Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük

Celal Beydili

Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük Gönderileri

Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük kitaplarını, Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük yazarlarını, Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
637 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Harika bir eser
Öncelikle mitoloji ve Türk mitolojisi konusunda kaynak bir eser. Eğer Türk mitolojisi ile ilgili bir eseriniz olmasını istiyorsanız bu kitabı kütüphanenize koyun. Çalışmanın kapsamı ve yöntemi takdire şayan. Içinde türk coğrafyasının her bir alanı ile ilgili eşsiz bilgiler var ve ansiklopedik bir biçimde dizilmiş. Başka eserlere boşuna para harcamayın. Bence hak ettiği yerden çok aşağıda. Çünkü her bir Türk ailesinin evinde olması gereken bir ansiklopedik sözlük.
Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük
Türk Mitolojisi Ansiklopedik SözlükCelal Beydili · Yurt Kitap Yayın · 200527 okunma
637 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Herkese selamlar. Youtube kanalımda devamlı olarak okuduğum kitapları yorumluyor, sizlere kitap tavsiyelerinde bulunup durumu olmayan arkadaşlarımıza düzenli olarak kitap hediye ediyorum. Orada da takipçim olursanız sevinirim. :) Takip etmek için: youtube.com/channel/UC8If-j... Türk mitolojiisinden beslenen bir kurgu yazdığım için kaynak olması bakımından aldığım bir kitaptı. İçerik olarak çok zengin. Türklerin çeşitli dinlerdeki inanışlarını, mitlerini, kutsalını ele alıyor. Hızır'dan Gök Tanrı'ya kadar birçok varlık hakkında bilgiye ulaşmanız mümkün. Bir puanı kırma sebebim varlıkların 'kendisine' çok az odaklanması. Genelde o varlıkların işlevinden söz edilmiş. Mesela yazar Umay Ana'nın çocukları koruduğundan bahsediyor ama onun üç boynuzlu olduğundan bahsetmiyor. Hakeza önemli gördüğüm birçok karakteri de kitapta bulamadım. Bu sözlük bence güzel ama eksik bir kaynak. Bu eksikliğe rağmen Türk mitolojisine ilgi duyuyorsanız gönül rahatlığıyla edinebilirsiniz.
Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük
Türk Mitolojisi Ansiklopedik SözlükCelal Beydili · Yurt Kitap Yayın · 200527 okunma
Reklam
HORTLAK: Azerbaycan Türklerinin demonolo|ik görüşlerine göre. geceleri canlanıp mezardan çıkarak İnsanlara zarar veren ölü, hayalî bir varlık. Bu yüzden, insanlan korkutan şeylere de bu sıfat verilir. Bu sözcüğe, Tuva Türkçesinde "Aza-buk" ve "Aza-şulbus" gibi karanlık güçlere bağlı olarak. Şeytan anlamına gelen "Aza" şeklinde, bazı yerlerde de "Aza-Hortan" şeklinde rastlanır. Bazı yerlerde. Ölülerin hortlayabileceğini düşündükleri için. birçok önlem alırlardı. Daha çok ölümü zor olan birinin ölüsünün hortlayabileceğine inanılırdı. Tüm bunlar, eski Türklerde ruhun ölümsüzlüğü ve geri dönebileoegne olan inananın izleridir. "Görünüşü insanı korkutan nesne" gibi mecazî bir anlam kazanan bu söz, Azerbaycan dili lehçelerinde "Hayvanlarda olan bir hastalık" anlamındaki "Hortlama" sözüyle, aynı kökten gelir. Bazen hayalet olarak da bilinen demonik varlıklann adlannın, daha sonralan çeşitli hastalık adlan na çevrilmesi, şiirsel mitolojik düşünceye uygun bir olaydır.
HIBLIK - HIZIR "Hıbılık", bastığı insanın gözüne kedi seklinde gözükür. "Hıbıİık"ın başında sihirli bir şapka vardır. O şapkayı ele geçiren birinin zengin olacağına inanılır.
HETONİK VARLIKLAR: Yunan dilindeki "Hteonos" sözünden gelir. Bu gruptaki mitolojik varlıklann, yerin veya suyun hayat verici gücü, bolluk gücü ile birlikte aynı zamanda ölüm getiren yeraltı güçlerle de bağlılığını bildirir. Bu anlamda şeytanî varlıklar, topraktan yaratılmış, yerin dibinde, mağaralarda ve kuyularda yaşayan
HELVA Aşağı Sırderya boyunda yaşayan ekinci Kazaklar da rüzgânn kontrolünü elinde bulunduran ")alanaş Ata" (Yalın Ata) adında bir varlığın olduğuna inanırlardı. Bunun için de harman savurduklan zaman, rüzgâr estirsin diye ona yüz tutarlardı. Azerbaycan Türklerinin geleneksel görüşlerinde de rüzgâr estirmekle görevli "Yel Baba" motifi bulunur, (bak: Yel Baba)
Reklam
HAL ANASI şında. hak sofizminin de kaynağını oluşturan Şamanizmİn izleri açık bir şekilde görünüyor. Şamanizm temeli üzerine oluştuğu için, aşk destanlannın kahramanı olan "hak âşığı" motifiyle şaman arasında açık bir şeklide görünen bir yakınlık var. Sûfilik sırf bu yakınlık üzerine kurulur. Bu sûfilik katı, "hak âşıgf nın taşıdığı adlarda bile kendini bulur, (bak: Buta; Şaman Azan; Vergi)
Türk mitolojisi: GULYABANİ: Bazı Türk halklannın geleneksel demonolojik görüşlerine göre, her zaman kadın kılığında olduğuna inanılan mitolojik bir varlık. Azerbaycan Türklerinin İnançlannda zaman zaman kötü • Su Ruhu Ardov'la da kanştınlır. "Guleybanı" ve Aleybanf şeklinde de rastlanır. Adı hurafelerim le ilgili olan
Türk mitolojisi: GÖZE GELME ama Tann'nın oğlu değillerdi. O Tann'ya benzetilse de O'nun yerdeki gölgesi sayılmıştır. "Gök Oğlu" ise yalnız ulu ata veya birind hakan olmuştur. Yakutlarda, gök oğlu anlamına gelen "Hallan uola" adı kurda verilmiştir. "Bosko" adlı Yakut destanı. "Gök Oğlu" metninin
Türk mitolojisi: ALAZLAMA Sözlüğü'nde, "Alay", güneşe bağlı bir şeymiş gibi, "gür ışık saçan" anlamında kullanılmıştır. V. Radlov'un, 'Türk Toplulukları Halk Edebiyatı Omekleri'nin 1. cildinin alfabetik sıralamasını yapan, N. Katanov, "Alay, kan alay" bölümünün karşısına şöyle bir not düşmüştür: "Ruh, Altay'ı himaye eden ruh, Altay'ı koruyan ruh.'" "Alay"daki "Al" kısmına gelince; sözün, "yurt koruyucusu" anlamıyla bağlılık taşıdığı dikkate alınarak, buradaki "Afin, "Al Anası", "Al Kansı", "Albastı" "Almaş", "albız" ve benzeri adlarla bilinen mitolojik variıklann adlanndaki "Al" ile aynı kökten olduğu bellidir. Bu bakımdan Yakut metinlerinde karşılaşılan ve ülkenin koruyucu ruhu olan, "Alıy Darhan Hatun" adlı varlığın adındaki "Al" kökü de dikkat çekicidir.
Reklam
Türk mitolojisi: AK KARA man olacağını bilmek. insanoğlunun bilgisi dışındadır. "O saat hakkında, 'ne zaman kopacaktır?' diye. senden soruyorlar. De ki: Onun haberi Rabbimdedir. Onu zamanı geldiğinde, sadece o yapacaktır." (Kuran: El Araf Suresi 187. Ayet) islam alimleri, birkaç zaman devresinden bahsederler. Bu devreler içerisinde, hicretten kıyamete kadar devam edecek olan bir devre vardır. Bu sonuncu devreye, "ahır zaman" denilebilir. Bu devre kıyamete kadar sürecektir. Kıyametin ise ne zaman kopacağı bilinmemektedir. Kıyametin kopacağı an. Kuran da "saat" sözcüğüyle irade edilmiş, bu saatin hiç kimse tarafından bilinemeyeceği anlatılmıştır. Son peygamber olduğu için de Hz. Muhammed'e, "Ahır Zaman Peygamberi" denilmiştir. Büyüklerin olduğu yerde, küçüklerin konuşması, zinanın çoğalması ve buna benzer geleneksel Türk ahlak anlayışına aykın olan ne varsa ahır zaman işareti gibi görülmüştür. Bu bakımdan, Oguzname'deki sözler, ahır zaman işaretlerine Örnek gösterilebilir: "Atalar dururken, oğullann konuşması, analar dururken kızlann konuşması...", "kadınla erkeğin aynı giysiyi giymesi." Böyle bakıldığında, eski Türkler, diğer dinlerde olduğu gibi. kıyameti ve dünyanın sonunu; fakirliğin çoğalması, doğal felaketlerin artması, göğün yanlıp parçalanması, depremlerin çoğalması, denizlerin kaynayıp birbirine kanşması ve benzeri şekillerde görmemişler, (bak: Dünyanın sonu)
AĞ ANA leri gelip kendi İşlerini görürler, geceler ise gidip insan yerler. Onlann kurt elbisesi bulunup, tandıra atılarak yakılır. Elbisesinin kokusunu alan kadın bağınr ve sonra rahatlar. Bir anlamda, "Adam- Hun Dönemine Ait İlâhi Kurt Figürü al Kurt" ifadesini, Türk demonolojisinde, yan şeytan varlıklar olarak bilinen
ABIYAŞ KAN: Altay uygarlığı çevresinde yaşayan bir gaip Türk halkının mitolojik metinlerinde, kâinatın yaratıası sayılan Ülgen'e verilen adlardan biri. (bak: Ülgen) ABZAR İYASE: Kazan Tatarlannın inançlarına göre. ahırlarda, evin avlusunda veya bahçesinde yaşadığına inanılan bir ruhtur.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.