Türk Masalları - Seçmeler

Naki Tezel

Türk Masalları - Seçmeler Gönderileri

Türk Masalları - Seçmeler kitaplarını, Türk Masalları - Seçmeler sözleri ve alıntılarını, Türk Masalları - Seçmeler yazarlarını, Türk Masalları - Seçmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Bir varmış bir yokmuş...
Bir varmış bir yokmuş diye başlayan, az gidip uz gidilen, dere tepe düz gidilen, altı ay bir güz gidilen, onların muradına erdiği bizim de kerevetine çıktığımız, zihinlerde tat bırakan, zamanın mekanın belirsiz olduğu, fantastik unsurların da bulunduğu, hayallerin gerçekleştiği , gökten üç elmanın düştüğü, sevenin sevdiğine kavuştuğu, iyilerin mükafatlandırılıp kötülerin cezalandırıldığı edebi ürünlerdir Türk Masalları... Kitap, Türklerin süregelmiş destansı masallarının bir araya toplanarak bizlere ulaşmış bir versiyonudur. Anadolu'nun çeşitli yerlerinden Naki Tezel'in derleyip kitap haline getirdiği, 54 masaldan oluşan bir yapıt. Anadolu'ya, Anadolu'nun kültürüne masalların gözünden bakmak isteyenler göz atabilir. Kitapta, Türklerin folklorik yapısına masallardaki olağanüstülükler kullanılarak değinilmektedir. Tezel, masal âleminin kapılarının çoğu zaman şu sözlerle aralandığını belirtir: "Bir varmış bir yokmuş. Zaman zaman içinde kalbur saman içinde..." Bu sözlerle masalın gizemli dünyasına adım atanlar, devenin tellal, pirenin berber olduğu fantastik hikayelerle karşılaşırlar. Demirden elbiseler giyen cesur gençler, Kafdağı'nın ardına yol alırken, masal dünyasının büyülü atmosferine dalarlar. Ejderhalar, ayın on dördü gibi güzel padişah kızları ve kırk gün kırk gece süren düğünler, masalın renkli panoramasını oluşturur. Bu sözlerle açılan kapı, masalların büyülü serüvenine girişin ilk adımıdır.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008374 okunma
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde. Develer tellal, pireler bakkalken. Keçiler berber, ben annemle babamın beşiklerini tıngır mıngır sallarken, annem kaptı maşayı, babam kaptı dolmayı. Kaç kaçmaz mısın, kaç kaçmaz mısın. Sen de olsan kaçmaz mısın. Gittim, gittim. Az gittim uz gittim, dere tepe düz gittim. Konarak, göçerek, arpa, buğday, lale, sümbül biçerek, altı ay bir güz gittim. Bir de arkama baktım ki ne göreyim? Bir iğne boyu yol gitmişim. Oracıkta üç dükkan gördüm. İkisi harap, birinin kepengi yok. Kepengi olmayan dükkana girdim, orada üç silah gördüm. İkisi kırık, birinin barutu yok. Barutu olmayan silahı aldım ava çıktım. Dolaştım, dolaştım, üç tavşan buldum. İkisi ölü, birinin canı yok. Canı olmayan tavşanı vurdum. Gittim, gittim gittim. Önüme üç dere çıktı. İkisi kuru, birinin suyu yok. Suyu olmayan derede tavşanı yıkadım. Orada üç tencere buldum. İkisi delik, birinin dibi yok. Dipsiz tencereye tavşanı koydum. Pişirdim, pişirdim. Dittim, dittim. Yedim, yedim. Karnım doydu, doydu. Ama hala dudaklarımın haberi yok. Günler günlerle birleşiverip aylar olmuş. Aylar aylarla birleşiverip yıl olmuş da kimse farkına varamamış.“Onlar ermiş muradına, biz çıkalım tavanarasına.”
Reklam
519 syf.
10/10 puan verdi
Türk masalları anlatanlar i iyi bir kitap okuyucudur bu kitap okuyan iyi bir okur denilir herkese tavsiye ederim Kitap okurken ilerleyen bölümlerde ne olucak dersiniz Ben 1 hafta boyunca bu kitapi okudum ve bitti günleri bölerek okudum tabe..... Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde. Develer tellal, pireler bakkalken. Keçiler berber, ben annemle babamın beşiklerini tıngır mıngır sallarken, annem kaptı maşayı, babam kaptı dolmayı. Kaç kaçmaz mısın, kaç kaçmaz mısın. Sen de olsan kaçmaz mısın. Gittim, gittim. Az gittim uz gittim, dere tepe düz gittim. Konarak, göçerek, arpa, buğday, lale, sümbül biçerek, altı ay bir güz gittim. Bir de arkama baktım ki ne göreyim? Bir iğne boyu yol gitmişim. Oracıkta üç dükkan gördüm. İkisi harap, birinin kepengi yok. Kepengi olmayan dükkana girdim, orada üç silah gördüm. İkisi kırık, birinin barutu yok. Barutu olmayan silahı aldım ava çıktım. Dolaştım, dolaştım, üç tavşan buldum. İkisi ölü, birinin canı yok. Canı olmayan tavşanı vurdum. Gittim, gittim gittim. Önüme üç dere çıktı. İkisi kuru, birinin suyu yok. Suyu olmayan derede tavşanı yıkadım. Orada üç tencere buldum. İkisi delik, birinin dibi yok. Dipsiz tencereye tavşanı koydum. Pişirdim, pişirdim. Dittim, dittim. Yedim, yedim. Karnım doydu, doydu. Ama hala dudaklarımın haberi yok.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Alfa Yayınları · 2019374 okunma
528 syf.
6/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Allah'ım şükürler olsun bitti diyerek sonlandırdığım bir kitap oldu. Yahu bildiğimiz Türk masalları malum. Keloğlanlar, devler, kocakarılar falan tamam. Ama neymiş bu Türk masalları yahu. İlerde çoluğa çocuğa okunabilecek bir kitap mı diye baktım ama yok, mümkünse ilerde çocuk Türk masallarından olabildiğince uzak tutulmalı. İçinde vahşet, ensest, yalan dolan, sahtekarlık ne ararsan var. İşin kötüsü şu ki ana karakterler türlü düzenbazlıklar yaparak kazanıyor işin sonunda. Yani öyle yalan söyleyen cezasını bulur temalı değil de gtü kurtarmak için her pştluk serbest gibi mesajları var masalların. (Böyle kitaba böyle inceleme olur ancak ne yapayım) Bu masallarla büyütülen ülkeden de böyle toplum oluşur dedirtti neredeyse. Bir de öyle bir tekrara düşme var ki sıkıntıdan patladım okurken. "Al bu kılları başın sıkışırsa yak" "Git o dev anasının memesinden süt em ki seni yemesin" falan gibi abuk subuk çareler masalların neredeyse yüzde 90ında geçiyor. Tamam masaldan mantık beklemiyorum, fantastik durumlar illa ki olacak ama bu kadar da alakasız olayları çocuklar bile dinlemez. Yaratıcılık sıfır. Masal dediğin keşke benim de başıma gelse diye hayal kurdurup hayal dünyasını genişletmeli. Kısacası biz bildiğimiz klasik masallardan devam.
Türk Masalları
Türk MasallarıNaki Tezel · Bilge Kültür Sanat · 2008374 okunma
Günler günlerle birleşiverip aylar olmuş. Aylar aylarla birleşiverip yıl olmuş da kimse farkına varamamış.Onlar ermiş muradına, biz çıkalım tavanarasına.”
Masal
O günden sonra hep birlikte mutlu bir hayat sürmeye başlamışlar. Onlar ermiş muradına biz çıkalım tavan arasına.
Sayfa 441Kitabı okudu
Reklam
91 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.