Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Masalları

Naki Tezel

Türk Masalları Gönderileri

Türk Masalları kitaplarını, Türk Masalları sözleri ve alıntılarını, Türk Masalları yazarlarını, Türk Masalları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk'teki zekâ gücünü "Keloğlan" kadar temsil eden başka bir masal kahramanı gösterilemez.
Evvel zaman içinde... Kalbur saman içinde... Deve tellâl iken... Keçi berber iken... Katır natırken... Ben minarede biçki biçerken... Babam bana bir at aldı, durdur diye... At bana bir tekme vurdu, geri dur diye... O yalan, bu yalan... Fili yuttu bir yılan... Bu da mı yalan?"
Reklam
İnsanoğlunun bazısı iyi yürekli oluyor, bazısı da fena yürekli...
Kalktı sıçradı kürek sapına...Gözünü dikmiş çocuk hakkına...
Gençlikte fakirlik, ihtiyarlıkta zenginlik daha iyi!...
Dokunmayız biz bu delikanlıya. O, ne güzel yapraklar, diye her birimizden birer parça alarak cebine koydu, gönlümüzü aldı. Halbuki siz, buralarda avlanırken, keklikler aramıza saklanınca, “Çalı, kökün kurusun” diyerek bizi darılttınız. Biz bu yiğide yol vereceğiz
Reklam
Yedim, yedim... Karnım doydu, doydu... Ama hâlâ dudaklarımın haberi yok...
Sen onun bütün kuvvetini elinden almakla zaten cezasını vermişsin. Öldürüp de ne yapacağız. O, yaşadıkça, hiçbir fenalığın cezasız kalmadığını anlayacak, o hâliyle başkalarınada örnek olacaktır.
528 syf.
·
Puan vermedi
Bir varmış bir yokmuş.... diye başlar genelde masallar. Bir halk bilimci olam Naki Tezel,masallatımızın yok olup gitmeden toplanmasını kendine bir ödev belirlemiş ve bu eseri her yaştan masal severlere sunmuş.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008363 okunma
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Bir varmış bir yokmuş...
Bir varmış bir yokmuş diye başlayan, az gidip uz gidilen, dere tepe düz gidilen, altı ay bir güz gidilen, onların muradına erdiği bizim de kerevetine çıktığımız, zihinlerde tat bırakan, zamanın mekanın belirsiz olduğu, fantastik unsurların da bulunduğu, hayallerin gerçekleştiği , gökten üç elmanın düştüğü, sevenin sevdiğine kavuştuğu, iyilerin mükafatlandırılıp kötülerin cezalandırıldığı edebi ürünlerdir Türk Masalları... Kitap, Türklerin süregelmiş destansı masallarının bir araya toplanarak bizlere ulaşmış bir versiyonudur. Anadolu'nun çeşitli yerlerinden Naki Tezel'in derleyip kitap haline getirdiği, 54 masaldan oluşan bir yapıt. Anadolu'ya, Anadolu'nun kültürüne masalların gözünden bakmak isteyenler göz atabilir. Kitapta, Türklerin folklorik yapısına masallardaki olağanüstülükler kullanılarak değinilmektedir. Tezel, masal âleminin kapılarının çoğu zaman şu sözlerle aralandığını belirtir: "Bir varmış bir yokmuş. Zaman zaman içinde kalbur saman içinde..." Bu sözlerle masalın gizemli dünyasına adım atanlar, devenin tellal, pirenin berber olduğu fantastik hikayelerle karşılaşırlar. Demirden elbiseler giyen cesur gençler, Kafdağı'nın ardına yol alırken, masal dünyasının büyülü atmosferine dalarlar. Ejderhalar, ayın on dördü gibi güzel padişah kızları ve kırk gün kırk gece süren düğünler, masalın renkli panoramasını oluşturur. Bu sözlerle açılan kapı, masalların büyülü serüvenine girişin ilk adımıdır.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008363 okunma
Reklam
528 syf.
6/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Allah'ım şükürler olsun bitti diyerek sonlandırdığım bir kitap oldu. Yahu bildiğimiz Türk masalları malum. Keloğlanlar, devler, kocakarılar falan tamam. Ama neymiş bu Türk masalları yahu. İlerde çoluğa çocuğa okunabilecek bir kitap mı diye baktım ama yok, mümkünse ilerde çocuk Türk masallarından olabildiğince uzak tutulmalı. İçinde vahşet, ensest, yalan dolan, sahtekarlık ne ararsan var. İşin kötüsü şu ki ana karakterler türlü düzenbazlıklar yaparak kazanıyor işin sonunda. Yani öyle yalan söyleyen cezasını bulur temalı değil de gtü kurtarmak için her pştluk serbest gibi mesajları var masalların. (Böyle kitaba böyle inceleme olur ancak ne yapayım) Bu masallarla büyütülen ülkeden de böyle toplum oluşur dedirtti neredeyse. Bir de öyle bir tekrara düşme var ki sıkıntıdan patladım okurken. "Al bu kılları başın sıkışırsa yak" "Git o dev anasının memesinden süt em ki seni yemesin" falan gibi abuk subuk çareler masalların neredeyse yüzde 90ında geçiyor. Tamam masaldan mantık beklemiyorum, fantastik durumlar illa ki olacak ama bu kadar da alakasız olayları çocuklar bile dinlemez. Yaratıcılık sıfır. Masal dediğin keşke benim de başıma gelse diye hayal kurdurup hayal dünyasını genişletmeli. Kısacası biz bildiğimiz klasik masallardan devam.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008363 okunma
Masal
O günden sonra hep birlikte mutlu bir hayat sürmeye başlamışlar. Onlar ermiş muradına biz çıkalım tavan arasına.
Sayfa 441Kitabı okudu
masal, ilk insan topluluklarından doğmuştur. Önceleri ataların kahramanlıklarının küçük toplulukta anlatılması ile başlamış, kahramanlıklar ve bunlarla ilgili olaylar, ağızdan ağza geçerek, topluluğun genişlemesiyle birlikte yayılmış, aileden klana, klandan kabileye, kabileden de daha büyük birliklere ve sonunda milletler dediğimiz insan topluluğuna geçmiş, ona mal olmuştur.
Topluluklar medenileştikçe ve masallar medeni topluluklara ulaştıkça, kahramanlar da insan biçimine girdiler.
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.