Dinler Tarihi Açısından Bir Yaklaşım

Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik

Abdurrahman Küçük

Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik Gönderileri

Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik kitaplarını, Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik sözleri ve alıntılarını, Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik yazarlarını, Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
255 syf.
2/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Uzun zamandır bu kadar bilimsellikten uzak bir kitap okumamıştım. Bu durum da bitirmemi zorlaştırdı diyebilirim. Büyük bir heyecanla başladığım kitabı büyük bir hayal kırıklığı ile inceliyorum. Kitabın başında Türkler şöyle güzel huylara sahiptir, böyle harikadır diye methedildikten sonra Hz. Muhammet'in Türk olabilme ihtimalini kitapta görünce kitabı bitirmenin zor olacağını anladım. Karşılaştığım her bilginin yukarıda bahsettiğim bilimsellik ve objektiflikten uzak olabileceğini kendime hatırlatarak bitirdim.
Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-Bektaşilik
Türkistan'dan Türkiye'ye Alevilik-BektaşilikAbdurrahman Küçük · Berikan Yayınları · 20115 okunma
Herkesin hayatında kötü ruhlar vardır...
... ve kötü ruhların sadece sıkıntı yarattıklarını söylemektedir.
Reklam
Türk Milleti üzerinde çeşitli yol ve yöntemler devreye konularak oynanan oyunlara karşı panzehir; "Ne Mutlu Türk'üm Diyene!" vecizesi yanında, Hacı Bektaş Veli'nin "Bir Olalım, Diri Olalım, Íri Olalım” ile Yunus Emre'nin "Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz” kutlu sözlerinin gereğini yerine getirmekte saklıdır.
Sayfa 169Kitabı okudu
Yeniçeri Ocağı ile Bektaşî Tekkesi arasındaki ilişkiler zamanla sıklaşmış/ kuvvetlenmiş ve iki kurum bir görülür olmuştur. Bu birlik öyle bir noktaya gelmiş ki Yeniçeri Ocağı "Ocağ-ı Bektaşiyan", rütbeler "Silsile-i Tarîk-i Bektaşîyan", askerler de “Zümre-i Bektaşiyan" olarak anılmıştır.
Sayfa 148Kitabı okudu
Türkler arasındaki Alevîlik oluşumu ve ayrışımı, temelde, dini olmaktan çok siyasî eksenlidir. Bundan dolayı Alevilik, ne bir dindir ne de bir mezheptir. Bu; bir “anlayış" ve bir “yaşayış" tarzrdır; Geleneksel Türk İnançlarını ve Geleneklerini ortaya çıkararak “islâmî bir anlayış" ile yoğurma şeklidir; “Türk'e özgü bir İslâmi anlayış ve yorum" şeklidir.
Sayfa 125Kitabı okudu
Alevîlik ile Bektaşilik arasında ortak noktalar vardır. Alevilik, umum/genellik; Bektaşîlik husus/özellik ifade etmektedir. Her iki dinî hareketin ortak noktası, Türk Milletine / Türk Kültürüne özgü olmasıdır. Her Bektaşî, Alevîdir fakat her Alevî, Bektaşî olmamaktadır.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.