Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Basmacı Arşiv Belgelerine Göre

Türkistan'da Enver Paşa

Ali Bademci

Türkistan'da Enver Paşa Gönderileri

Türkistan'da Enver Paşa kitaplarını, Türkistan'da Enver Paşa sözleri ve alıntılarını, Türkistan'da Enver Paşa yazarlarını, Türkistan'da Enver Paşa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
493 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Enver Paşa'nın nezdinde Türkistan Milli Mücadelesini belgeler ışığında kronolojik olarak anlatan bir eser. Enver Paşa'nın Türkistan günlerine meraklı olan her okurun mutlak surette okumasını tavsiye ediyorum. Benim tekrar okunacaklar listemde yerini çoktan aldı.
Türkistan'da Enver Paşa
Türkistan'da Enver PaşaAli Bademci · Kamer Yayınları · 20195 okunma
Harb imkân, imkân ise herşeyden evvel insan demekti.
Sayfa 202Kitabı okudu
Reklam
Paşa ve mücâhidler usanmadı. Çünkü her şey Türân içindi ve buna ant içilmişti...
Sayfa 144Kitabı okudu
Mitralyoz sesi bir ânda susmuştu Nereden duyulduğu bilinmez, mücâhid Paşa'nın şehid oldugu haberini aldılar. Haber bir anda dalga-dalga yayıldı. Paşa'nın Türk zabitlerinden (osmanlı zabiti) maiyyeti " Ey turan yolcusu!" Diye saçlarını yoluyorlardı birçokları Fenalık geçirdi "Ey ümid-i Türkistan Ey vatan-ı Tûrân şehidi!" Enver paşanın kara haberi tüm türkistana dalga-dalga yayıldı ama inanmayan çoktu Çünkü bu seferki haber paşanın 14. şehadet haberiydi.
Sayfa 244Kitabı okudu
Bir Türkistan dâvası, Enver Paşa'nın yıllar önce kafasındadır, çünkü o, 1908-1918 Türkçülük ekolünün mensubudur ve bu dâvâ iliklerine kadar işlemiştir. Nitekim Haziran 1914'de, aralarında Hacı Sâmi Bey'in de bulunduğu, 5 Teşkilât-ı Mahsusa'cıyı Türkistan'a uğurlarken nihâî olarak şöyle konuşmuştu: "... Siz aslî menbaa gidiyorsunuz. Ben de aranızda bulunmayı cân-ı gönülden isterdim. Bir gün bana da bu şeref nasib olursa mes'ut ve bahtiyar olacağım. Hattâ bu uğurda canımı seve seve vermeye hazırım."
Sayfa 311
Birçok kimsenin tasavvur ettiği gibi, Türkistan harekâtını, macera aradığı bir zamanda, birkaç yüz kişiyi başına toplayıp, Bolşevikler'e kıyam ederek bir macera ile arkasından sürüklediği insanların kanını akıttığı harekâta, Türkistan İhtilâli nâmını vermiş değildir. Türkistan İhtilâli ondan çok önce başlamıştı. Enver Paşa, İhtilâle sonradan iştirak etmiştir. Türkistan'da çıkan İhtilâl Enver Paşa'nın eseri de değildir. Ve Türkistanlılar Enver Paşa'nın arkasında maceraya sürüklenmiş de değildir. Fakat Enver Paşa, Türkistanlılar ile beraber Türkistan'ın istiklâlini tahakkuk ettirmek için canla-başla, bir nefer gibi çalışmış ve bu uğurda da canını fedâ etmiştir.
Sayfa 308
Reklam
4 Ağustos 1922
Paşa'nın şehit olduğu haberi, bir anda dalga dalga yayıldı. Haberin duyulmasıyla, önce efrad muazzam bir feryâda başladı. Paşa'nın, Türk zabitlerinden (Türkiyeli - Osmanlı zâbiti) maiyyeti, "Ey Turan yolcusu!" diye saçlarını yoluyorlardı. Birçokları baygınlık geçirdi. "... Ey ümid-i Türkistan! Ey vatan-ı Turan şehidi! Ey mübarek insan!" feryadları semâyı inletiyordu.
Sayfa 244
8 Kasım 1921 sabahı Şarkî Buhara'ya hareket etmeden önce:
.. "Benim, Türklük dâvasına daha büyük bir borcum vardı. Kanım... Burada ya, şerefli ve hür bir devletin gâzileri olarak yaşayacağız veya bu uğurda öleceğiz... Ben, dağ başlarında, çöl enginliklerinde, yol kavşaklarında döğüşen yiğitlerin saflarına katılmak ve onları teşkilâtlandırmak için yola çıkıyorum. Bana duâ ediniz..." -Enver
Sayfa 40
"Ben, bizzat, Şarkî Buhâra'ya, oradan Fergâna havalisine gideceğim ve ihtilâli teşkilâtlandıracağım. Bolşeviklik, Türk âlemi için bugüne kadar zühûr etmiş tehlikelerin en muazzamıdır. Bunlar ancak alçak insanların girebileceği bu yol üzerindedirler. Beşeriyetin bütün mukaddes mefhumlarını inkâr ediyorlar ve medeniyeti yıkmağa uğraşıyorlar. En büyük hedefleri de Türk milliyetçiliği ve medeniyetidir. Bu hakikati gören bir insan olarak mücadeleyi mertçe kabul etmek, haysiyetli bir Türk olmanın ilk şartıdır." -ENVER
Enver Paşa, Türkistan'a ayak basar basmaz, Buhara'da Zeki Velidî Bey'e "Bu ülkede Türklük benim kanlarım üzerinde yeşerecek." demişti. O bir imparatorluğun son kuşağıydı. Bu kuşak aynı zamanda bugünkü Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk kuşağıdır. Enver Paşa'ya yukarıdaki veciz sözleri söyleten ruh hali ile bizim cumhuriyeti kuran irade aslında birbirinin aynısıdır.
Sayfa 12