Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Milliyetçiliği Tarihi Seyri, Yeni Hedefleri

Cezmi Bayram
6.5/10
2 Kişi
8
Okunma
Beğeni
235
Görüntülenme
“…Evet, Türkiye’de buhranlı yıllar yaşanmıştır. Toplum mühendisliği yapılmıştır. Ancak, millet zaman içinde demokrasinin imkânlarından istifade ederek hataların tashih edilmesini sağlamıştır. Umumî istikamet iyiye doğrudur. Dünya şartları bugün başka bir şekil arz etmektedir: Türk Dünyasında yeni devletler ortaya çıkmıştır. Geçen yüzyıla nazaran Müslümanların çoğu kendi devletlerini kurmuşlardır. Bununla beraber hâlâ kan ağlayan Müslüman ülkeler vardır. “Medeniyet”in kurucuları ve öğreticileri olduğunu iddia edenler, şeytanın bile aklına gelmeyecek yeni usullerle insanlığı bu yüzyılda da sömürmeye devam ediyorlar…Türkiye ve milletimiz, bazen hataları içinde barındırsa da içte ve dışta son iki yüz yılda yaşadıklarının kazandırdığı kıymetli bir birikime, büyüyen bir ekonomiye, yetişmiş bir insan gücüne sahiptir ve içinde bulunduğu şartlar önüne yeni fırsatlar ve aynı zamanda yeni vazifeler çıkarmaktadır. O halde, daha 1946’lardan sonra CHP tarafından bile reddedilen yanlışları tartışarak, zaman ve enerji kaybedilmemelidir. Artık yapılan yanlış ve yersiz tartışmalara nokta konulmasının zamanıdır. Türkiye devlet ve millet olarak tamamen “Büyük Geleceğe” gözünü çevirmeli, yeni bir “Medeniyet Tasavvuru”yla ortaya çıkmalı ve bunu insanlığa sunmalıdır. İsteyenler buna “Kızıl Elma’ya yürümek!” de diyebilirler; fakat bunun heyecanını, önce vatanımızda yetmiş beş milyonun hissetmesini sağlamalıyız, sonra da bütün enerjimizi, tarihî ve kültürel coğrafyamızın aynı heyecanla yeni bir oluşuma, adalet ve hakkaniyet temelinde oluşturulacak yeni yapılanmalara ve kardeşliğe yönelmesine sarfetmeliyiz. Dualarımız, yakarışlarımız bunu dilemeli, gönüller bunu istemeli, gayretler ve işti- yaklar aşk ile buna yönelik olmalıdır.”
Yazar:
Cezmi Bayram
Cezmi Bayram
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 19 dk.Sayfa Sayısı: 258Basım Tarihi: Ocak 2013Yayınevi: Ötüken
ISBN: 9754379440Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
258 syf.
2/10 puan verdi
Kitaptan bir bölümle başlayayım.. "Galip Erdem "Türk Milliyetçiliğinin meselesi Türk Milliyetçileridir." demiş... yazar Milliyetçiliği dini eksene dayandırarak değerlendirmiş....Ona aslında ümmetçilik deniyor..Yazar kendi milliyetçilik anlayışına uymayan ama Milliyetçi takılan farklı fraksiyonları da günümüzün moda kelimesi olan "ulusalcı" diye adlandırmış...Tanıdığım başka dine mensup,dinsiz,başka mezhepten olan,vs... Türkçüler var...Türk doğarsın sonradan Türk olunmaz..Türklüğü inançla bağdaştırmak garip bir düşünce...Ayrıca yazarın Milliyetçilik adına bahsettiği kişilerin bazıları Milliyetçiliğe karşı tavır içindeydi..Çelişkileri çok..Tarihten örnekler verirken (üzerinden 100 yıl geçmiş o hayaller gerçek olmamış değişen bişey yok) bugün yaşadıklarımıza bakınca #Atatürk birçok konuda çok doğru kararlar almış..Alfabeye değinen bir bölüm vardı..1928 öncesi ortaasya Türk dünyası da Latin alfabaye geçmişti..Turancılıktan milliyetçilikten bahseden biri bunu neden yazmaz anlamıyorum..Farklı bir niyeti var sanırım...Eleştirecek söylenecek çok şey var ama ....Puan versem 2/10.. Ama düşünceler böyle geliştiği için karşılaştırmalı okuma şart...Yoksa tek yanlı bakış bizi bağnazlığa götürür...
Türk Milliyetçiliği Tarihi Seyri, Yeni Hedefleri
Türk Milliyetçiliği Tarihi Seyri, Yeni HedefleriCezmi Bayram · Ötüken · 20138 okunma
Reklam
258 syf.
·
Puan vermedi
Türk Ocağı İstanbul eski Şube Başkanı, Cezmi Bayram'ın son dönemlerin sıkça tartışılan konularından olan Türk Milliyetçiliğiyle ilgili yazılarının yer aldığı bir kitap. Kitabın ilk bölümleri yazarın konu ile ilgili fikirlerini paylaştığı yazılardan oluşuyor ve popüler tartışmalarla ilgili görüşleri var. Bayram'ın fikirlerinin hepsine katıldığımı belirtmeliyim. İkinci bölümde ise Türk milliyetçiliği fikrinin doğuşu, Türk Ocağı dönemi ama özellikle cumhuriyetin ilk 20 yılındaki aşırı ve sonradan iflas eden uygulamalarla ilgili belge ve alıntılarla dolu yorumları var. 
Türk Milliyetçiliği Tarihi Seyri, Yeni Hedefleri
Türk Milliyetçiliği Tarihi Seyri, Yeni HedefleriCezmi Bayram · Ötüken · 20138 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.