Türkiye Selçuklularında Hükümet (Vezir ve Divan)

Refik Turan

Türkiye Selçuklularında Hükümet (Vezir ve Divan) Sözleri ve Alıntıları

Türkiye Selçuklularında Hükümet (Vezir ve Divan) sözleri ve alıntılarını, Türkiye Selçuklularında Hükümet (Vezir ve Divan) kitap alıntılarını, Türkiye Selçuklularında Hükümet (Vezir ve Divan) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Celaleddin Karatay
Karatay, şahsi kudreti ve yüksek ahlâkî meziyetleri neticesi olarak, her tarafta kazandığı büyük bir sevgi ve saygı sayesinde Selçuklu Sultanlığı'nın birliğini korumaya çalıştı. O, Selçuklu Türkiyesi'nin birçok yerinde yaptırdığı hayır müesseseleri dolayısıyla da üzerinde durulması gereken bir şahsiyettir. Vakfiyesinde, kendisine "Emir-i ümerá ed-devâd ve sipehsalar gibi askeri unvanlar verilmektedir.
1228'de Gürcülerin Harezmşahlar'a karşı hücuma geçeceğini öğrenen Celâleddin Harezmşah, istişâre için devlet ricâlini topladı. Vezir Şerefü'l-mülk düşmanlarının gücünden bahisle savaştan kaçınmaları gerektiğini ileri sürdü. Vezirin bu mütalaasına çok kızan sultan, önündeki diviti onun başına vurarak "Onlar koyun sürüsüdür; arslan, koyun sürüsünün çokluğundan şikâyet eder mi?" diye bağırdı. Fikirlerinin sultan tarafından beğenilmediğini gören vezîr pişman oldu ve 50.000 dinar para cezası ödedi
Reklam
Tarihin muhtelif sahalarında Türkler kadar başarılı temsilcileri olan milletler nadirdir. Örnek olarak, XVI. yüzyıl başlarında dünyada hüküm süren en kuvvetli dört devletin dördü de Türkler tarafından kurulmuştur. Bunlar: Osmanlı İmparatorluğu, Memlük Devleti, Safeviler Devleti ve Babür Devleti'dir. Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ise milletimizin XX. yüzyıldaki en önemli temsilcisidir.
Giyaseddin Keyhüsrev'i tahta çıkaran Sadeddin Köpek de her ne kadar vezirlik mansıbını taşımasa da vezirlik fonksiyonunu icra etmiştir. Sultan Giyaseddin Keyhüsrev ne kadar liyakatsız ve tedbirsizse onu tahta çıkarıp oyuncak haline getiren Sadeddin Köpek de o derece keskin; fakat entrikaci ve tehlikeli bir zekaya sahipti.
Sayfa 110Kitabı okudu
Büyük Selçuklu vezirinin yetkilerine bakıldığında onların -bilhassa nüfuzlu olanlarının- sultanın vekili sıfatıyla ferman çıkarmak yetkisine sahip oldukları ve bu suretle teşriî faaliyette bulundukları anlaşılmaktadır. Nitekim İsfahânî, Nizâmü'l-mülk'ün fermanlarının geciktirilmeden yerine getirildiğini yazar
Vezirin memuriyet süresi ya hükümdarın onu azletmesiyle ya vezirin eceliyle ölümü veyahut da başkaları tarafından öldürülmesiyle son buluyordu. Ne var ki kendi eceliyle ölen vezir çok nadirdi.
Geri16
67 öğeden 61 ile 67 arasındakiler gösteriliyor.