Türk İstihbarat Tarihi

İsmail Hakkı Demircioğlu

Türk İstihbarat Tarihi Gönderileri

Türk İstihbarat Tarihi kitaplarını, Türk İstihbarat Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk İstihbarat Tarihi yazarlarını, Türk İstihbarat Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
'Bilgi, güçtür.
"Bilgi, güçtür." önermesinden hareketle bilgi sahibi olmanın başarıya açılan kapı olduğu söylenebilir. Devletler açısından konuya bakıldığında devletlerin varlıklarını kalıcı hale getirmelerinde askeri, iktisadi ve ilmi açıdan güçlü olmaları önemli bir etkendir. Bireyi başarıya ulaştırıp erdemli bir hayat sürdüren ilmi iken devleti ayakta tutan istihbarattır."
Atalarımdan Atilla
Avrupa Hun imparatoru Atilla'nın kendisine suikast düzenlemeye kalkışan Doğu Roma imparatoru Teodosius'a mektubu: "Teodosius Atilla gibi asil bir babanın oğludur. Atilla, Muncuk'tan aldığı asaleti muhafaza etmiş, fakat Teodosius Atilla'ya haraç vermekle köle durumuna düşmüştür. Teodosius köle durumuna düşmekle dahi kölelik haysiyetini koruyamamıştır. Çünkü efendisi olan Atilla'nın canına kıymak istemiştir."
Reklam
Büyük İskender kendine özgü bir şifreleme sistemi geliştirerek, iletişiminin düşman gruplara geçmesini engellemek için yazmış olduğu mesajları özel bir sopa kullanarak tomar haline getiriyordu ve mesaj ancak aynı tip sopa ile açılırsa okunabiliyordu. Aksi durumda mesaj okunamıyordu.
Sayfa 860Kitabı okudu
elçi ve elçilik görevlileriyle devlete farklı yollarla haber akışı sağlayan casus ve muhbirler, devletlerarası hukukta henüz yeri olmayan gizli bir istihbarat faaliyeti yürütmektelerdi. Ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren ataşemiliter/ataşeneval adı altında diplomatik bir kimlik kazanan subaylar, görev yaptıkları ülkelerin komuta kademesiyle meşru ve doğrudan ilişki kurabilecek imkân kazandılar. Aynı yüzyılda güçlenen basın yayın dünyası ve kamuoyunun oluşturduğu atmosfer, açık istihbarat kaynaklarını kullanarak bilgi edinmeyi kolaylaştırdı.
Sayfa 546Kitabı okudu
Osmanlı Devleti, Trablusgarp Savaşı'nın çıkma ihtimalini 26 yıl öncesinden, açık ve gizli kaynaklı siyasi ve askerî istihbarat çalışmaları sayesinde öngörebilmiş ve belirli ölçüde karşı tedbirler de geliştirmeye çalışmıştır. İstihbarat faaileyetinin niteliğine rağmen Trablusgarp Savaşı'nda alınan yenilgi ve sonrasındaki toprak kaybının, Osmanlı Devleti'nin istihbarat zaafından çok kara ve deniz kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetlerindeki eksikliklerden kaynaklandığı söylenebilir.
Sayfa 563Kitabı okudu
zaman zaman subayların "tebdil-i kıyafet" ile sahada gizli istihbarat turlarına çıktığı da vâkidir
Sayfa 567Kitabı okudu
Reklam
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.