Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Oğuzların, Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan Türklerinin Mitolojisi

Türk Mitolojisi

Pertev Naili Boratav

Türk Mitolojisi Sözleri ve Alıntıları

Türk Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisi kitap alıntılarını, Türk Mitolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nuh'un Gemisi, hem ritüel bir yemeğin hem de gönüllü katılımla İslam'ın 10. ayı Muharrem'de aynı ad altında kutlanan Aşure Bayramıyla (Arapça: Asürâ) ilişkilendirilerek açıklanır; Nuh'un Muharrem'in onunda gemisini terk ettiğine ve gemide geri kalan gıda maddeleriyle tufanın sonunun kutlanması için bir yemek hazırlanmasını emrettiğine inanılır.
Sayfa 108Kitabı okudu
Deli Tuğrul
Deli Dumrul, Dede Korkut Kitabının bir hikayesinin kahramanıdır. Kitapta, Dumrul'un "Ölüm Meleği" Azrail'e nasıl meydan okuduğu ve ona karşı savaştığı anlatılır. Topkapı Sarayı Kütüphanesindeki parçalanmış bir el yazmasında Azrail'e karşı savaşta adı Tuğrul olarak belirtilir ki, Dumrul bu adın fonetik bir yorumudur.
Sayfa 64 - Bilgesu Yayıncılık 1.Baskı 2012
Reklam
ağaç: "hayat ağacı" ve "kozmik ağaç" ile ilgili pagan türk halklarının mitolojisinde yer bulan birçok inanış, müslümanlaşmış türklerin geleneğinde de canlı kalarak, belli bir ağaç kültünün ilk izlenimini oluşturur. böylece görünürde anadolu'nun türkler öncesi halklarının özgün dinlerinden kalan öğeler birleşmiştir.
Sayfa 30 - bilgesu yayıncılık.Kitabı okudu
Korkut Ata
Oğuzların Aral Gölü kuzeyinde Kıpçak ve Peçeneklere karşı savaştıkları dönemde yaşamış ve etkili olmuştur. Oğuzlar, Müslüman olduktan sonra onu, pagan kam ve ozan özelliklerini de koruyarak, İslami bir "evliya"ya dönüştürmüşlerdir.
Türk halk kozmogonisi insanin yaratilisinda da Azraile özel bir rol yüklemistir: üç baş melek Cebrail, Mikail ve Israfil insan vücudunu yogurmak için çamur getirmek üzere Tanri tarafindan arka arkaya dünyaya gönderilir ancak, topragin aglamasindan üzüntü duyduklar için eli bos dö- nerler. Toprak, günahlarindan dolay korkunç cezalara çarptırılacağı için insanligin gelecegine üzülür. Son olarak gönderilen Azrail, digerleri gibi yapmayip ağlayan toprağa aldirmadan çamuru alarak geri döner. Bu acımasızlığı ona "Can alci" görevinin verilmesini sağlar ; Azrail günlük dilde hala bu tanimla anilir.
Azerbaycan'da Heterodoks bir Türk boyu olan Karakoyunlularda ağaç ve orman kültünün kökeni bir etiyolojik efsanede ifadesini bulur. Onlara göre, kutsal ormanları, kutsanmış biri tarafından yansına kadar yanmış olan ve toprağa dikilen bir çubuktan oluşmuştur. Birçok halk inanışında, "toprağa dikilen kurumuş bir daim bir mucize sonucunda tekrar yeşermesi" konusu ele alınır
Reklam
Köroğlu destanının anlatıcıları, bu kahramanın doğaüstü gücünü ve yenilmezliğini, Tanrı'nın topraktan yarattığı her şeye saygı göstermesiyle edindiğini söylerler; büyük tehlikelere neden olsa da, savaşçılarının ekilmiş tarlalara ayak basmasına asla izin vermezmiş...
Ejderin yedi başlı bir canavar biçiminde gösterilmesi veya ağzından ateş çıkarabilme gücüne sahip olması,Türklerde,farklı halklarda da rastlandığı gibi,ejdere verilen diğer özellikleridir.
Yusufçuk kuşu
Anadolu Türkleri tarafından "Yusufçuk" (Küçük Yusuf) diye adlandırılan kumru, bir efsanenin ilk yorumuna göre yaşlı ve fakir bir kadının kızıdır; pazardan aldığı yağ dolu şişeyi kırınca, Tanrı'ya kendisini bir kuşa dönüştürmesi için yalvarır. Diğer bir yorum da, Yusuf adında bir de kardeşi olduğu anlatılır; kendisi kuşa dönüşünce kardeşi de taşa dönüşür; hiç durmadan onu her yerde "Yusufçuk" diye çağırarak arar.
Sayfa 100Kitabı okudu
Mekir de cinin özelliklerini taşır ve Mekir'e daha çok Kuzeydoğu Anadolu'da Kars ve Tokat yörelerinde özel anlam verildiği anlaşılmaktadır.
354 öğeden 231 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.