yazmış gibiydi (ilkini okumamın üzerinden geçen asırlar da etkili olabilir )kısacası seriyi çok beğendim daha önce buna benzer bir evren okumamıştım ama bu kitap beklentimin çok altında kaldı.
bilinci bize kim verdi?
2021 11. kitabı
Yaratan itaat istedi; yaratılmış olanlar ise özgürlük, bilgelik, gelişim için onunla savaşmak zorunda kaldı. Yaratan’ın temsilcileri de gördükleri her duygu ihtimalini kontrol ettiler, mahvettiler ve en sonunda yok ettiler. Bu savaşların ev büyüğü için tüm yaratılmış olanlar saflarını seçiyor. Asi melekler, cennetten kovulmuş zeka ve duygudan yani saf ruhtan oluşan varlıklar pek çok yöntemle insanlara yollar işaret etti ve insanların evrimine katkı sağladı; 35.000 yıl önce insana temas ettiler ve bilinç insana geldi. Bilinçle müdahale edilen her şeye asi meleklerin parçaları bulaştı, karanlık madde, toz, gölge... İnsan ne zaman “olgu ya da mantığa sinirlendirici biçimde uzanmadan belirsizlikler, esrarlar, şüpheler yaşamaya muktedir olursa” asi meleklerle temas sağladı. Evrendeki tüm zerrecilerin bir arada durması için gerekli olan bilinç-karanlık madde-asi melekler, intikam günü için gerekli şartları işte böyle hazırladı. İnsan eliyle karanlık madde en küçük parçasına ayrıldı, ruhu ve evrenlerin arasındaki perdeyi bile kesebilecek bir madde yaratıldı. İntikam günü geldiğinde savaşın akıbetini belirleyecek olan şey, bu maddenin kimde olduğuydu. Ama yine insanın cehaleti bu maddenin değerini bilemedi ve onu amacı dışında kullandı. Küçük hırsızlıkları zafer sanan insana ruhunu kemiren bir salgın bulaştı; dünyaya karşı tüm dikkatini, bilinçli ve bilgili ilgisini alıp götüren depresyon. Öyle melankolik bir yorgunluk ki ölümden beterdi. Dünyanın enerji ve sevinçten değil, pislik, ihanet ve dermansızlıktan yapıldığını hissettirdi; yaşamak, nefret verici bir şeydi. Depresyonun bulaştığı dünyalarda üretim durdu, hayat durdu; anca başka dünyalardan çalabildikleri ile geçindiler, bunu hayat zannettiler. Bu kıymetli maddenin hatalı kullanımı dünyaların manyetik dengesini bozdu;
2018 3. kitabı
Asanın, sihrin, cadılığın, büyücülüğün aksine herkesin cininin olduğu, zırhlı ayıların savaşçı olduğu, birbirinin kopyası fantastik eserlerden farklı olarak altın tozu, keskin bıçak gibi fantastik ögelere sahip benim kendi türünde en sevdiğim kitaplardan biri. Ne kitabı ne de filmi ülkemizde hak ettiği ilgiyi buldu. Gayet akıcı, sürükleyici ve özgün neden fazla bilinmiyor anlamıyorum. 3 kitaplık bir seri, ilk kitabı ve üçüncü kitabı her yerde bulunabilirken bunu yani ikinci kitabını yalnızca birkaç sahafta - o da ederinin çok çok fazlasına - bulabilirsiniz çünkü yeni baskısı yok.
2020 174. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2020 17:47
Başka bir evrende annesiyle birlikte yaşayan Will ile tanışıyoruz ilk başta. Kitap öyle bir başlıyor ki Lyra olaylara nerede dahil olacak merak ediyorsunuz. Paralel Evrenler arasında seyahatler bu kitapta sık sık kullanılıyor. Tabi hala ne olduğunu anlayamadığımız Toz gizemini korumaya devam ediyor. Maceraları sırasında kitaba adını veren Keskin Bıçak ve Will' in evreninde tanıştıkları Dr. Mary tüm hikayede önemli bir rol oynayacak . Konuları daha da geliştiren, ve bağlantıyı düzgünce sağlayan iyi bir ikinci kitap bu.

Philip PullmanYazar · 7 kitap
19 Ekim 1946’da İngiltere, Norwich’te doğdu. Hem babası hem üvey babası Kraliyet Havayolları’nda çalıştığından çocukluk yılları dünyayı dolaşarak geçti. Çocukluğunun bir bölümünü geçirdiği Avustralya’da çizgiroman dünyasıyla tanıştı. Özellikle Superman ve Batman’in tutkunu oldu. On bir yaşında tekrar İngiltere’ye döndü. Exeter Üniversitesi’nde İngiliz dili eğitimi aldı. Bir süre değişik işlerde çalıştıktan sonra öğretmenlik yapmak için Oxford’a döndü. On iki yıl boyunca pek çok ortaokulda öğretmenlik yaptıktan sonra Westminster Üniversitesi’nde okutman olarak göreve başladı. Öğretmenlik yaptığı bu yıllarda kitap yazmaya başladı ancak yazarlık tüm zamanını almaya başlayınca öğretmenliği bıraktı. İlk basılı romanı yetişkinler için olmasına rağmen Pullman ağırlıkla çocuklar için yazdı. Yirmiye yakın romanı olan Pullman’ın bazı romanlarının konusu okul çocukları için yazdığı piyeslere dayanmaktadır (Sisteki Yakut gibi). En bilinen çalışması Karanlık Cevher Serisi’dir. Seri, aralarında Carnegie Nişanı, Guardian Çocuk Kitapları Ödülü, Whitbread Yılın Kitabı Ödülü, Eleanor Farjeon Çocuk Edebiyatı Ödülü de dahil olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır.