Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Adının Anlamı

Tuncer Baykara

Türk Adının Anlamı Sözleri ve Alıntıları

Türk Adının Anlamı sözleri ve alıntılarını, Türk Adının Anlamı kitap alıntılarını, Türk Adının Anlamı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine sahne oldu. Bu sahne en aşağı, yedi bin senelik Türk beşiğidir. Beşik, tabiatın rüzgarları ile sallandı. Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu. Sonra onlara alıştı. Onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu. Şimşek, yıldırım, güneş oldu. TÜRK oldu. Türk budur: Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir."
Sayfa 133
Türk
Türk etimolojik olarak belli bir kökten çıktıktan sonra, anlam bakımından gelişmiş olmalıdır. Öncelikle var olmuş türemiş anlamı, sonrasında, bir dönemde güçlü kuvvetli anlamları kazanmış olmalıdır.
Sayfa 38 - Bilge Kültür Sanat
Reklam
Ama Türk, varlığını yine güçlü bir şekilde sürdürecek, yine yaşamaya devam edecek. Hepsinden önemlisi Türk ırmağının yeniden gürleşmeye başlayan suyu, daha bir coşkun akacaktır.
Sayfa 132
Türk yerini, yurdunu çok sever. Ondan ayrı düştüğünde orasını her zaman özler.
Sayfa 57
Çünkü Atatürk'ün dediği gibi, Türk olup olmamak, başka birilerinin eline bazı ölçütler, kıstaslar olarak karar vereceği bir husus değildir.
Sayfa 17
Türk
Türk denince en eski MÖ 4000 yıllarından itibaren ortak bir dil konuşan insanlar anlaşılmalıdır. Budilde temel olarak tek heceli kelimeler vardır. At, et, it, ot, in, is, ud ve başkaları Bu heceler sonradan başka kelimelerin kökleri olmuşlardır.
Sayfa 47 - Bilge Kültür Sanat
Reklam
Tarihin hemen her devrinde,adı her zaman doğrudan Türk olmasa da (Hun,Göktürk, Karahanlı,Selçuklu,Temürlü veya Osmanlı) Türk devleti her devirde dünyaya yön ve nizam veren, siyasi ve sosyal güce sahip olmuştur.Kısaca diyebiliriz ki:Türk,gelecekte yine bir büyük siyasî gücün (devletin değil)ortak adı olabilecektir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Türk,teşkilatçıdır;dolayısıyla itaatin,emir-komutanın ne olduğunu bilir.O yalnız olduğunda iyi bir önder olduğu hâlde,başında kendisinden daha üstün yetenekli birisi olduğunda ona severek itaat eder.
Türkler,kadınıyla,erkeğiyle kendilerine mahsus özellikleri olan,daha sa önemlisi hemen bütün komşularının güzel buldukları insanlardır.Türk’ün güzel oluşunun abartılı bir yanı yoktur. Mücmelü’t-Tevarih,Türk’ün güzel,fakat kan dökücü özelliğinin yıldızına ait bir talihlilik olduğunu belirtmiş idi.Kaşgarlı Mahmud da Türk’ün özellikleri arasında güzelliğini, sevimliliğini ve tatlılığını en başta saymaktadır.
Türk “sade”insandır:O kısa ve öz konuşur;uzun ve boş sözlerden nefret eder.Bu sebeple “sadelik, açık ve yalın” olmak onun en belirgin vasıflarındandır.
Reklam
Türk denince en eski MÖ4000 yıllarından itibaren ortak bir dil konuşan insanlar anlaşılmalıdır.Bu dilde temel olarak tek heceli kelimeler vardır.At, et,it,ot,ok,in,is,ud ve başkaları.Bu heceler sonradan öteki kelimelerin de kökleri olmuşlardır.
Atatürk’ün de dediği gibi,Türk olup olmamak, başka birilerinin,eline bazı ölçütler,kıstaslar alarak karar vereceği bir husus değildir.Türk olup olmamaya karar vermeye,kişinin kendisi dışında kimsenin hakkı yoktur.Çünkü Türk olmak için yaygın Türk özelliklerini taşımak çok önemli değildir.Bunun en önemlisi ve en temel gerçeği kişioğlunun,yani o insanın kendisini Türk hissetmesi,kendi kendisine “Ben Türk’üm” demesidir.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.