Eylül 2019
Az Kitap
Sıralamalar

2019 2. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2019 00:30
”Kadın ardında su dökeni kalmayan öykü adın!” ”Reddediyorum arka bahçenizde doğurduğunuz maskelerinizi! en çok da gölge ekip güneşe selam biçen yanınızı reddediyorum.” ” ‘Hüznün sadakası güvenmekmiş’ dedi ihtiyar karınca hiç canım acımadı ki!..” ”/aynası kırılmış bir kadının gözlerindeki ışığa mil çeker esmer gölgeler!/“ ”Ayakkabısı delik bir çocuğu Yüksek ökçeli düşlerle kandırmayın!..” ”Bir sarmaşık kadar olamadık! sıvası dökülen hayata tutunamadık...” ️ Mehtap Altan kaleminden şiir okumak.. Hiçbirini buraya sığdıramam... Her bir şiire doyum; saatler, günler.. Şöyle gözünüzü kapatıp okuduğunuz her kelimeyi anlamında yaşamak... Tebessüm etmek, gözyaşına izin vermek, ‘ah’ diyebilmek, şükür edebilmek... Acıya tuz, yaraya tuz, aşka tuz, özleme tuz, hatta sevince bile tuz... Bende tarifi olmayan; saklamak istediğim duygular ve izleri... Bana dokunan her şiirinin gölgesindeyim
Şiir
2020 23. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 15:24
Güzel yürekli Mehtap hanımefendi; içtenliği, kibarlığı, zarafeti ile kadınlar günü merasiminde ilçemize buyurmuşlardı. Kendisiyle tanışma fırsatım oldu ve bundan gerçekten çok memnun oldum. Kitaplarını belediyemiz kadınlar günü için getirmiş hediye etmişlerdi ve yazarımız ta nerelerden imza için ve bizle sohbet için gelmişti. Gelelim kitabın incelemesine kitabımız şiir kitabı ama ne şiir kitabı ; hani kelimelere raks ettiriyor dersiniz ya aynen öyle hakikaten kelimeleri öyle bir kullanışı var ki yazarımızın bir daha bir daha başa sarıp sarıp okuyasınız geliyor. Bir romanda anlatılacak meseleyi iki cümleye sığdırmış,düşünmemizi sağlıyor. Yorulan yüreğimi güzelim şiir kitabında dinlendirdim. Kendime geldim kalemine, yüreğine sağlık güzel kalpli yazarımız.
Mehtap Altan “TUZ”
2023 12. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 20:55
Mehtap Altan “TUZ” Derinlemesine düşünüp, anlam çıkarabilecek sayılı şiir kitaplarından. Yaranız nerdeyse işte bu şiir kitabı oraya “tuz” basıyor. Her bir şiirinde Seni içeren gözyaşınız Seni besleyen aileniz Seni bekleyen vuslatınız Seni özleyen yarinizin olması… Şiir kitabı hediye eden , şapşiğimmmM
Edebiyat Şiir
2019 4. kitabı
√ Tuz ✩ Mehtap ALTAN √ . Satır Çizgileri; . Reddediyorum Arka bahçenizde doğurduğunuz Maskelerinizi! En çok da gölge ekip Güneşe selâm biçen yanınızı reddediyorum. . zamanıdır evet! namı yürümeyen türkülerin ökçesine basa basa kaybolmak zamanıdır... . meali yaramda saklı cennetim eyy! tespihini koparan cümlelerimi tek tek döksem döksem kokumu sakladığın avuçlarının çizgisine yaramı yaran sayar mısın... . kadın ardında su dökeni kalmayan öykü adın! . gıcır gıcır susanların avlusundayım! . kaldırımları ağlayan şehirler anahtarı kaybolmuş kapıların kardeşidir! . icabetin tuvali, aşkın sadık özünde
2020 97. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2020 17:51
Ve Sonbahar gelip çatar ömrümüze, bir kasvet sarar böyle havalarda içimizi. Hani ne idüğü belirsiz duygularımız vardır kâh güler, kâh ağlarız; bir yanımız da ağıtlar yakınırken diğer yanımız maske takmış horon tepiyordur belki de. İşte Sonbahar da böyledir, gelirken yalancı, giderken soğukta bırakır bizi. Böyle günlerden birinden merhabalar Şiddet mağduru ‘kadın insanlar’a ithaf edilmiş bir şiir kitabı; içinde biraz özlem, biraz vefasızlık barındıran. Şiir seviyorsanız ve yaralarınıza tuz basmak isterseniz buyurabilirsiniz. Güzel bir alıntıyla veda ediyorum size... Ağrım annem!!! Kızının kuşağını bağlamadan giden Baba sızısı gibi Kuşağının rengine gurbet sinen Gelin ağıtıymış ağrım annem...
2023 47. kitabı
Mehtap Altan’ın “Tuz” Şiir Kitabı Üzerine Değinmeler: Şair Mehtap Altan’ın “Tuz” Şiir Kitabı, 2019’da Az Yayıncılık etiketiyle okurlarıyla buluşturulmuş. Doksan altı sayfalık kitap, kırk dört şiirden ve “Süt ve Direnmek” ile “Kısa/s” başlıklı iki bölüm şeklinde tasniflenmiş. İlk bölüm uzun şiirler, ikinci bölüm daha çok aforizmik kısa şiirlerden müteşekkildir. Kitap ismi, içerik şiirlerle de uyumlu bir şekilde, şiddet mağduru kadın insanlara atfedilmiştir. “Tuz” isimli şiirden mülhem, tuzun olmazsa olmazlığına, tuzun tadına, tuzun kokabileceğine yönelik bir çağrışımda da bulunulmaktadır. Güzel ve etkili bir kitap ismi olduğunu da söyleyebilirim. Şiirler, daha çok usulden ziyade esası taşıdığını söyleyebiliriz. Anlatımda öz, nüve daha öndedir. Anlatımlar mistik ve felsefi bir cihette de yolunu almaktadır. Biçem ve izlek olarak lirizmin, imgenin, ses yüksekliğinin, çağrışımların izlerini bolca görmekteyiz. Yer yer aruz ve hece şiirinin ahenk unsurlarının tadı da karışmış şiirlere desek yeridir. Bütün bunlar, retorik bir anlatımla sunulmaktadır. Taşıllaşmış bir imge örgüsü ve konuşan şiirler şeklindedir. İmgenin kuruluşunda derin bir hissediş, duyuş ve söyleyiş bütünlüğü kendisini hissettirmektedir. İnsan hikâyelerinin, kütüphaneler dolusu hallerini imleniyor adeta. Bu insanlar ki dışından ziyade içine doğru ağacaktır daha çok. Zorluklarla pişmiş Anadolu insanının, Orta Doğu insanının ve daha çok da Müslümanın yürek türküsünü söyletiyor bir yer de. Şiirler de anlatım genel olarak anne üzerinden şekillenmektedir. Anne ve baba özlemini kimi şiirlerde başat bir tema olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir solukta kendisini okutan, sürükleyici, duyulara hitap eden güzel şiirler bunlar. Zaten başladıktan sonra bırakabilmek kabil olmuyor. "Şair bu kitapta, annesi üzerinden sesini

Mehtap AltanYazar · 10 kitap
Mehtap Altan: 1973 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Altan, Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümü mezunudur ve İzmir’e yaşamaktadır. Şiir, öykü, deneme, edebî söyleşileri ve kitap tanıtım yazıları; Dil ve Edebiyat, Şehir Defteri, Türk Edebiyatı, Edebiyat Ortamı, Yedi İklim, Hece, Temmuz, Dîvanyolu, Hayal Bilgisi, Şehir ve Kültür, Sincan İstasyonu dergilerinde yayımlandı. 2014 yılında ulusal bir öykü yarışmasında Kuyudan Kumbara adlı öyküsü üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Mıntıka adlı deneme kitabı 2024 yılı Eskader Deneme Ödülüne değer bulundu. 2019 yılında, ilk öykü kitabı İmgenâr Sokağı, Arnavutçaya çevrilerek yayımlandı. Edebiyat yolculuğunun mihenk taşlarındandır, okul programlarında “aydınlatmak” cezaevi programlarında “arındırmak” amaçlı attığı edebî adımlar... Uzun süredir, yazarlık okullarında eğitmenlik yapmaktadır. Litros Sanat Gazetesi yazarlarındandır. Yayımlanmış Kitapları: Şiir: ‘Beyaz Ağıt’ (1995), ‘Çivi’ (2014), ‘Tuz’ (2019), ‘Yakub’un Tünelleri’ (2025) Öykü: ‘İmgenâr Sokağı’ (2015), ‘Mistik Fısıltılar’ (2017), ‘Kördüğümün Kanatları’ (2019) Deneme: ‘Def ’ (2016), ‘Mıntıka’ (2024, Eskader 2024 Deneme Ödülü) Söyleşi: ‘Es’ (2017) Gezi-Gözlem: ‘Doğal Şehrin Hikâyesi’ (2021) ‘Antik Duvak / Smyrna’ (2023) Derleme: ‘Makbule Efe’nin Çocukları’ (2022), ‘Kara Elmasın İncileri’ (2023)