Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Adının Anlamı

Tuncer Baykara

Türk Adının Anlamı Gönderileri

Türk Adının Anlamı kitaplarını, Türk Adının Anlamı sözleri ve alıntılarını, Türk Adının Anlamı yazarlarını, Türk Adının Anlamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk
Türk denince en eski MÖ 4000 yıllarından itibaren ortak bir dil konuşan insanlar anlaşılmalıdır. Budilde temel olarak tek heceli kelimeler vardır. At, et, it, ot, in, is, ud ve başkaları Bu heceler sonradan başka kelimelerin kökleri olmuşlardır.
Sayfa 47 - Bilge Kültür Sanat
Türk
Türk etimolojik olarak belli bir kökten çıktıktan sonra, anlam bakımından gelişmiş olmalıdır. Öncelikle var olmuş türemiş anlamı, sonrasında, bir dönemde güçlü kuvvetli anlamları kazanmış olmalıdır.
Sayfa 38 - Bilge Kültür Sanat
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk;
“Bu memleket,dünyanın beklemediği,asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine sahne oldu.Bu sahne en aşağı,yedi bin senelik Türk beşiğidir.Beşik,tabiatın rüzgârları ile sallandı.Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı.O çocuk tabiatın şimşeklerinden,yıldırımlarından,kasırgalarından evvela korkar gibi oldu.Sonra onlara alıştı.Onları tabiatın babası tanıdı,onların oğlu oldu.Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu.Şimşek,yıldırım,güneş oldu.TÜRK oldu.Türk budur:Yıldırımdır,kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.”
Sayfa 133Kitabı okudu
1500-1700’lerde Türk olmak,o kimseye servet, itibar ve mükemmel bir hayat vaat ediyordu.1900’lerde,Türklükten çıkanlara itibar,hele bir de Türk’e en azından sözle saldırırsa para ve mükemmel bir hayat da vaat edilir oldu.Bu günleri yaşıyoruz ve bir süre daha yaşamaya devam edeceğiz.Ama Türk,varlığını yine güçlü bir şekilde sürdürecek,yine yaşamaya devam edecek.Hepsinden önemlisi Türk ırmağının yeniden gürleşmeye başlayan suyu,daha bir coşkun akacaktır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Tarihin hemen her devrinde,adı her zaman doğrudan Türk olmasa da (Hun,Göktürk, Karahanlı,Selçuklu,Temürlü veya Osmanlı) Türk devleti her devirde dünyaya yön ve nizam veren, siyasi ve sosyal güce sahip olmuştur.Kısaca diyebiliriz ki:Türk,gelecekte yine bir büyük siyasî gücün (devletin değil)ortak adı olabilecektir.
Sayfa 123Kitabı okudu
“İbn Haldun,Temür’le görüştüğünü anlatırken, dünyada hâkimiyetin göçebe Araplardan sonra göçebe Türklere geçmiş olduğunu kaydetmiş ve şöyle demiştir:’Dünyada iki millet hükmetmek üzere yaradılmıştır:biri Araplar,diğeri Türkler.Bu iki milletin biri Ma’mure’nin güneyinde,diğeri kuzeyinde bulunarak komşu kavimler üzerine sırasıyla üstün gelmişlerdir.’ “
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Bizans kaynaklarında dikkati çeken bir husus, bazı Bizanslıların XV.yüzyılda (1453’te) İstanbul’u ellerinden alan Türkleri,Troyalıların neslinden saymalarıdır.Böylece eski Troyalıların neslinden gelen Türkler,atalarının intikamını İstanbul’a sahip olarak almışlardır.Ancak bu görüşün dayandığı temeller bilimsel olarak güçlü sayılamaz.
Türk ile ilgili olarak Afrasiyab (yani Alp Er Tunga)’dan nakledilen bir söz varmış:”Türk, sedef içinde deryada bulunan bir inci gibidir. Kendi yerinde (yurdunda) bulunduğu zaman kadir ve kıymeti bilinmez.Lakin oradan çıkınca, denizden ve sedeften çıkmış bir inci gibi kıymetlenir.”
Türk ata erken zamanlarda sahip olduğundan,bu atı sayesinde komşularına büyük üstünlük sağlamıştır.Bu sebeple olsa gerek Cahiz şöyle diyordu:”Türk’ün ömrünün,at üzerinde geçen günlerinin,yer üzerinde oturarak geçirdiği günlerden daha çok olduğunu görürsün.”
Türk “sade”insandır:O kısa ve öz konuşur;uzun ve boş sözlerden nefret eder.Bu sebeple “sadelik, açık ve yalın” olmak onun en belirgin vasıflarındandır.
37 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.