Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Udî Gönderileri

Udî kitaplarını, Udî sözleri ve alıntılarını, Udî yazarlarını, Udî yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendi halinde hiç telezzüz (haz) ve tezevvuk (zevk) edecek şey bulunmayıp da biraz hoş zaman geçirmek için kendi halini unutmaya mecburiyet ne yaman bir hal!
155 syf.
7/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Fatma Aliye Hanım; makale, roman ve gazete yazılarıyla kadınların sorunlarına ilk defa bir kadın gözünden bakarak ve kadın hareketinin öncüsü olarak Tanzimat döneminin en önemli isimlerinden biri olmuştur. Kendisi hem batılılaşmayı savunması hem de ''İslam kadını'' idealini oluşturarak Şark kültürünü devam ettirmeyi çabalamasıyla birlikte bunu romanlarındaki kadın karakterlere yansıtmıştır. Udi romanındaki Bedia karakteri de bunlardan biridir. Severek evlendiği eşi Mail tarafından aldatılmasıyla Bedia derin bir acı duyar ve hayat mücadelesi başlar. Bedia ihanete göz yummaz ve ut çalarak kendi ayakları üstünde durur, iffetli ve güçlü duruşundan asla vazgeçmez. Fatma Aliye Hanım ile Bedia'nın yaşamları arasında benzerlikler vardır. Örneğin ikisi de babaları tarafından eğitimlerine büyük önem verilerek yetiştirilmişlerdir. Ayrıca Fatma Aliye Hanım ilerleyen bölümlerde kurguya dahil olmaktadır. Yazar, Bedia karakteri üzerinden iffetli ve güçlü kadın mesajını başarıyla verebilmiştir. Udi; günümüzde dahi kadınlara örnek teşkil edebilecek bir ana karakterin olduğu, içinde musikinin de bulunduğu, akıcı bir kitaptır. Yine de anlatım açısından orta şeker buldum. ''Küllü şeyin siva'l-hıyaneti fi'l-hubbi yehtemilü" (Aşkta hıyanetten başkası çekilir.) ''Beni yalnız sen terk etmedin, benden yalnız sen geçmedin, bana hıyanet etmedin! Bir zaman zevk ve sefa kaynağım eğlencem oldun. Şimdi de geçim kaynağım, ekmek teknemsin. Benim yârim sensin!''
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012778 okunma
Reklam
O, bundan sonra insanları anlayacaktı. O, bundan sonra dostluk ve insaniyet denilen şeyin ancak zenginken , mesutken,ikbaldeyken görülen ismi işitilen şeylerden olduğunu öğrenecekti. Gülerken, eğlenirken, gezerken pek çok olan dostlar, yoldaşlar ağlarken insana refakat etmeyeceğini bilecekti.
Sayfa 55 - kırmızı kedi
“ Zavallı kadın! İnsanların ancak felaket ve nekbet zamanlarında anlaşılacağını düşünmemişti. O bundan sonra ayıpları fenaları öğrenecekti. O bundan sonra insanları anlayacaktı. O bundan sonra dostluk ve insaniyet denilen şeyin ancak zenginken, mesutken, ikbaldeyken görülen, ismi işitilen şeylerden olduğunu öğrenecekti.”
Sayfa 55 - Kırmızı Kedi yayınlarıKitabı okudu
“Bedia gitti! O saz, o söz, o zeka , o his !onlar da bitti mi? Fakat yazmak lazımdı. Zira o arzular , o hevesler artık vasiyet yerine kaim olmuştu.”
Sayfa 120 - Kırmızı Kedi yayınlarıKitabı okudu
155 syf.
9/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
Udi, o dönemde de var olan ve aslında bakıldığında günümüzde de devam etmekte olan toplumsal cinsiyeti ve öteki üretme mekanizmasını vurgu etmekte. Türk edebiyatı çerçevesinde kesinlikle okunması gereken bir kitaptır. Bir aşk romanıdır. Fatma Aliye romanda Tanzimat dönemini çok sade bir şekilde anlatmakta ve romanda kendine de yer vermektedir. Tanzimat Dönemindeki klasik tiplemeye değil de karakterleştirme eylemine girmiştir. Tabii bakıldığında yine klasikleştirilmiş karakterle karşılaşmaktayız (astsubayın züppe, iki yüzlü vb. olması) fakat neredeyse bir ilk olarak burada bir kadının ‘Bedia’nın baş kaldırışı ve hayata tutunma, hayatta kalma derdi mevcut. (SPOİ) Bir kadının evden ayrıldığında nasıl olgunlaştığını ve hayat böyleymiş vurgusunu görüyoruz. Bedia’nın düşlediği o cennetindeki yaşamdan çıkmasını, erkeklerle yüzleşmesini, hayal kırıklığına uğramasını ve estetik deneyim fikrini devam ettirmeye çalışmasını anlatan bir kitap. “Sevmeyeni sevmek bu ne yaman haldir! Ah! Ne kadar biçare, ne kadar bedbahtım!”
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012778 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.