Türk İstihbarat Tarihi

İsmail Hakkı Demircioğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"bilgi, güçtür"
istihbarat sadece gizli olanı öğrenmek değil; tanımak, anlamlandırmak, yakından bilmek ve yönlendirmek demektir.
Büyük İskender kendine özgü bir şifreleme sistemi geliştirerek, iletişiminin düşman gruplara geçmesini engellemek için yazmış olduğu mesajları özel bir sopa kullanarak tomar haline getiriyordu ve mesaj ancak aynı tip sopa ile açılırsa okunabiliyordu. Aksi durumda mesaj okunamıyordu.
Sayfa 860Kitabı okudu
Reklam
Sultan Abdülhamid dönemi istihbarat sisteminin, esas itibariyle güvenlik istihbaratı ve bir ölçüde de kontrespiyonaj ağırlıklı olduğunu belirtmek mümkündür. Merkezle yerel yöneticiler arasında yapılan Ermenilerin faaliyetlerinin takibi, Rumeli'deki komitaların faaliyetlerinin engellenmesi, Osmanlı ülkesine silah ve patlayıcı madde ithalinin önlenmesi ve vilayetlerde asayişin temini gibi yazışmalara bakılırsa istihbaratın büyük bölümü güvenlik istihbaratı kategorisindedir.
Sayfa 199Kitabı okudu
Hz. Muhammed'in Savaş Stratejileri
Hz. Muhammed'in hayatı incelendiğinde tarihin ayrılmaz bir olgusu olan savaş hususunda da birtakım değerlendirmelerde bulunduğu görülmektedir. Bu bağlamda Hz. Muhammed'in savaş olgusunu düşmanı yanıltma, hazırlıksız yakalama ve de en hızlı şekilde ve karşılıklı olarak en az can kaybıyla mağlup etme düşüncesi çerçevesinde anlamlandırdığı,
tensikat girişimleri
4 Ağustos 1909 tarihli kanuna göre istihbarat şubesinin görevi 'Kanun-i Esasi'nin korunması ve güçlendirilmesi ve mürtecilerin takibi için gerekli önlemleri almak'tır.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.