Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçemiz ve Uydurmacılık

Faruk Kadri Timurtaş

Türkçemiz ve Uydurmacılık Sözleri ve Alıntıları

Türkçemiz ve Uydurmacılık sözleri ve alıntılarını, Türkçemiz ve Uydurmacılık kitap alıntılarını, Türkçemiz ve Uydurmacılık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Arapça ve Farsça asıllı kelimelere düşmanlık gösterirken, Batı dillerinden gelenlere kucak açıyorlar.
Biz, yabancı asıllı bir kelime halk diline girmiş ve benimsenmişse, etrafında deyimler meydana gelmişse, Türkçe sayıyoruz.
Dili özleştirmek, yazı dilini konuşma diline yaklaştırmak, canlı halk dilindeki zengin kelime, deyim ve ifade hazinesinden faydalanmaktır.
Reklam
Bütün aşırı solcuların öz Türkçeciliği tutmaları, Uydurma dili benimsemeleri üzerine dikkatle durulacak bir noktadır. Bu meselede unutulmaması gereken başka bir nokta da, sadece Arapça ve Farsça asılı kelimeleri düşman gösterilmesi, batı dillerinden gelen binlerce kelimeye karşı ses çıkarılmamasıdır.
Sayfa 32
Yeni nesiller kendi dillerini iyice öğrenememek tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Nesiller arasında uçurumlar açılmıştır. Günümüz gençleri bırakın Fuzuli, Baki, Nedim,Şeyh Galib’i hatta bırakın Ahmet haşim, Mehmet Akif ve Yahya Kemal’i, Reşat Nuri’yi, Ömer Seyfettin’i, Faruk Nafizı , Cahit Sıtkı’yı, Sait Faik’i anlamamaktadır. Böyle dil ve edebiyat öğrenimi, böyle dil devrimi, böyle milli kültür sevgisi olur mu? Bu durum dünyanın neresinde vardır, neresinde görülmüştür?
Sayfa 96
Herkesin bildiği, anladığı bir kelimeyi hiç bir sebep mevcut değilken dilden çıkarmaya çalışmak delilik veya hainlik demektir.
Dili özleştireceğim diye onu perişan hale getirmeye, kolunu bacağını budamaya, fakirleştirmeye, ifade gücünü kaybetmiş bir hale getirmeye kimsenin hakkı yoktur.
Reklam
Bütün aşırı solcuların öztürkçeciliği tutmaları, uydurma dili benimsemeleri, üzerinde dikkatle durulacak bir noktadır. Bu meselede unutulmaması gereken başka bir nokta da, sâdece Arapça ve Farsça asıllı kelimelere düşmanlık gösterilmesi, Batı dillerinden gelen binlerce kelimeye karşı ses çıkarılmamasıdır.
Bugün sayıca az oldukları halde, gerek basında gerek başka yerlerde köprübaşını tutmuş olan bir avuç insan; dil konusunda yetkili ve yeterli olmamalarına rağmen Türkçemiz üzerinde diledikleri gibi tasarrufta bulunabilmekte ve kendi görüşlerini zorla kabul ettirmek istemektedirler.
“Dil müessesesi ferdî bir hâdise değildir. Bu bilinmediği içindir ki, herkes kendini dile müdahalede yetkili saymaktadır. Bu yüzden de, çığırından çıkan dil meselesi, bir türlü yoluna girememektedir.”
Her kavram için ve en ufak bir anlam farkı için başka başka kelimeler kullanılması gerekir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Dil sevgisi,vatan sevgisi,ana sevgisi gibidir; sınırsızdır, her türlü fedakarlığı gerektirecek kadar engindir. Bundan dolayıdır ki Yahya Kemal şu mısra’ı söylemiştir: “Bu dil ağzımda annemin sütüdür.”
Sayfa 9
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.