Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İletişim, Etkili Konuşma, Yazma ve Okuma Kılavuzu

Türkçenin Doğru Kullanımı

S. Ömer Erenoğlu

Türkçenin Doğru Kullanımı Sözleri ve Alıntıları

Türkçenin Doğru Kullanımı sözleri ve alıntılarını, Türkçenin Doğru Kullanımı kitap alıntılarını, Türkçenin Doğru Kullanımı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir sayfaya göz atmak, telefona yanıt vermek, sonra, aklı başka yerdeyken kitabı tekrar eline almak, sonra ertesi güne kadar bir yere bırakmak, okumak değildir.
Genelkurmay Askeri Tarih Yayınları
Kabalık, zayıf bir insanın güç gösterisidir.
Sayfa 102 - Genelkurmay BasımeviKitabı okudu
Reklam
“Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşındakinin anladığı kadardır.” Mevlana
Sayfa 95 - Genelkurmay BasımeviKitabı okudu
İletişim sadece konuşmak değildir. Dinlemek ve anlamaktır da.
İletişim, terim anlamıyla “zihinler ya da insanlar arasında kurulan, düşünce, niyet ve anlamların bir zihinden diğerine aktarılmasını sağlayan etkileşim, belirli bir düşünce ya da söylenimler türünden fiziki araçlarla, bir insandan kişi ya da zihinden bir başkasına aktarılması süreci” demektir.
Genelkurmay Askeri Tarih Yayınları
Yani=yağni - yalnız=yanlız - full dolu gibi örnekler.
Düşüncelerinizi iyi ifade edebilirsiniz; fakat yine de sözcükleri yanlış telaffuz edebilirsiniz. Ne yazık ki çoğu insan sözcük telaffuzunu veya yanlış telaffuzu zekânızla doğru orantılı düşünecektir.
Genelkurmay Askeri Tarih Yayınları
En sağlıklı okuma biçimi
İkinci tip okuyucular, zevk için okuyanlardır. Bu daha aktif bir okumadır. “Bu tür okuma meraklısı romanları, güzel ifadeleri ya kendi duygularının uyanışını ve heyecana gelmesini ya da yaşamda bulamadığı serüvenleri aradığı için yani zevki için okur.” İnsan dertlerinin yüzyıllardır aynı kaldığını görmek onu rahatlatır. Bu tür, zevk için okuma, sağlıklı bir okumadır.
Genelkurmay Askeri Tarih Yayınları
Reklam
Karşınızdakini dinliyor musunuz, yoksa konuşmak için sıra mı bekliyorsunuz? Schiller
Sayfa 79 - Genelkurmay BasımeviKitabı okudu
Tarih, insanı bilge kılar. Şiir, iç zenginliğimizi artırır.
Sayfa 69 - Genelkurmay BasımeviKitabı okudu
Dil düşüncenin evidir; binlerce yıllık insan zekâsı sözcüklerde, deyimlerde, ifade kalıplarında gizlidir.
Sayfa 1 - Genelkurmay BasımeviKitabı okudu
Düşünce ancak ve ancak ana dilin bahçesinde çiçek açar. Bilimi Türkçede kuramıyorsak, ona sahip değiliz demektir. Her dilin sözcükleri farklı bir dünya algılaması yansıtır. Bu algılama tarzı dil sisteminin bir parçasıdır.
Sayfa 3 - Genelkurmay Basımevi
Reklam
Eleştirel dinleme
Nedir? Eleştirel dinleme, bilgilendirici dinleme ve eleştirel düşünmenin birleşimi olabilir. Bu durumda dinleyici aktif olarak mesajı çözümler, değerlendirir ve dinlenme başarısı mesajı anlama ve yazıya aktarma şeklinde olur. Dinleyici, konuşmacı tarafından sunulan yardımı değerlendirir, onun ana düşüncesine katılır veya katılmaz. Nerede kullanılır? Eleştirel dinleme bir karar vermeye çalışırken çalışan personelin durumunu değerlendirirken ve astların kabiliyetlerini değerlendirirken kullanılabilir. Geliştirme yolları? Eleştirel dinleme, düşünce ve sonuç oluşturmada dikkatli bir şekilde yargılama sürecidir. Düşünce kalitesini arttırır. Not alınması faydalıdır. Sanki not vermek zorundaymış gibi dinlenmelidir. Konuşma ve düşünme arasındaki zaman iyi kullanılmalıdır. Önce anlayıp sonra değerlendirilmelidir. Eleştirel bir dinleme yaparken bile konuşmacı konuşmasını bitirmeden tartışmaya girilmemelidir. Uygun soruların sorulması konuşmayı özetler. Sonuç? Dili düzgün kullanmak başarının sadece yarısıdır. Unutmayın ki "Amaç gelişmek olmalı, mükemmel olmak değil."
"İnsan beyni doğduğunuz andan itibaren çalışmaya başlar ve toplum karşısında konuşmaya kalktığınız ana kadar durmaz." ~George Jessel "İlk izlenimi vermek için ikinci bir şans yoktur." s.45
İnsan ancak kendi getirdiğini bulabilir. Bugün anlamadığımız bir kitabı pekâlâ, yaşam ve okuma tecrübemiz arttıktan sonra anlayabiliriz. Okuma sanatı, her şeyden önce, yaşamı kitaplarda bulmak ve kitaplar sayesinde onu daha iyi anlamak sanatıdır. "Sözcükler için değil, düşünceler için okuyun." ~André Maurois
Biz dili ne kadar iyi tanıyor, dili ne kadar iyi kullanıyorsak iletişimimiz o kadar iyi olacaktır. Dil bizi başkalarına, başkalarını ve başka nesneleri bize yansıtan bir aynadır.
İnsan, yapı itibarı ile sosyal bir varlıktır. Kendini ifade etmek ve diğer insanları anlamak ihtiyacı içindedir. İnsan; arkadaş edinme, aile kurma gibi en temel amaçları gerçekleştirebilmek için iletişime gereksinim duyar. Kısacası sosyal varlığının gelişmesi iletişime bağlıdır. Bu da iletişimi insan yaşamı için çok önemli bir konuma getirir. Çünkü insanoğlu; acı, sevinç, öfke, mutluluk gibi duygularını paylaşamadığı sürece yaşayamaz. Yaşamasının bir anlamı kalmaz.
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.