Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Adının Anlamı

Tuncer Baykara

Türk Adının Anlamı Gönderileri

Türk Adının Anlamı kitaplarını, Türk Adının Anlamı sözleri ve alıntılarını, Türk Adının Anlamı yazarlarını, Türk Adının Anlamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk kavramının yeniden öne çıkmasında asıl amillerden biri olan Atatürk'ün Polatlı Topçu Okulu'nda ki hatıra defterine yazdıklarını aynen vermek yararlı olacaktır: "Bu memleket, dünyanın bekleyemediği, asla ümid etmediği bir müstesna medeniyetin yüksek tecellisine yüksek sahne oldu. Bu sahne en aşağı yedibin senelik Türk beşiğidir. Beşik, tabiatın rüzgarları ile sallandı. Beşiğin içindeki çocuk, tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından evvela korkar gibi oldu. Sonra onlara alıştı. Onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu oldu. Şimşek, yıldırım, güneş oldu. TÜRK oldu. Türk budur: Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatır."
Sayfa 67
"İnsanoğlu hem kendi ailesinin, sülalesinin, hem de kendi milleti ile başka milletlerin geçmişlerine ilgi duyar. Geçmiş bilgisi bir uyarlılık oluşturabilir; bir insandaki uyarımlara yol açan geçmişe ait bilgi ve bulgular, duyarlılığı aşarak bilince dönüşebiliyorsa, geçmiş bilgisi özel bir anlam kazanır"
Sayfa 2
Reklam
133 syf.
·
Puan vermedi
Türk adının nerden geldiğinden başlayarak Türklüğün ne ifade ettiğine kadar bir çok konuya değinmiş küçük ama yararlı bir kitap. Ve kitapta yer aldığını düşündüğüm en iyi cümle "Çünkü Atatürk'ün dediği gibi, Türk olup olmamak, başka birilerinin eline bazı ölçütler, kıstaslar olarak karar vereceği bir husus değildir."
Türk Adının Anlamı
Türk Adının AnlamıTuncer Baykara · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 200721 okunma
"Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine sahne oldu. Bu sahne en aşağı, yedi bin senelik Türk beşiğidir. Beşik, tabiatın rüzgarları ile sallandı. Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu. Sonra onlara alıştı. Onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu. Şimşek, yıldırım, güneş oldu. TÜRK oldu. Türk budur: Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir."
Sayfa 133
Ama Türk, varlığını yine güçlü bir şekilde sürdürecek, yine yaşamaya devam edecek. Hepsinden önemlisi Türk ırmağının yeniden gürleşmeye başlayan suyu, daha bir coşkun akacaktır.
Sayfa 132
Türk yerini, yurdunu çok sever. Ondan ayrı düştüğünde orasını her zaman özler.
Sayfa 57
Reklam
Çünkü Atatürk'ün dediği gibi, Türk olup olmamak, başka birilerinin eline bazı ölçütler, kıstaslar olarak karar vereceği bir husus değildir.
Sayfa 17
114 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Uzun bir makale seklinde olan bu eser her ne kadar milliyetci bir tavirla yazilsa da Türk adinin tarihi gelisimini, hangi manaya geldigini yerli ve yabanci bilimsel kaynaklar uzerinden tarafsiz olarak aciklamaktadir. Konuya ilgisi olanlarin kisa surede okuyup, faydalanabilecegi güzel bir eser.
Türk Adının Anlamı
Türk Adının AnlamıTuncer Baykara · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 200721 okunma
114 syf.
9/10 puan verdi
"Türk" bir kelimeden çok fazlası zamanla gelişen değişen ve yeni anlamlar kazanan bir millet adı... Peki, hikayesi ne? Bugünkü anlamına gelinceye kadar hangi safhalardan geçmiş, herkesin bakış açısına göre değişen bu kavramın iyi analiz edilmesi zaruretine istinaden kaleme alınmış kitap, akademik anlayışı gereği derli toplu açık anlaşılır bir dille okuyucusuyla buluşmuş...
Türk Adının Anlamı
Türk Adının AnlamıTuncer Baykara · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 200721 okunma
Türk
Türk denince en eski MÖ 4000 yıllarından itibaren ortak bir dil konuşan insanlar anlaşılmalıdır. Budilde temel olarak tek heceli kelimeler vardır. At, et, it, ot, in, is, ud ve başkaları Bu heceler sonradan başka kelimelerin kökleri olmuşlardır.
Sayfa 47 - Bilge Kültür Sanat
Reklam
Türk
Türk etimolojik olarak belli bir kökten çıktıktan sonra, anlam bakımından gelişmiş olmalıdır. Öncelikle var olmuş türemiş anlamı, sonrasında, bir dönemde güçlü kuvvetli anlamları kazanmış olmalıdır.
Sayfa 38 - Bilge Kültür Sanat
Mustafa Kemal Atatürk;
“Bu memleket,dünyanın beklemediği,asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine sahne oldu.Bu sahne en aşağı,yedi bin senelik Türk beşiğidir.Beşik,tabiatın rüzgârları ile sallandı.Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı.O çocuk tabiatın şimşeklerinden,yıldırımlarından,kasırgalarından evvela korkar gibi oldu.Sonra onlara alıştı.Onları tabiatın babası tanıdı,onların oğlu oldu.Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu.Şimşek,yıldırım,güneş oldu.TÜRK oldu.Türk budur:Yıldırımdır,kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.”
Sayfa 133Kitabı okudu
1500-1700’lerde Türk olmak,o kimseye servet, itibar ve mükemmel bir hayat vaat ediyordu.1900’lerde,Türklükten çıkanlara itibar,hele bir de Türk’e en azından sözle saldırırsa para ve mükemmel bir hayat da vaat edilir oldu.Bu günleri yaşıyoruz ve bir süre daha yaşamaya devam edeceğiz.Ama Türk,varlığını yine güçlü bir şekilde sürdürecek,yine yaşamaya devam edecek.Hepsinden önemlisi Türk ırmağının yeniden gürleşmeye başlayan suyu,daha bir coşkun akacaktır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Tarihin hemen her devrinde,adı her zaman doğrudan Türk olmasa da (Hun,Göktürk, Karahanlı,Selçuklu,Temürlü veya Osmanlı) Türk devleti her devirde dünyaya yön ve nizam veren, siyasi ve sosyal güce sahip olmuştur.Kısaca diyebiliriz ki:Türk,gelecekte yine bir büyük siyasî gücün (devletin değil)ortak adı olabilecektir.
Sayfa 123Kitabı okudu
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.