Celâli İsyanları

Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası

Mustafa Akdağ

Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası Sözleri ve Alıntıları

Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası sözleri ve alıntılarını, Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası kitap alıntılarını, Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlıda Alkol
Sarhoş edici şeylerin içilmesini İslam dini yasak etmiş olmasına rağmen,Türk toplumunda içkinin kullanılması hiçbir devirde önlenememiştir.Hatta,Yıldırım Bayezid'den beri,özellikle şarap içilmesinin arttığını Osmanlı vaka yazarları açıkça öne sürmektedir. (*Yıldırım Bayezid'in şarap içtiği bilinmektedir.)
Sayfa 104Kitabı okudu
XVI.yüzyıl Türkiye'sinde,şehir topluluğu 《esnaf》,《mürtezika》ve hükümet memurlarından ibaret idi.Belki biraz da bağ ve bahçe yetiştirimi ile geçinenler vardı.
Reklam
Ahlaki Çöküş Fuhuş(16.yy.)
İstanbul mahallelerinde pek çok fahişe kadınların yuvalandıkları,bekar odalarında,levendlerle düşüp kalktıkları,birçok evlerin buluşma yeri olarak kullanıldığı,bazı defa,evli barklı kadınların bile bu işlere karıştıkları,devrin mahkeme ve polis kayıtlarınca öğrenilmektedir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Anadolu Türk halkı,Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunu başarı ile bütünlemiş olmasına rağmen,sağlam bir iktisadi düzen geliştiremedi.XVI.yüzyılın başlarında bile,halk kadar hükümette para sıkıntısı çekmekte idi.II.Bayezid'in vilayetlerde valilik eden oğullarının,almakta oldukları aylıklarının azlığı yüzünden,geçim zorluğu içinde kıvranmaları bize bu konuda kolay anlaşılır örnekler vermektedir.
Celaliliğin başlamasındaki nedenler ve insan kaynakları
Öyle anlaşılıyor ki devlete karşı ilk toplu karşı gelmeler Türk toplumunun derneşim düzeni içinde mezhep ayrıksılığı yüzünden hep eğreti yaşayagelmiş bulunan Kızılbaş Türkmenler arasında çıkmıştır. Örneğin İran'da Şeyh Haydar'ın oğlu İsmail şahlık tahtını ele geçirmek üzere 1499 sıralarında harekete geçerek yamacındakilere karşı gerekli güçleri toplamak üzere Anadolu'daki Kızılbaş Türklere de başvurduğunda, geçim zorluğunun bunalttığı pek çok levend, görünüşte inanç gayreti gerçekte ise yeni bir ekmek kapısı açıldığı umuduyla dizi dizi bölükler kurarak doğuya akmaya başlamışlardı. Gidenler arasında Antalya (Teke) ve İsparta (Hamid) bölgelerinden olanlar önemli sayıdaydı.
Sayfa 109Kitabı okudu
Celalî ve Levendlerin oluşumu
XIV. yüzyılda, Anadolu beyliklerinde başlayan siyasî-fetihci gelişmeler, yeniden kurulan ordularda, bu boş insanlara iş ve ekmek kapısı sağlamış oluyordu. Osmanlıların idaresinde de Anadolu dışına ve özellikle batıya doğru görülmedik çapta bir hızda gelişen Türk yayılma hareketi ise, Anadolu köyünden kum gibi kaynayan boş insanlar için, karın doyurucu iş alanı açma yönünden, benzersiz önem kazanmıştı.
Reklam
19 öğeden 51 ile 19 arasındakiler gösteriliyor.