Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köy Enstitüleri - Devrimci Eğitim

Tonguç Yolu

Mehmet Başaran

Tonguç Yolu Sözleri ve Alıntıları

Tonguç Yolu sözleri ve alıntılarını, Tonguç Yolu kitap alıntılarını, Tonguç Yolu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hazırcılığa, aktarmacılığa öylesine alışmışız ki, en yetişmişimiz bile bundan kurtulamıyor.
Sayfa 94
Çok kısa sürede (5-6 yıl), yüz on yılda yetiştirilen öğretmen sayısı aşıldı. (6000 den 26.000'e ulaştı bu sayı). Okul sayısı da (5 bin) den, (17.000) 'e çıktı Öğrenci 380 binden, (1,5) milyona ulaştı. (9000) eğitmen, (600) köy sağlıkçısı yetiştirildi. Egemen güçleri çileden çıkaran hızlı gelişme dönemine girmiştik. Meclisteki toprak ağaları ayaklanmış, iktidar partisi içinde çatlama olmuştu. Emin Sazak Ağa «Bütün köylülerin okutulması ne demek ? Tehlikeli bir gidiş bu» diyordu.
Sayfa 14
Reklam
Tonguç'un öğrencilere yaptığı konuşmadan bir kesit.
«Klasik eğitim, halktan kopan, onlar gibi giyinmeyi, iş yapmayı, ayıp sayan adamlar yetiştiriyor. Yaldızlı diplomalarının sağladığı ayrıcalıklarla yalnız kendi çıkarlarını kovalıyorlar bunlar. Anadolu doktorsuz, mühendissiz, teknisyensiz, öğretmensiz.. Çoğunun anaları, babaları da, toplumun kaymağını yiyenlerden. Bir de geldiğiniz yerleri, kendi analarınızı babalarınızı, bacılarınızı kardaşlarınızı düşünün..."
Sayfa 28
Son yapı tepelerin ardında kaybolurken yaşlı köylü inlercesine: «Ah bey, dedi, Enistü mektebiyken görecedin sen buraları, söndürdüler, bozdular, boynu altında kalasıcalar...
Sayfa 104
Yusuflar, Aliler, Kutsallar, Mehmetler, Recepler «Yazgı» diyorlar durumlarına. Bir başka dünyada insanların yargılalacağına amellerine göre bir yaşayışa kavuşacaklarına inanıyorlar.. Bizler de yetiştirdiğimiz aydın din adamlarıyla onların bu inançlarını pekiştiriyoruz. Peki ama Hakikî mürşit ilim ne diyor acaba? Sahi Cumhuriyetin kaçıncı yıl dönümündeyiz ?
Sayfa 149
Doğruların karşısına ceza, sürgün, baskı gibi ortaçağ silâhlariyle çıkılmasını kınıyoruz.
Sayfa 158
Reklam
1956 da okuma yazma bilmeyen tek kişi kalmayacaktı. Diplomalı tüketiciler yetiştiren, gittikçe ulusun başına dert olan, yetişme çağındaki insanlarımızın kafalarını, ellerini kötürümleştiren bozuk eğitim düzeni tarihe karışacak, insan gücümüzü ülke gereksinimlerine ve kendi yeteneklerine göre yetiştiren sağlıklı, laik, ulusal ve çağdaş bir eğitim düzenine kavuşacaktık.
Sayfa 15
Ezenler, ezilenlerin vatandaş, insan onuruna kavuşmasını istemiyordu.
Sayfa 58
Karabekir: «Bir de şu var: Talebeler hep köyden alındığı için, köy-şehir, zengin-fakir ayrılığı yaratılarak yetiştiriliyorlarmış. En büyük tehlike burada. Bu kez okul müdürü yanıtladı: «Bu da yersiz bir endişe efendim, ta başından beri söylenir. Enstitülerin amacı mevcut, hem de korkunç şekilde mevcut köy-şehir farkını ortadan kaldırmak, bütünümüzün kalkınmasına kaldıraç olmak... Eski öğretmen okullarından yetişenler, bu fark yüzünden köylere gitmek istemiyorlar, gönderilenler de, bir yolunu bulup kaçıyorlar. Şartlar, köyü, köyün, içinden aldıklarımızla kımıldatmağa zorluyor bizi... Dedikodular, endişeler, köyün uyanmasını, memleketin bütünüyle kalkınmasını çıkarlarına aykırı gören kaynaklardan geliyor... »
Sayfa 40
Köy Enstitülerini sadece belli bir dönemde ve köylerimiz için «özgün buluş sayanlar; «deneme» deyip geçenler, temeldeki bilimsel yanlıştan söz edenler, Tonguç'u anlamayanlardır. Köy Enstitüleri toplumumuzun ve dünyanın özlemini çektiği gerçek insanı yoğuracak eğitim kurumlarıdır.
Sayfa 55
61 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.