Türk Tarihinden Yapraklar

Yılmaz Öztuna

Türk Tarihinden Yapraklar Sözleri ve Alıntıları

Türk Tarihinden Yapraklar sözleri ve alıntılarını, Türk Tarihinden Yapraklar kitap alıntılarını, Türk Tarihinden Yapraklar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Barbaros, Fransa’da ve Avrupa’da hâlâ eskisi gibi “Cezayir kralı” diye anı­lıyordu. Onun için bir krala yapılan törenle karşı­landı. Fransa Hanedanı’ndan bir prens olan Angen Dukası, Kral I. François namına Barbaros’u karşı­layıp: “hoş geldiniz!” dedi. Türk donanmasını ve levendlerini görmek için, bütün Kot Dazür halkı kıyılara dökülmüştü. 21 temmuzda Barbaros, büyük törenle, yanında amiralleri olduğu halde Marsilya’ya çıktı. Şerefine verilen ziyafetten sonra, bastardasına döndü.
Bilgisinin yanında vicdanı ile de başbaşa olmayan bir tarihçi, milletine olduğu kadar insanlığa da ihanet etmiştir.
Reklam
Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir; yazan, yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.
Bilgisinin yanında vicdanı ile de başbaşa olmayan bir tarihçi, milletine olduğu kadar insanlığa da ihanet etmiştir.
XVI. asır, korsanlığın bütün tarih boyunca en çak geliştiği çağdır. İki türlü korsan vardı: devlete bağlı korsanlar ve şahıslar için denizlerde haydut­luk yapan korsanlar, İlkine Fransızlar “corsaire” (korser), İkincisine “pirate” (pirat) diyorlardı. Türkçe’de “korsan” kelimesi, ilk mânada kullanı­lıyor ve karadaki “akıncı” Birliğinin denizdeki kar­şılığı olan teşkilât için “korsan” deniyordu. Keli­mede hiç bir küçültücü mâna yoktu. Eski tarihlerimiz “Barbaros ve Turgut yaman korsanlardı” şek­linde övgülerle doludur. Deniz hırsızı olan korsan­lar, XVI.asır Türk dünyasında meçhuldü.
Hiçbir hakim, tarihçi kadar uçsuz bucaksız alanlarda hükmetmemiş, karar vermemiştir.
Reklam
178 öğeden 241 ile 178 arasındakiler gösteriliyor.