Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Konular Kavramlar Teoriler

Türkoloji İçin Dilbilim

Kerim Demirci

Türkoloji İçin Dilbilim Sözleri ve Alıntıları

Türkoloji İçin Dilbilim sözleri ve alıntılarını, Türkoloji İçin Dilbilim kitap alıntılarını, Türkoloji İçin Dilbilim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
'Türkçem, benim ses bayrağım.'
Sayfa 270 - Anı yayıncılıkKitabı okudu
Yunancada foto 'ışık', graf 'yazma' demek. Dolayısıyla fotoğraf 'ışıkla yazmak anlamında. Fotosentez 'ışıkla birleştirme', fotokopi ışıkla çoğaltma vs.
Sayfa 140Kitabı okudu
Reklam
Türkiye'nin nüfusu dediğimiz zaman aslında Türkiye'nin nefisleri diyoruz zira Arapça nefs kelimesinin çoğulu nüfûs' tur, onun anlamı da canlar, kişiler demektir.
Sayfa 139Kitabı okudu
Hemşirelere duyrulur 。◕‿◕。
Hemşire kelimesi Farsça hem 'aynı' ve şire 'süt kelimelerinden müteşekkil aynı sütten içmiş/aynı anneden süt emmiş' anlamına gelir.
Sayfa 139Kitabı okudu
İsim ile cisim arasında doğal bir bağ olsaydı ismi Handan (gülen) olanlar hayatlarını gülerek, ismi Nalan (ağlayan) olanlar ömürlerini ağlayarak geçirmek durumunda olacaklardı.
Düşünme olayının yalnızca kelimeler aracılığıyla gerçekleştiği varsayılırsa dil bilmeyen insanın düşünememesi gerekir.
Reklam
Dünyada dil çalışmalarını ilk olarak başlatanlar Hintliler olmuştur. Bu çalışmalar Hinduların kutsal metinleri olan Veda'lar üzerine yapılmıştır.
Sayfa 24 - İlk dilbilimciler Panini ve Yaska.Kitabı okudu
Doğu dünyasında dil çalışmaları özellikle din bağlantılı olarak ortaya çıkmıştır. ... Batıda ise dil çalışmaları adeta felsefenin bir ürünü olarak ortaya çıkar.
Aynı kelimelerle düşünmek; ortak bir edebiyat, ortak bir kültür ve nihayetinde ortak bir hafıza oluşturur.
Sayfa 269 - Anı yayıncılıkKitabı okudu
...kadınlar konuşmalarını işbirliği esasına dayandırırken, erkekler rekabete göre organize ederler.
Sayfa 266 - Anı yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Kısa cevapların etkisi
erkekler önce, söyledikleri her şeyin kadınlar tarafından kabul edildiğini düşünürler ve bunun böyle olmadığını anlayınca rahatsız olurlar.
Sayfa 263 - Anı yayıncılıkKitabı okudu
Dini literatürün en önemli kelimelerinden biri olan peygamber kelimesi peyam haber' ve -ber 'taşıyan, getiren, yapan, eden' anlamlarına gelen iki Farsça unsurdan meydana gelen 'haberci' anlamındaki kelimedir.
Sayfa 139 - Anı yayıncılıkKitabı okudu
Afrika'da bir toplumda yeni doğan bir çocuk dil bilmediği müddetçe kintu 'şey, varlık, eşya' olarak adlandırılmaktadır. Aynı çocuk dil öğrenip kullanmaya başlayınca muntu 'kişi, insan' olmaktadır.
Sayfa 268 - Anı yayıncılıkKitabı okudu
"Emotikonlar birçok kelimeyle veya cümleyle anlatılacak durumları küçücük bir göstergeyle ifade kabiliyetine sahiptir. Ancak bunların insanın sözlü ve yazılı ifade gücüne darbe vurmadığı da iddia edilemez!"
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.