Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Din Etnolojisi

Harun Güngör

Türk Din Etnolojisi Sözleri ve Alıntıları

Türk Din Etnolojisi sözleri ve alıntılarını, Türk Din Etnolojisi kitap alıntılarını, Türk Din Etnolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Defin Zamanı
Bütün Türk dünyasında ölüler güneş battıktan, hatta bazı yörelerde ikindi vaktinden sonra gömülmezler. Çünkü Türk toplulukları güneşin batımıyla yerin mühürlendiğine kilitlendigine inanmakta ve bu zamanda yerin hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini ifade etmektedirler.
Sayfa 37 - Bilge Kültür Sanat Yayınları
Şamanizm
Şamanizm denilince ilk akla gelen, bunun sadece Türklere has ve onlara ait bir din olduğudur. Temelinde bu düşünce yanlış olmasına rağmen üzülerek ifade etmek gerekir ki Türk bilim adamlarının çoğu bu düşüncenin doğru ya da yanlışlığını tartışmaksızın tekrarlamaktadırlar.
Sayfa 95 - Bilge Kültür Sanat
Reklam
Başlangıçta Kuzey Asya Şamanizmi bir din değildir ve Tanrı tanımaz. Ancak söz konusu Şamanizm, Moğol devrinden sonra bir din hüviyeti kazanmış gibi gözükmektedir. Artık orada Tanrı'nın iyi ve kötü ruhların egemen olduğu bir dünya söz konusudur.
Köprülü, Manihezmin ahlâki anlayışının Türk düşünce sistemine girdiğini, onu etkilediğini hatta bu etkinin tarikatlar yoluyla Anadolu'ya kadar ulaştığını, Bektaşilikteki "Eline, beline, diline sahip olunması" düsturunun Maniheizmden mülhem olduğunu ifade etmektedir.
Sayfa 134Kitabı okudu
Büyük Kuzey'in bütün yerli göçebe halkları ayı avını çok gelişmiş ve büyük bir anlam ifade eden ritüellerle donattılar. Çünkü ayı, cüssesi, yırtıcılığı ve yumuşaklığı, kış uykusuna yatışının gizemi, varsayılan seksüel gücü ve sahip olduğu alanları koruma kapasitesinden dolayı insan ruhuna benzer bir ruha sahipmiş gibi kabul edilmektedir. Sözlü Şamanî rivayetler onu yer ve gök, atalar ve klanın totemleri, cinsellik ve verimlilik, tehlikeli güçler ve koruyucu güçlerle ilişkilendirmektedir. Ayı avının kış uykusu döneminde yapıldığı için keşfedilmiş bir in, sembolik bir işaretle belirtildiği için ayının uykusu ile şamanın ekstazı arasında doğal olarak bir bağ kurulmuştur. Her iki durum da herkesin bazen rüyasında yaklaştığı "başka dünyalar"a aittir.
Sayfa 109Kitabı okudu
Şamanizm
Gerçekte Şamanizm hedeflerinin yoğunluğu özellikle seyahati iyileştirici bilgiler üzerine odaklanmasından dolayı diğer spritüel hareketlerden ayrılır
Sayfa 90 - Bilge Kültür Sanat
Reklam
Maniheist rivayetlere göre, Mani'nin ölümünden hemen sonra vücudu ortadan kaldırılmış, kesilip parçalanmış, başı Cundişupur şehrinin kapısına asılmış, geriye kalan parçaları ise çöplüğe atılmıştır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Kişi oğlu kelimesi sadece erkekleri değil, aynı zamanda kadınları da ifade eden bir kavramdır. Zamanla kadın ve erkekler arasındaki ayrımı netleştirmek için kadına dişi kişi, erkeğe de er kişi deniliyordu. Bu anlayışın bir ifadesi olarak günümüzde cenaze namazlarının kılınması sırasındaki niyet konusunda bu kavramların kullanıldığını görmekteyiz.
Sayfa 169Kitabı okudu
Mani dini mensupları başta et olmak üzere hayvansal gıda maddelerini yemezler. Çünkü bunlar haramdır. Haram olmalarının sebebi ise, şeytan tarafından yaratılmış olmaları ve özlerinde kötülük taşıyor olmalarıdır. Her ne kadar hayvanlar içlerinde nurdan bir parça taşırlarsa da bu, onların temiz olmasını sağlamaz. Yumurta ve süt temiz olmalarına rağmen, süt pişirildiği, yumurta da kırıldığı zaman kirlenir ve haram sayılır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Oldu bil
Eğer gücünüze güç katmak isterseniz ağustosun otuz birinde ormana gidip akçağaç bulun. Dibine kendi dışkınızı koyun ve şöyle deyin: "Kötü ne varsa kökünün dibine, iyi ne varsa bana. Bunu söyledikteb sonra oradan uzaklaşın. Çok geçmeden kendinizi daha güçlü ve sağlam hissedeceksiniz.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Mani, baba tarafından Part Hanedanı'na mensup Arsasid (Arsacides) kral ailesine, ana tarafından da Aşkaniye ailesine mensuptu.
Sayfa 113Kitabı okudu
•𐰔𐰀𐰢𐰀𐰣𐰃 𐱃𐰀𐰣𐰺𐰃 𐰖𐰀𐱁𐰀𐰺 𐰃𐰤𐰽𐰀𐰣𐰞𐰀𐰺 𐰚𐰀𐰯 𐰇𐰠𐰇𐰢𐰠𐰇𐰓𐰇𐰼• “Zamanı Tanrı Yasar, İnsanlar Hep Ölümlüdür.”
“Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin.” (Âli İmran 103. ayet)
Sayfa 177Kitabı okudu
Unutmamak gerekir ki, mezarlar yaşadığımız ülkenin tapuları, kültürümüzün nesnel ifadeleridir. Onları mutlaka koruyup gözetmemiz gerekmektedir.
Sayfa 168Kitabı okudu
..iyi prensip aydınlıklar ülkesinde oturuyor ve ışık cennetinin ilâhı (Azrua) diye isimlendiriliyorduk. Bunun akıl, ilim, gayb, hilm ve düşünce diye beş vasfı vardı. Bunlara Türkçe metinlerde Biş Tengriler adı veriliyordu. Işık cennetinin ilahının karşısında, karanlıkların prensi Hyle bulunuyordu. Bunun da beş vasfı mevcut olup bunlar duman, ateş, karanlık, sam yeli ve sis’ti. İki düşmanın tek ortak yönü, ortak bir sınıra sahip olmalarıydı.
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.