Türk Tarihinden Yapraklar

Yılmaz Öztuna

Türk Tarihinden Yapraklar Gönderileri

Türk Tarihinden Yapraklar kitaplarını, Türk Tarihinden Yapraklar sözleri ve alıntılarını, Türk Tarihinden Yapraklar yazarlarını, Türk Tarihinden Yapraklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Turgut, çakıldığı kasarada, kendisini görmek için meraktan ölen Avrupa'nın en ünlü şahsiyetlerinin ziyaretlerini kabul etmişti.Birgün Barbaros, ansızın donanmasıyla Genova önlerine geldi. Birkaç saat içinde Turgut kendisine teslim edilmezse, şehirde taş üstüne taş bırakmayacağını bildirdi.Doç, yani Ceneviz cumhurbaşkanı, Turgut'u, Barbaros'un kadırgasına yollamaya mecbur oldu. Türk denizcileri, amirallerinden levendlerine kadar,Barbaros 'tan sonra ikinci başbuğ olarak Turgut Reis 'i Osmanlı resmi vesikalarında anıldığı ismi ile Turgutça Bey'i tanıyorlardı.
Sayfa 176Kitabı okudu
Fransa'nın mütefekkir tarihçi ve coğrafyacısı Grenard,Türkler'in Fransa seferiyle, Türk haşmetinin zirvesine çıktığını, Tulon'un küçük bir İstanbul olduğunu, Şarlken'in cihan ölçüsündeki strateji alanını Kanunî Sultan Süleyman'a bıraktığını yazar.
Sayfa 174Kitabı okudu
Reklam
Fransızlar hayret içinde kalmış.
Türk Donanması, Marsilya'da 16 gün kaldı. Levendler,şehri ve çevresini gezdiler. 5 agustosta, Marsilya'dan Tulon'a hareket etti. 10 agustosta Müttefik Donanma Tulon'a girdiği gün, Kanuni Sultan Süleyman da Estergon'u fethetmişti. Barbaros,o zaman Şarlken'in himayesinde olan Nis şehrini alarak Fransa'ya vermek istiyordu. Türk Kapdân-1 Deryâsı, Nis'in etrafına çepçevre tabyalar yaptırıp hendekler kazdırdı. Böyle şeylerin bu derecede sür'atle yapılabilecegine inanmayan Fransızlar, hayret içinde kaldılar. Şehir 20 agustosta teslim oldu. Barbaros Hayreddin Paşa, Nis'in anahtarlarını,Kanuni Sultan Süleyman adına kabul etti. Anahtarları sunan şehrin valisi, Nis'in affedilmesi ricasında bulundu. Şehir kendiliğinden teslim olduğu için Barbaros, bu istegi kabûl etti .Nis'i Fransızlar'a bırakıp ayrıldı. Ancak Türkler çekildikten sonra Fransızlar şehri dehşetli şekilde yağma ettiler. Kot Dazürün incisi olan bu şehrin fethi, Türkler'e 10 şehide mal olmuştu.
Sayfa 172Kitabı okudu
CEZÂYiR'i, kendi hesabına Oruç Reis fethetti. Kardeşi Hızır Reis, müstakbel Kapdân-ı Deryâ Barbaros Hayreddin Paşa, ülkenin fethini tamamladı ve Yavuz Sultan Selim'e tâbi oldu. Böylece Cezayir'de tarihte ilk defa olarak Türk hâkimiyeti kuruldu. Kanunî devrinde Cezâyir,bir Türk beylerbeyiliği yani eyaleti şeklinde teşkilâtlandırıdı ve 1830'a kadar Türk idaresinde kaldı. Avrupallar tarafından krallık sayılan ve iktisadi, askeri gücü bakımından bir Avrupa krallığına denk kuvvette olan Cezayir eyaleti,hemen daima denizcilikten yetişmiş beylerbeyinin idaresine verildi.
Sayfa 163Kitabı okudu
Türkler, kazığa oturtuldu. Bu suretle Kazıklı Voyvoda'dan bir buçuk yüzyıl sonra, Balkanlılar'ın barbarlıkta bir nebze geriye gitmedikleri anlaşıldı. Esasen hepsi vahşi olan Balkan kavimciklerini bu gibi alışkanlıklarından alıkoyan, Türk idaresiydi. Hortlak ve vampir hikayelerinin,bütün dünyaya Balkanlar 'dan yayılması,bir tesadüf değildir.
Sayfa 145Kitabı okudu
Sükunet
Alkış ve gösteri yoktu.Atların nal sesleri bile hafifçe duyuluyordu. İşitilen tek şey, Mehterhâne-i Hâkaanî'nin ceng havaları idi. Ordunun geçişini izlemek için İstanbul'dan gelmiş olan yabancı diplomat ve tacirleri en cok şaşırtan, bu mutlak sessizlikti. Avrupa ordularının kulakları sağır eden gürültülerine alışan yabancılar, Türk ordusunun ve milletinin sükûneti karşısında, başka bir âleme geçmiş gibi oluyorlardı.
Sayfa 128Kitabı okudu
Reklam
186 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.