Türk-İslam Sentezi

İlhan Tekeli

Türk-İslam Sentezi Gönderileri

Türk-İslam Sentezi kitaplarını, Türk-İslam Sentezi sözleri ve alıntılarını, Türk-İslam Sentezi yazarlarını, Türk-İslam Sentezi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yaratıcılık yok
Yeni fikir ve kültürlere, deney ve deneyimlere, karşı fikir ve kültürlere, yer ve değer vermeyen toplumlar gelişemezler. Bu yüzden her kültür politikasının üç temel ilkesi olmalıdır: yaratıcılık, süreklilik ve bütüncülük.
Hem islamı reform gerektirmeyen ilahi bir vahiy olarak tanımlamak hem de çağın gereklerine uydurmayı düşünmek önemli bir çelişkidir.
Reklam
İçi boş
Türk-İslam Sentezi gerilimli çelişkiler taşıyan bir ideolojidir. Bu nedenle de islam ögesinin giderek ağırlık kazanacağı söylenebilir. İslam evrensel ve total bir öğretidir. Dünyayı Dar-ül İslam ve Dar-ül Harp olarak görür. Ulus, Ulusal Kültür ve Ulusal Egemenlik İslamın dışladığı kavramlardır. Ciddi bir reform olmadan bu gerilim çözülemez.
"Atatürk Yüksek Kurulu, 20 Haziran 1986 günü Cumhurbaşkanı Evren başkanlığında toplanarak, Türk-lslam Sentezini temel alan bir kültürün bütün millete kabul ettirilmesine yönelik bir raporu benimsemişti. " (2000'e Doğru, 25 Ocak 1987).
..."Çağdaş olmayan ve Türk ulusunu ümmetleştirmeye çalışan" bu sentezi ortaya atan kişilerin amacının "Atatürkçülüğü yozlaştırmak, milliyetçilikle ümmetçiliği kaynaştırmak olduğunu belirtiyor ve "bu yüce (!) görevi üstlenen derneğe sınır olur mu" diyerek sözlerini bağlıyor.
Korkak ezik tipler yaratılması planlanıyor
Cumhuriyet, 12.4. 1987, Ali Sinnen (Yuntaşlıktan Kulluğa): Yazıda Türk-lslam Sentezi ideolojisinin özgür ve bağımsız "yurttaş" olma bilincinin yerleşmesini önlemeyi, bunun yerine boyun eğen ve sinik "kul" bireyler yaratmayı amaçladığı öne sürülüyor.
Reklam
40 öğeden 41 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.