Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Mitolojisi 1.Cilt

Bahaeddin Ögel

Türk Mitolojisi 1.Cilt Gönderileri

Türk Mitolojisi 1.Cilt kitaplarını, Türk Mitolojisi 1.Cilt sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisi 1.Cilt yazarlarını, Türk Mitolojisi 1.Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aşamirem, bu derenin kurdu var, Balam küsmüş ne virane yurdu var! Her yiğidin gûna, gûna derdi var, Benim derdim, hiç bir derde benze­mez.
Sayfa 46 - Türk Tarih Kurumu
Yeri göğü yaratan bir tane Tanrı vardı. Türkler her ne kadar göğe Tanrı (Tengri) diyorlar idiyseler de, gök kendi kendine bir Tanrı değildi. Belki de Tanrı gök yönünde olduğu için öyle denmişti.
Reklam
Türklerde yer ve su kültünün en birinci mümessilleri dağlardı. Bu yüksek dağların zirvesi, bazen Tanrıya ulaşır ve bunun için de bazı yüksek dağlara kurban kesilirdi.
Oğuz'a bağlanarak, onunla beraber harbeden amcalarının halkı ile diğer kabilelere de "Uygur" adını verdi. Bu söz Türkçede, "Birbirine uyan ve tabi olanlar," anlamına gelir.
" Kendisini Tanrının kırbacı sanan Attila ile daha sonraki Türkler ve Moğollarda da bu inanç vardı. Onlar da kendilerini kötü yola sapanları cezalandırmak için gönderilmiş 'Tanrı'nın ordusu' olarak kabul ediyorlardı."
ced iş başında
yyuh
" Yahudi ve Hıristiyan alemi de doğudan veya kuzeyden böyle bir kavmin kopup geleceğini ve bundan sonra da kıyametin kopacağına inanmışlardır. Bunun için de Hıristiyan alemi bu anı asırlarca beklemiş ve Ortaasya'dan gelen her Türk kavmini Ye'cuc ve Me'cuc'lar sanmışlardı. Hele Attila Hunlarının akınları, bütün Avrupalılarca Ye'cuc ve Me'cuc kavimlerinin gelişi gibi kabul edilmişti.
fakat türkler bunu kabul etmemiş hatta kaşgarlı mahmut yecuc mecuc seddini çin seddi olarak belirtmiş
Reklam
" Bu kök kirsün kızıl çıksın."
and içtiklerinde türklerin söylediği söz, tekerlek patlatırsan gök rengindeki kılıç senin kızıl kan rengine bulansın manasında, wild
" Kurt hiçbir surette ehlileşmeyen bir hayvandır. Buna rağmen Anadolu'da ' Kurt komşusunu talamaz.' derler. Ayrıca yabancıdan ise 'Komşu kurt beni talasın.' atasözümüz de meşhurdur. Eski Türklerde de ' Böri koşnısın yimes.' derlerdi.
böri/börü: kurt
donuna/tonuna girmek.
" Güvercin donuyla Urum'a uçan İmamlar evinün kapısını açan." -abdal musa " Ali oldum Adem oldum bahane Güvercin donunda geldim cihane." - abdal musa " Heman-dem ma'na aleminden vefayetle bir gökçe gögerçin tonuna girip..." "... Tekye önünde kondu, silkinip adem tonuna girdi." " Kul Hasan'ım var mı sözümde yalan, Münkirim gönlünü gümana salan, Doksan günlük yolu kuşlukta alan, Hünkar Hacı Bektaş Ali kendisidir."
hacı bektaşi veli için yazılmış bunların hepsi. bektaşi tasavvufta eski şamanist inancı olan donuna girmek'in tezahürü. ilk türk müslüman dervişler de zaman zaman bir kuş vs donuna girerdi. şamanlarda hayvan kılığına girme, tasavvufta manevi devir, b
" Eski Türk adetlerine göre 'küçük oğlan' babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de en küçük çocuklara 'ot tegin' yani 'ateş prensi' baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi. Töreye göre hükümdar olamazlardı fakat babalarının mal ve servet mirası onlara düşerdi."
ot hem ilaç hem ateş manasında
Reklam
" Lena Nehri suları çok bol olan bir nehirdir. Denize döküldüğü yerde de büyük girdaplar meydana getirirdi. Bunun için de Yakutlar bu girdapların yer altına giden bir kapı olduğunu zannederlerdir."
" Önemli olan metnin ruhuna varmak ve yazarın o çağdaki düşüncesine inerek ne demek istediğini anlamaktır." - Yakinef(?)
749 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.