Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Üç Tarz-ı Siyaset

Yusuf Akçura

Üç Tarz-ı Siyaset Gönderileri

Üç Tarz-ı Siyaset kitaplarını, Üç Tarz-ı Siyaset sözleri ve alıntılarını, Üç Tarz-ı Siyaset yazarlarını, Üç Tarz-ı Siyaset yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özellikle bir toplumun menfaati, çoğu hallerde, diğer birisinin zararıyla kaim olduğundan, hangi makûl bir sebebe istinâden beşeriyetin bir kısmına zarar vermekte haklı olduğumuzu gösterebilir?
Sayfa 85 - Ötüken
Osmanlı Milleti oluşturmak siyaseti ciddi olarak, İkinci Mahmud zamanında doğdu. Bu padişahın: “Ben tebaamdaki dinler farkını ancak cami, havra ve kiliselerine girdikleri zaman görmek isterim…”. On dokuzuncu miladî asır başında ve ortalarında bu siyaset in Osmanlı memleketlerinde itibar kazanması, uygulanabilir zannolunması tabiî idi: O zamanlar Avrupa’da milliyet fikirleri Fransa Büyük İhtilali’yle, nesebî ve ırkî olmaktan ziyade, vicdânî taleplere dayandırılan Fransız kaidesini milliyete temel kabul ediyordu. Sultan Mahmud ve onu takip edenler iyice anlayamadıkları bu kaideye bel bağlayarak, devletin ırk ve dinî muhtelif tebaasını serbestî ve eşitlik ile, karşılıklı emniyet ve barışıklık ile kaynaştırıp birleştirip tek bir millet haline sokmak imkanına inanıyorlardı. Avrupa’da milliyetlerin şekillenişi tarihinde görülen bazı misaller de itimatlarını arttırıyordu. Gerçekten Fransız milliyeti Cermen, Selt (Kelt), Latin, Grek ve daha bazı nesillerin birleşmesinden husûle gelmemiş miydi? Alman milliyetinde birçok Slav unsurları yutulmamış mıdır? İsviçre ırk ve din ihtilafına rağmen bir millet değil midir?
Reklam
Kaybettiğimiz muhakkak olan şeylerden bir şey kaybetmeyiz.
Birlik
Bizim için Türk'ü İslam'dan İslam'ı Türk'ten, Türk ve islâm'ı Osmanlılıktan, Osmanlılığı Türk'ten İslam'dan ayırmak vahdeti üçlemek imkansızdır.
Sayfa 98 - Karbon KitaplarKitabı okudu
Elli altmış sene içinde harika bir sanat mertebesine yükselttikleri milli lisanlarını daha ziyade düzeltsinler, yüceltsinler. Bununla beraber, Türk edebiyatına daha canlılık, daha parlaklık versinler. Hikâyelerimizi, tarihlerimizi, eserlerimizi garp lisanlarına tercüme etmeğe koyulsunlar.
Reklam
Osmanlı milleti fikri en ziyade Ali ve Fuat Paşalar zamanında gündemde idi. Fransız kaidesinin, ümmetin reyleri (plébiscite) ile milletler teşkil etmenin temsilcisi Üçüncü Napolyon da bu garblılaşmış paşalara sırt-dayanağı oluyordu. Sultân Abdülaziz devrindeki Fransızvârî ıslâhât ve bu ıslâhât timsâli olan Mekteb-i Sultân-î, hep bu sistemin model alındığı zamanların meyveleridir.
"Bizim İçin Türkü İslâmdan,İslâmı Türkten,Türk Ve İslâmı Osmanlılıktan,Osmanlılığı Türkten İslâmdan ayırmak,Tekliğe Üçe Bölmek Olamaz."
Sayfa 52 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.