Troyalı Kadınlar

Euripides

Troyalı Kadınlar Yorumları ve İncelemeleri

Troyalı Kadınlar yorumları ve incelemelerini, Troyalı Kadınlar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Troyalı Kadınlar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
80 syf.
·
Puan vermedi
#euripides ,yaşamı boyunca kaleme aldığı doksan iki eserinden sadece günümüze ulaşan on dokuz tragedyası mevcuttur.Ben de onuncu tragedyasını okumuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Euripides, #troyalıkadınlar oyununda, #tragédia kurallarına uymayıp belgesel tiyatro şeklinde kaleme aldığı için belgesel tiyatronun öncüsü olmuştur. Tüm eserlerinde
Troyalı Kadınlar
Troyalı KadınlarEuripides · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022392 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Baştan sona savaş karşıtı olan hümanist bir tragedya. Konuyu, galip Hellen’ler değil, savaşın kaybeden tarafındaki Troyalı kadınların gözünden anlatıyor. Bu kadınların ağıtları, yitip gitmiş sevdiklerinin yası içinde bir de sönen umutlarına karışıyor. Euripides’in, Atina-Sparta arasında geçen ve 27 yıl süren Peloponez savaşının neredeyse ortasında oynattığı bu oyunun zamanlaması ve içeriği bir tesadüf sayılmamalı. Savaşın en sonunda bir yıkım ve sefaletten başka bir şey demek olmadığını, Homeros’un, Hellen’lerin kazandığı efsanevi Troya savaşından örnekleme ile izleyicisine madalyonun diğer bir yüzü de olabileceğini biraz da onları empatiye zorlayarak aktarıyor. 415’te oynanan tragedyanın, daha 404’e kadar devam eden savaşın bitmesi adına Atinalılara bir fayda getirmediği bugün ortada olsa da oyunun ağırlığı, içerdiği felsefesi ile birlikte tüm zamanlara meydan okuyor ve dönem, taraflar ya da savaşların adları değişse de, bu şartlar altında kadınların gözyaşlarının hiç bir zaman durmayacağına vurgu yapılıyor.
Troyalı Kadınlar
Troyalı KadınlarEuripides · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022392 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
“Troya artık yok!”
Deus Ex Machina tekniğini icat eden Euripides’in bu trajedisi, kendi zamanında yaşanan birtakım savaşların etkisiyle yazılmış. Hakkında çok şey yazılan Truva Savaşı’nı, yenik tarafın önde gelen kadınlarının gözünden anlatıyor. Bir savaşta yenilmenin acısını iyi hissettiren bir eser. Devlet Tiyatroları’nca sahnelendiğinde oyunu izlemeyi özellikle isterim. Çünkü baştan sona devam eden ağıtları okumak bir süre sonra sıkıcı olabiliyor. Neyse ki kısa… İnsanlar, öteden beri anlatılagelen mevcut hikayeleri yeniden ve yeniden yorumlamakla çok meşgul olmuşlar. Görüşlerini, felsefelerini, sanatlarını bu revizyonun (revision: yeniden görmek) üzerine bina etmişler. Bugün farklı mı sanki? Bugün de farklı değil. Geçmişte yaşananları güncel şartlar ışığında yorumlayarak ve bu yolla onları hep yeniden üreterek kendimizi var ediyoruz (Örn. Atatürk, Osmanlı, ailemiz, vb.) Kopamayacağımız bir özelliğimizdir bu. Kolay yoldan kurtulabileceğimizi zannetmiyorum. Eserdeki, Menelaos ile Helen arasında geçen yüzleşme en dikkat çekici kısımdı. Helen, eski kocasına, onu neden terk ettiğini açıklamaya çalışıyor. Fakat Tanrılara bolca atıfta bulunarak kendini aklamaya çalışırken, Helen yine de okuyucuyu bile ikna edemiyor.
Troyalı Kadınlar
Troyalı KadınlarEuripides · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022392 okunma
23 öğeden 21 ile 23 arasındakiler gösteriliyor.