Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Masalları

Naki Tezel

Türk Masalları Yorumları ve İncelemeleri

Türk Masalları yorumları ve incelemelerini, Türk Masalları kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Türk Masalları puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.110 üzerinden
102 Kişi · 26 İnceleme
519 syf.
10/10 puan verdi
Masallar genellikle tekerlemeyle açılır: Bir varmış, bir yokmuş. Evveli evveliyken. Develer tellal iken. Kediler berber, horozlar imam iken. Annem eşikte, babam beşikteyken. Ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallarken. Annem düştü eşikten, alnı yarıldı kaşıktan. Annem kaptı sopayı, babam kaptı maşayı… Masalcının yeteneğine göre dallanır ve uzar bu tekerleme. Masalın sonunda da daha kısa kısa bir tekerleme olur: Masaldır bunun adı. Dinlemekle çıkar tadı. Bazen de: Masaldır bunun adı. Söylemekle çıkar tadı.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019370 okunma
519 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Masallar genel olarak çocukluğumuzdan aşina olduğumuz, büyüklerimiz tarafından aktarılan öğretiler etrafında geçiyor. İyilik, dürüstlük, büyüklere hürmet.. Okurken hic sıkılmadım ama bir iki masal birbirinin tekrarı. Yine de severek okudum
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019370 okunma
Reklam
519 syf.
10/10 puan verdi
Türk masalları anlatanlar i iyi bir kitap okuyucudur bu kitap okuyan iyi bir okur denilir herkese tavsiye ederim Kitap okurken ilerleyen bölümlerde ne olucak dersiniz Ben 1 hafta boyunca bu kitapi okudum ve bitti günleri bölerek okudum tabe..... Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde. Develer tellal, pireler bakkalken. Keçiler berber, ben annemle babamın beşiklerini tıngır mıngır sallarken, annem kaptı maşayı, babam kaptı dolmayı. Kaç kaçmaz mısın, kaç kaçmaz mısın. Sen de olsan kaçmaz mısın. Gittim, gittim. Az gittim uz gittim, dere tepe düz gittim. Konarak, göçerek, arpa, buğday, lale, sümbül biçerek, altı ay bir güz gittim. Bir de arkama baktım ki ne göreyim? Bir iğne boyu yol gitmişim. Oracıkta üç dükkan gördüm. İkisi harap, birinin kepengi yok. Kepengi olmayan dükkana girdim, orada üç silah gördüm. İkisi kırık, birinin barutu yok. Barutu olmayan silahı aldım ava çıktım. Dolaştım, dolaştım, üç tavşan buldum. İkisi ölü, birinin canı yok. Canı olmayan tavşanı vurdum. Gittim, gittim gittim. Önüme üç dere çıktı. İkisi kuru, birinin suyu yok. Suyu olmayan derede tavşanı yıkadım. Orada üç tencere buldum. İkisi delik, birinin dibi yok. Dipsiz tencereye tavşanı koydum. Pişirdim, pişirdim. Dittim, dittim. Yedim, yedim. Karnım doydu, doydu. Ama hala dudaklarımın haberi yok.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019370 okunma
519 syf.
·
Puan vermedi
Masallar genellikle tekerlemeyle açılır: Bir varmış, bir yokmuş. Evveli evveliyken. Develer tellal iken. Kediler berber, horozlar imam iken. Annem eşikte, babam beşikteyken. Ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallarken. Annem düştü eşikten, alnı yarıldı kaşıktan. Annem kaptı sopayı, babam kaptı maşayı… Masalcının yeteneğine göre dallanır ve uzar bu tekerleme. Masalın sonunda da daha kısa kısa bir tekerleme olur: Masaldır bunun adı. Dinlemekle çıkar tadı.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019370 okunma
519 syf.
9/10 puan verdi
Naki Tezel'in emeğine sağlık diyerek başlamak istiyorum.Kitabın içinde gerçekten güzel masallar var,öğrencilere anlatmak için okuduğum kitapta yer yer bazı masallardan ben de zevk aldım.Özellikle İğci Baba,Altın Bülbül,Çifte Kambur,Doğruluk,Rüzgaroğlu ve Keloğlan Masalları güzeldi.Bunun dışında masal başı tekerlemelerine de bayıldım.Binbir Gece Masalları'dam sonra okudum ve Türk Masalları'nı daha çok beğendim.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019370 okunma
519 syf.
·
Puan vermedi
Türk Masalları: Bu Derlemeyi Niçin Okumalıyız?
Bir varmış bir yokmuş. Masallara dair ilgide bütün dünyada bir artış yaşanmaktaymış. Büyük bir izleyici kitlesine sahip olan “Grimm”, “Once Upon a Time” gibi masal uyarlaması diziler akla gelen ilk örneklermiş. Sadece ABD’de değil, Rusya’da da büyük yazar Gogol’un “Dikanka Yakınlarında Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları” eserindeki Ukrayna halk masallarından uyarlanan bir film serisi de yazarın adıyla geçtiğimiz yıl gösterime girmiş. Elbette Türk Sineması da masal uyarlamalarını sergilemekten yakın geçmişte uzak kalmamış. 70’li yıllarda Rüştü Asyalı’nın sinemada canlandırdığı Keloğlan karakteri belleklerimize o denli kazınmış ki, herhangi bir Keloğlan masalını okurken veya dinlerken onun simasının akla gelmemesi artık imkânsız gibiymiş. İsmail Yiğit İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/turk-m...
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019370 okunma
Reklam
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bir varmış bir yokmuş. Zaman zaman içinde kalbur saman içinde. Deve tellal iken, horoz imam iken, manda berber iken; annem kaşıkta, babam beşikte iken... ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, babam düştü beşikten, alnını yardı eşikten... annem kaptı maşayı, babam kaptı küreği, gösterdiler bana kapı arkasındaki köşeyi... Çoğu zaman bu sözlerle aralanır masal âleminin kapıları. Develer tellal olur, pireler berber. Bir dudağı yerde bir dudağı gökte araplar darda kalanın yardımına koşar. Demirden elbiselerini kuşanan acar delikanlılar Kafdağı'nın ardına yollara düşer. Az gidilir uz gidilir. Dere tepe düz gidilir. Altı ay bir güz gidilir. Yedi kat yer altının, on yedi kat gökyüzünün ejderhaları gözü pek yiğitlerin karşısına dikilir. Ayın on dördü gibi güzel, ay gibi ışıldayan, güneş gibi parlayan padişah kızları kırk gün kırk gece düğünle muratlarına erer. Onlar erer muradına biz çıkarız kerevetine...
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008370 okunma
528 syf.
9/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Bir varmış bir yokmuş.... diye başlar genelde masallar. Bir halk bilimci olam Naki Tezel,masallatımızın yok olup gitmeden toplanmasını kendine bir ödev belirlemiş ve bu eseri her yaştan masal severlere sunmuş.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008370 okunma
528 syf.
6/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Allah'ım şükürler olsun bitti diyerek sonlandırdığım bir kitap oldu. Yahu bildiğimiz Türk masalları malum. Keloğlanlar, devler, kocakarılar falan tamam. Ama neymiş bu Türk masalları yahu. İlerde çoluğa çocuğa okunabilecek bir kitap mı diye baktım ama yok, mümkünse ilerde çocuk Türk masallarından olabildiğince uzak tutulmalı. İçinde vahşet, ensest, yalan dolan, sahtekarlık ne ararsan var. İşin kötüsü şu ki ana karakterler türlü düzenbazlıklar yaparak kazanıyor işin sonunda. Yani öyle yalan söyleyen cezasını bulur temalı değil de gtü kurtarmak için her pştluk serbest gibi mesajları var masalların. (Böyle kitaba böyle inceleme olur ancak ne yapayım) Bu masallarla büyütülen ülkeden de böyle toplum oluşur dedirtti neredeyse. Bir de öyle bir tekrara düşme var ki sıkıntıdan patladım okurken. "Al bu kılları başın sıkışırsa yak" "Git o dev anasının memesinden süt em ki seni yemesin" falan gibi abuk subuk çareler masalların neredeyse yüzde 90ında geçiyor. Tamam masaldan mantık beklemiyorum, fantastik durumlar illa ki olacak ama bu kadar da alakasız olayları çocuklar bile dinlemez. Yaratıcılık sıfır. Masal dediğin keşke benim de başıma gelse diye hayal kurdurup hayal dünyasını genişletmeli. Kısacası biz bildiğimiz klasik masallardan devam.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008370 okunma
27 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.