Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Erkeklik Olgusu

Özge Zeybekoğlu

Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Erkeklik Olgusu Sözleri ve Alıntıları

Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Erkeklik Olgusu sözleri ve alıntılarını, Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Erkeklik Olgusu kitap alıntılarını, Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Erkeklik Olgusu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alıntı
Kadınlık ve erkeklik, birbirleriyle ilişki içinde anlam kazanan kavramlardır ve kadını anlamak için erkeğe; erkeği anlamak için de kadına bakmak bir zorunluluktur. Bu nedenle toplumsal cinsiyet araştırmaları, kadını araştırmakla yetinmemeli; kadın sorunları olarak dile getirilen sorunların sadece kadını irdelemekle çözümlenemeyeceğinin altını çizmeli ve erkeklik konusunda çalışmalarını arttırmalıdır.
Medya; ya zaten cinsiyetçi olan toplumsal değerleri toplumun sürekliliğini sağlamak adına aktarır ya da kadın bedenini nesneleştirerek kadınların deneyimlerini baskılar ve ataerkil toplumsal değerlerin yeniden üretilmesine hizmet eder.
Reklam
Kadınlar; cinsinin ezilmesinin yeniden üreticisi olmakla kalmamakta, bunun uygulayıcısı ve çocukları aracılığıyla sürdürücüsü de olmaktadırlar. Cinsiyetçi ideolojiye göre kadın olmak; yaşamın her alanında erkeğe göre tanımlanmak, erkeğe özgü sayılan davranışlarda bulunmamak, duygu ve düşüncelerini erkeğe göre belirlemek vb. anlamlar taşır. Yani edilgen, akılcı davranmasını engelleyecek boyutta duygusal, cesaretsiz ve var oluşu ailesinin sınırları içinde meşru görülen bir varlıktır.
Cinsiyet, sadece biyolojik kimliğe işaret ederken; toplumsal cinsiyet toplumdan topluma, kültürden kültüre değişen psikolojik, sosyal ve kültürel farklılıklara işaret etmektedir. ... Cinsiyet doğumla kazanılmakta, toplumsal cinsiyet ise doğumdan sonra ve toplumsallaşma süreci boyunca öğrenilmektedir.
Alıntı
Toplumsal cinsiyet ve farklılıklarının her gün yeniden yaşanılan bir süreç olması, toplumsal cinsiyetin sürekli olarak yeniden öğrenildiği ve üretildiğinin bir göstergesidir. Kısacası, toplumsal cinsiyet var olan, gelişimini tamamlamış bir kavram değildir.