Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye Tarihi 1071-1453 Cilt 1

Kolektif

Türkiye Tarihi 1071-1453 Cilt 1 Sözleri ve Alıntıları

Türkiye Tarihi 1071-1453 Cilt 1 sözleri ve alıntılarını, Türkiye Tarihi 1071-1453 Cilt 1 kitap alıntılarını, Türkiye Tarihi 1071-1453 Cilt 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bayezid'in saltanat dönemine ait en büyük mimari anıt, bugün Anadolu Hi­sarı diye anılan Boğaziçi'nin daraldığı yerde inşa edilen ve Konstantinopo­lis kuşatmasına yardımcı olması tasarlanan yapı kompleksidir.
Sayfa 169 - Kitap Yayınevi.
Balkanlar'da hala ayakta duran en eski Osmanlı yapıları büyük ihti­malle, Yunan Trakya'sında Gümülcine'de bulunan Gazi Evrenos İmareti ve yakınındaki Eski Cami' dir. Arap harfli bir kitabesi bulunan ve 1960'ların ba­şında havaya uçurulan hamam aynı vakfın bir parçasıydı...Gümülcine, büyük ihtimalle 1361'de Gazi Evrenos tarafından alınmıştı ve Sırp denetimi altındaki Ege Makedonya'sıyla karşı karşıya bir uç merkezi ha­line geldi.
Sayfa 202 - Kitap Yayınevi.
Reklam
Osmanlılar kuruluş yıllarında müsamahakar Sünnilik siyase­tini devralıp sürdürdüler. Çok iyi bilindigi üzere, ilk Osmanlı sultanları, Sünnilik'le pek uyuşmayan Kalenderiler, Hayderiler, Vefailer, Bektaşiler ve benzeri sufi çevreleri toleransla karşıladılar, onlara pek çok vakıflar bağışladılar, üstelik Balkan fetihlerinde onların desteginden çok yararlandılar. İlk sultanların bu politikaları 16. yüzyıl başlarında Anadolu'da Safeviler'in Şiilik propagandaları başlayana kadar sürdü.
Sayfa 450 - Kitap Yayınevi.
Anadolu'dan gelen Türkler ile Balkanlar arasındaki temaslar 13.yüzyılın ortasına tarihlendirilir. Selçuklu sultanı II. İzzeddin Keykavus 1261'de tahtını kaybetti ve büyük bir taraftar grubuyla Bizans imparatoruna sığındı; imparator da onları 1262-1263'te Karadeniz bölgesinde Varna'dan Tuna'nın ağzına kadar bir alanı kaplayan, daha sonra Dobruca olarak tanı­nan çorak bozkıra yerleştirdi.
Sayfa 183 - Kitap Yayınevi.
Anadolu Selçuklu sultanları yüksek bir Sünni İslam kültür ve eğitimi aldıkları, Arapça ve Farsça'yı bu dillerde şiir yazacak kadar çok iyi bildikleri halde, gerek onlar, gerekse halk tutucu ve bağnaz değildiler. Hatta bu yüzden dönemin Arap kamuoyunda onların bu İslam anlayışına şüpheyle bakıldığı, Türkler'in Müslümanlıklarının sorgu­landığı görülmüştür.
Sayfa 449 - Kitap Yayınevi.
Bazı Batılı eski kuşak tarihçilerin Anadolu'da Türk devletlerinin yerli nüfusu zorla Müslümanlaştırma politikası izlediği şeklindeki iddiaları Cl. Cahen, Bernard Lewis, Marshall G. Hodgson gibi Batılı, Fuad Köprülü ve Osman Turan gibi Türk tarihçilerin gösterdikleri üzere, artık çoktandır bilimsel geçerliliğini yitirmiş görünmektedir.
Sayfa 448 - Kitap Yayınevi.
Reklam
Gazan Han'ın 1296 tarihinde resmen Sünniliği kabul ederek İslamiyet'e girişi, göçebe Moğol kabileleri arasında bu yeni dinin yayılışını hızlandırdı. Geldiklerinden beri Anadolu bozkırlarında şamanist hayatlarını sürdüren bu kabileler, F. Köprülü'nün dedigi gibi, genellikle "kendi şamanlarına benzettikleri," bu sebeple yakınlık duyduk­ları Türkmen babaları vasıtasıyla Müslüman olmaya ve yavaş yavaş toprağa yerleşmeye başladılar.
Sayfa 455 - Kitap Yayınevi.
Murad, Osmanlı yönetimi üstündeki denetimini pekiştirdiğinde Orta ve Doğu Anadolu'daki Moğol hakimiyeti sonuna yaklaşmaktaydı. Anka­ra 1354'ten sonraki bir tarihte Eretna Beyliği'nin hakimiyetine geçmiş olabi­lir, ama Murad öldüğü sırada Osmanlı'nın elindeydi. Belki Karaman dışında beyliklerin hiçbiri Osmanlı baskısına dayanacak askeri kaynaklara sahip de­ğildi. Osmanlıların güneydoğuya doğru genişlemesi bu güç dengesini yan­sıtır.
Sayfa 163 - Kitap Yayınevi.
Eğer Orhan bağımsız kariyerine bir aşiret reisi olarak başlamış idiyse, bu kariyeri yerleşik düzene geçmiş bir devlet adamı, Bizanslı önderlerle aynı düzeyde ve dikkatle hesa­ba katılması gereken potansiyel bir müttefik olarak sonlandırdı.
Sayfa 161 - Kitap Yayınevi.
Friedrich Barbarossa'nın yönettigi 1189'daki üçüncü Haçlı seferin­den itibaren Batılı kaynaklar Anadolu'ya Turchia demeye başlamışlardı. Bu, artık Anadolu'nun bir Türk ülkesi haline geldiğinin kanıtıdır ve burada bir "Türkleşme" ve tabii buna paralel olarak da bir "İslamlaşma" sürecinin başlamış oldugunu gösterir. Hiç şüphe yok ki bu süreç en başta, özellikle kırsal kesim söz konusu olduğunda, sayıları giderek artan Türkmenler'in başlattıkları bir süreç idi.
Sayfa 430 - Kitap Yayınevi.
68 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.