Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçülüğün Esasları

Ziya Gökalp

Türkçülüğün Esasları Sözleri ve Alıntıları

Türkçülüğün Esasları sözleri ve alıntılarını, Türkçülüğün Esasları kitap alıntılarını, Türkçülüğün Esasları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düşünmek ve söylemek kolaydır. Fakat yapmak ve bilhassa sonuca gitmek güçtür.
Zihin fazla bir açılmaya ulaşınca karakteri bozar. Kişide zihin ne ise, toplumda da medeniyet odur.
Reklam
Bu ifadelerden anlaşılıyor ki, millet; ne ırki, ne etnik, ne coğrafi, ne siyasi ne de iradi bir grup, sınıf değildir. Millet dilce, dince, ahlakça ve estetikçe ortak olan yani aynı terbiyeyi almış fertlerden oluşmuş bir gruptur, sınıftır.
Gökalp, Türkçülüğü hayatın her alanına uygulamış ve: Türk milletindenim, İslam ümmetindenim, Batı medeniyetindenim. Sözüyle Türkçülüğün esas hedefini belirlemiştir.
Gaston Richard, Türkmen kızlarının bir harika türünden olarak yaptıkları nefis halılardan bahsederken, Mihailof'un şu sözlerini naklediyor: "Hiçbir alete,hiçbir modele, teknik nitelikte hiçbir tahsil ve eğitime sahip olmayan Türkmen kızının, taklit edilemeyen nakışlarla süslü çok nefis halılar meydana getirebilmesi ancak bir sanat içgüdüsüne sahip olmasıyla açıklanabilir."
Sayfa 190Kitabı okudu
Sonsuz hayata sahip olanlar ise, topluluklar, cemaatler değil, toplumlardır.
Sayfa 50
Reklam
Türk milletindenim, İslam ümmetindenim, Batı medeniyetindenim
Kapı YayınlarıKitabı okudu
Türklerin en olumsuz sayılabilecek vasıflarından birisi de kendi aralarında çoğu zaman anlaşamamaları ve bu yüzden pek çok devlet kurup yıkmalarıdır.
Ulusal dayanışmayı güçlendirmek için; önce yurt ahlâkı, sonra uygarlık ahlâkı sonra da meslek ahlâkı yükseltilmelidir.
Bir kavim, kültür bakımından yükseldikçe siyaset bakımından da yükselerek güçlü bir devlet kurar.
Sayfa 49
Reklam
İnsan en samimi, en içten duygularını ilk terbiye zamanında alır.
Her nereye milliyet ruhu girdiyse orada büyük bir ilerleme ve gelişme akımı doğdu
Normal bir insan hangi  milletin terbiyesini almışsa ancak onun mefkûresine çalışabilir. Çünkü mefkûre bir vecd kaynağı olduğu içindir ki aranır. Halbuki, terbiyesi ile büyümüş bulunmadığımız bir toplumun mefkûresi ruhumuza asla vecd veremez.
Her ulusun yeryüzünde gerçekleştireceği, tarih ve uygarlıkla ilgili bir görevi vardır. Türk ulusunun göreviyse, ahlâkın en yüksek erdemlerini uygulama alanına çıkarmak; en olamaz sanılan özverilerin ve yiğitliklerin olabileceğini kanıtlamaktır.
Dünya bugün Gazi Mustafa Kemal Paşa ismini kutsal bir kelime sayarak her an hürmetle anmaktadır. Önceleri Türkiyede Türk milletinin hiçbir yeri yoktu. Bugün her hak Türkündür. bu topraktaki Hakimiyet Türk hakimiyetidir. Siyasette, kültürde, iktisatta hep Türk halkı hakimdir. Bu kadar kesin ve büyük inkılabı yapan zat Türkçülüğün en büyük adamıdır. Çünkü düşünmek ve söylemek kolaydır, fakat yapmak ve bilhassa sonuca gitmek güçtür.
Kapı YayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.