Yusuf Akçura (1876-1935)

Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri

François Georgeon
François Georgeon, Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri-Yusuf Akçura’da yalnızca bir biyografi sunmuyor, Türk Derneği’nin kurucuları arasında yer alan, Türk Yurdu dergisinin de yöneticiliğini yapmış Akçura’nın düşünce dünyasının izlerini çocukluğundan başlayarak sürüyor, Birinci Dünya Savaşı’ndaki çabalarından, Cumhuriyet kurulduktan sonra Meclis’te yürüttüğü çalışmalara dek bu izlerin eyleme nasıl dönüştüklerini inceliyor. Akçura’nın düşünce hayatına katkılarının, özgün fikirlerinin altını çiziyor. Döneminin diğer Türkçü düşünürlerinden farkını ortaya koyarak pantürkizmin mucidi Yusuf Akçura’yı, kendi eserleri ve düşünce hattı üzerinden değerlendirerek ihmal edilmiş eleştirel, modern ve yenilikçi yönünü ortaya çıkarıyor. “İslâm ülkelerinde yüzyıllardan beri egemen olan fikrî tutum geleneklere saygı gösterme ve tefsir anlayışıydı. Geleneğin ve tefsirin iktidarının yerine, tarihin ve eleştirinin egemenliğini getirmeye çalışmak; şüphesiz ki bu bir düşünsel devrim niteliğindedir. Akçura, bu, tarihe ‘dönüş’ olgusunda ön planda yer alanlardan biriydi; tarih onu açık düşünceli, yaşadığı dünyayı en iyi anlayan aydınlardan biri kılmıştı. Akçura, dünya sahnesine yeni toplumsal, ekonomik ve siyasal güçlerin çıktığını kavramıştı. Türk toplumu er geç bu güçlerle karşı karşıya gelecekti.”
Yazar:
François Georgeon
François Georgeon
Çevirmen:
Alev Er
Alev Er
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 296Basım Tarihi: Nisan 2024İlk Yayın Tarihi: Mart 2005Yayınevi: İletişim YayınlarıOrijinal Adı: Aux Origines du Nationalisme Turc, Yusuf Akçura (1876-1935)
ISBN: 9789750536434Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
226 syf.
7/10 puan verdi
bu kitap giriş, sonuç ve üç bölümden oluşmaktadır. Eser, Yusuf Akçura’nın hayatı hakkında ve 19. Yüzyıl’ın buhranlı ve ideolojik açıdan ortaya çıkan yeni akımların etkisi ile yaşanılan dönemi incelemektedir. Yusuf Akçura’nın hayatı ile çizmiş olduğu dönemin yapısı ve zihinsel tarihi için oldukça ehemmiyetli bir yapıttır. François Georgeon Türkiye değinilmemiş bir alanı aydınlatmış ve uygulamış olduğu metot ile ilgi çekici bir hale getirmiştir. Dili akıcı ve anlaşılır bir üslupladır. Genellikle konu hakkında bilgi vererek tarafsız bir bakış açısıyla olayları aktarmaya çalışmıştır. Osmanlı ve Türk toplumlarının sosyolojik bir perspektifini çizmeye çalışan yazar bunu başarılı bir şekilde eserine yansıtmıştır. 19. Ve 20. Yüzyıl tarihi açısından özgün bir eserdir ve ele alınan döneme karşı duyulan bir ihtiyaca cevap vermiştir. Yazarın incelediği dönem aralığı Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türk halklarının siyasi ve sosyal yapısının sorunlu evrelerinden biri olmasına rağmen, ve hayatını aktarmış olduğu Yusuf Akçura’nın arkasında çok az yazınsal ürün bırakması hasebiyle görüşlerine ve yaşamı hakkında bilgiye ulaşma zorluğuna rağmen, yazarın başarılı bir eser ortaya koyduğunu söylemek gerekir.
Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri
Türk Milliyetçiliğinin KökenleriFrançois Georgeon · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 200520 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.