Latince - Türkçe

Troialı Kadınlar

Seneca

Troialı Kadınlar Yorumları ve İncelemeleri

Troialı Kadınlar yorumları ve incelemelerini, Troialı Kadınlar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Troialı Kadınlar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

810 üzerinden
85 Kişi · 17 İnceleme
160 syf.
·
Puan vermedi
·
17 saatte okudu
Troialı Kadınlar
Güzeller güzeli Helen’in aşkı uğruna krallığını terkedip Truva Prensi Paris’le kaçmasıyla fitillenen savaşın feryadını ustalıkla işleyen Seneca diğer eserlerinde olduğu gibi karakterlerin mitolojiyle kişisel argümanlarını harmonize ederek bizleri mest etmeyi yine ve yine başarıyor…Seneca’nın zihnindeki Yunan kültürüne has kompartmanının ne kadar zengin olduğunu dilinin sadeliğinden anlıyoruz….Troialı Kadınlar,Truva şehri’nin hezimetinden sonraki süreçte acılarının yankısını dile getiriyor ,umutsuzluklarını göğüslerine saplanan acıyla birleştiriyor…Yiğit kocası Hector’u kaybeden Andromacha’nın kederinin, krallığının düşüşünün,halkının köle olarak soylulara verilişinin acı çığlığına şahit olan bir babanın hikayesi bu…Amansız bir aşkın tetiklediği bu savaşa sahne olan Troya…Yüzyıllar geçse de kanlı yasını tutuyor Ulu Seneca sayesinde yürekten hissediyoruz…(Eserdeki olaylar ve karakterlerin daha da bağdaşması için sizlere ”Truva:Bir Şehrin Düşüşü” adlı mini diziyi önermek istiyorum.)Mutlu hafta sonları diliyorum.Keyifli okumalar…
Troialı Kadınlar
Troialı KadınlarSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009268 okunma
118 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir Batılı Yazarın Gözün de Troya'daki Vahşet.
Bilinen Dünya Tarihinin ilk Büyük Doğu-Bati Savaşıdır Troia'nin yok edilmesi. Öyle ki Anadolu'daki birçok devlet Troya kentine asker yollamıştır, kendi aralarındaki rekabeti bir yana bırakıp, Anadolu savunması için ortak bir amaçta birleşmişlerdir. Eser harika idi bir solukta bitti, Savaşın dramatik yanını ele almış Troya'nin efendileri olan kahramanlarının eşlerinin içine düşmüş olduğu o dehşetli, acı ve keder dolu durumu müthiş bir şekilde ele almış. Okuduğunuz her an o sahneleri görebiliyorsunuz ve yüreğinizde bir acı duyuyorsunuz. Yunan zalimi dünde öyle idi bugünde böyle. Zalimlikleri savaş bitip, şehri yakıp yıktılarında bile devam etmiştir. Hector'un küçük oğlunu surlardan atmış, Hebuca'nin güzeller güzeli torununu Achilles'e gelin olsun diye onun mezarında katletmişlerdir. Yunan dün de İstiklal Harbi esnasında Sakarya Nehrine kadar olan Coğrafya da savunmasız Türk Milletini katletmedi mı? Şehirleri yakıp yıkmadı mı? Ben bu kancıkların değişeceğine inanmıyorum binlerce yıl önce ne iseler bugünde aynılar. Fırsat ellerine geçtiği an içlerinde yatan Anadolu düşmanlığı her zaman su yüzüne çıkacaktır. Kıbrıs'da katılmaları Eoka eli ile yapmadılar mı? Bu pisliğinde boncuk arayan Yunanlılar, Anadolu eksenli her daim doğuya karşı büyük bir kinle bakmış ver her zaman kendisini üstün görmüştür. Oysa Antik Yunan Çağındaki büyük bilimsel atılımlar Mısır ve Ege uygarlıkları neticesinde oraya taşınan eserler sayesinde olmuştu. Okuyacağınız harika eserlerden biri şimdiden herkese iyi okumalar dilerim ve şunu da eklerim bu kitabı okuduktan sonra Troya filmini izlemeyi de ihmal etmeyin.
Troialı Kadınlar
Troialı KadınlarSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009268 okunma
Reklam
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 saatte okudu
Seneca, Roma tarihinin en önemli düşünürlerinden ve oyun yazarlarındandır. Oyunları genelde trajedidir. Devrinin önemli devlet adamlarındandır aynı zamanda. Troya şehri düşmüş, yiğitleri ölmüş, geriye kalanların (yaşlılar, çocuklar ve kadınlar) ise esaret ve acı dolu günleri başlamıştı. Kitapta özellikle Hecuba, Andromacha, Helena ve Polyxena’nın acıları üzerinde durulmuş ve dramları paylaşılmış. Savaşlar olur, biter ama acıları yaşanmaya devam eder. Yurtlarını, eşlerini, çocuklarını, torunlarını kaybeden kadınların trajedisine ortak oluyoruz. Hatta Andromacha (Hector’un karısı) savaşta eşini kaybettiği yetmezmiş gibi, savaştan bir şekilde sağ salim çıkarabildiği ve sakladığı oğlunu da yine bu güç durumdan kurtaramayıp onun acısı ile yüzleşmek zorunda kalıyor. Yunanlılar, Hector’un oğlunun büyüdüğünde onlardan intikam alacağını düşünerek onu da yok etmek istediler. Annesi buna ne kadar engel olmaya çalışsa da başarılı olamadı maalesef. Çocuğun öldürülmesi için görevlendirilen kişi ise; Ulysses (Odysseus) idi ve kitapta onun gaddarlığına şahit oluyoruz. Aynı zamanda Polyxena da (Hecuba’nın kızı), Achilles’in (Akhilleus) mezarına adak olarak sunuluyor. Hecuba, bu durum karşısında isyan ediyor lakin olacaklara engel olamıyor maalesef. Müthiş bir trajedi örneği. Bir nevi Ilyada destanının devamı gibi görünüyor aslında. Ilyada destanında Troya savaşı’nın 51 günü aktarılıyor, bu kitapta da savaştan sonra geride kalanların yaşadıkları konu ediliyor. Antik Yunan tragedyasını ve mitolojiyi seviyorsanız, kitap hoşunuza gidecektir mutlaka… İyi Okumalar!
Troialı Kadınlar
Troialı KadınlarSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009268 okunma
118 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
Acıyı çeken ölen midir, kalan mı?
Tam on yıl süren savaştan sonra Troya düşer. Güzelim şehir yakılır, ileri gelen erkekler öldürülür kadınları ise Hellenler tarafından köle olarak paylaşılır. Hektor'un iki kız kardeşinden birisi Agamemnon'a düşer, diğeri ise hizmet etmesi için öldürülerek Akhillieus'un(Aşil) mezarına gömülür. Hector'un karısı Hector'u öldüren adamın oğluna düşer yani Akhilleus'un. Kral Priam'ın karısı kraliçe At hilesi ile şehri ele geçiren Odysseus'a düşer. Ne büyük acıdır. Onlara acıların en büyüğünü yaşatan insanların kölesi olmak. Onlara içleri kan ağlarken hizmet etmek. Peki Hellenler bununla kalır mı? Elbette kalmaz... Korkuları vardır hala, ya Hector'un oğlu büyür de babasının, dedesinin ve Troya'nın intikamını almaya kalkarsa! Antik Yunan eserlerini sevenler okumuştur mutlaka bu tragedyayı, ancak merak edenler varsa tavsiye edilir. Kitapla kalın efenim :)
Troialı Kadınlar
Troialı KadınlarSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009268 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
Seneca’nın herhangi bir kitabını okuyup da aralarında beğenmediğim hiç yok diyebilirim. Tragedyaları bir harika. Bu kitap da onlardan biri. Homeros’un İlyada’sından yola çıkarak yazdığı bu kitapta İlyada’da yer alan tanrı ve tanrıçaların konuşmalarına hiç yer verilmemiş ve bu kitabına akıcılık kazandırmış diyebilirim. Kitapta Hecuba, Agamemnon, Helena, Andromacha karakterlerinin konuşmaları ağırlıklı yer alıyor. Kitapta Hector’un ölümünden sonra olanları konu edinmiş. Okuyun pişman olmazsınız.
Troialı Kadınlar
Troialı KadınlarSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009268 okunma
Reklam
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.